• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 14
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
gogo7777 - майстор
Моето предложение е това.
Прикачен файл:
20240627_090802.jpg
ivanovbg - майстор
Гога, ако тези колони са кухи и не са сложили арматура и цимент в тях ще ги счупи този вариант.
gogo7777 - майстор
Няма да се счупи. Там действа сила на срез.
Повече ме притеснява слабото захващане на столиците към колоните, както липсата на ветроопорни греди.
Abu - напреднал
чет юни 27, 2024 9:41 amivanovbg написа:
Гога, ако тези колони са кухи и не са сложили арматура и цимент в тях ще ги счупи този вариант.
Колоните са пълни с бетон и съм сложил по две пръчки арматура 14мм захвани една за друга с импровизирани бигли 4мм
gogo7777 написа:
Повече ме притеснява слабото захващане на столиците към колоните, както липсата на ветроопорни греди.
От тези 14мм арматури съм оставил да стърчат над колоните по 12см и съм нанизал столиците през тях. Две от колоните на навеса вървят по стената на къщата, тях съм ги хванал за зида на къщата с арматури 10мм и 14мм под ъгъл.
ivanovbg - майстор
Значи колоните са здрави, но са много далече една от друга и напречната греда не издържа натоварването.

Значи вариантите са три:
1. Усилване на напречната греда
2. Подпиране с още две колони
3. Олекотяване на натоварването - смяна на керемидите с леки покривни материали
Abu - напреднал
чет юни 27, 2024 9:13 amgogo7777 написа:
Моето предложение е това.

20240627_090802.jpg

Това нещо ако се изпълни с греди 12х12 библи имало същата товароносимост? Питам защото ми е по-лесно с дърво да работя от колкото да търся човек да прави заварки.

======
Иванов, аз още от самото начало питам за укрепване/ усилване на гредите.
gogo7777 - майстор
С дърво ъглите при кобилицата трябва да са по-големи. Дърводелеца също трябва да е на ниво, също и материала. Как ще захванеш дървото към колоната?

Какво толкова се плашите от заваряването?
:drinkers:
ivanovbg - майстор
Няма как да ги усилиш без да ги повдигнеш и да подпъхнеш отдолу допълнителна греда.
gogo7777 - майстор
Интересен поглед имаш върху "усилване на греда".
Какво да подпъхне под гредата? .....

Достатъчно е САМО подпиране. Моята идея е това да стане с разлагане на сили.
Последна промяна от gogo7777 на чет юни 27, 2024 12:01 pm, променено общо 1 път.
Вероятно иска да каже провисналото да се повдигне, преди да се подложи.
Аз също бих надигнал поне до абсолютно равно и тогава бих правил каквото ще се прави.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 14

Тема "Провиснали греди на навес" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: