• 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 33
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
съб юни 29, 2024 12:49 pmшоп написа:
Хидра, все си мисля, че до крайности няма да се стигне при битовите абонати. Има държава и социал. Ще има помощи и някакви прагове да кажем до 200 или 500 кВтч цената ще е една. Нагоре е за богатите и цената ще е друга.
Няма да има крайности и шоково а бавно, полека и надълбоко.
Държава няма а има територия, социал-а е за тъмнозелените. И да има някакви прагове скоро ще бъдат размити и ще изчезнат.
Ти чуваш ли се какво говориш? :-D
В момента над 40% от потреблението на електроенергия в България се пада на ... битовите потребители.
Търговците бяха наточили секирите още за тази година... Такава голяма и вкусна хапка от 40% не се пада всеки ден. :lol:
Сега всички само чакат следващата обявена дата през 2026-та.
Ти за к'во мисли още строят мегцентрали? И то хора дето знаят какво ще стане...
Погледни борсата - миналия месец борсата вървеше около 15-20 стнки за киловат час.
Тоя месец върви около 20 стинки. И това на БОРСАТА.
Ся тури таксите дето в момента са около 10 стинки за киловат час, тури и печалба за търговеца...
Миля и сам може да сметнеш колко ще скочи цената и то само в началото след като изхвърлят битовите на пазара. :)
И то по сегашните цени - а какви ще станат до 2026-та е друга бира.
:partyman:
P.S. За газовите нищо не мога да те посъветвам и няма как в територия без логика и стратегия.
Но пък в Германия поетапно премахват отоплението с изкопаеми горива.
Включително и на газ.
съб юни 29, 2024 1:42 pmhidrazin написа:
....
Включително и на газ.
Преди да се газифицирам, през 2019та беше, четох в западните форуми.
Писал съм го вече дето някъде прочетох, че до 10 години ползването на газ за битови нужди щяло отпадне. У нас рекламата вървеше със страшна сила.
Е, останаха още 5.
hidrazin - майстор
съб юни 29, 2024 2:07 pmпишман_майстор написа:
...
Няма никакъв шанс да продаде инвертора и панелите за 16 000 лева. Ама НИКАКЪВ.
В момента могат да се купят на по-ниска цена, с гаранция и фактура. Нови.
Той какво е дал, няма никакво значение... :)
:partyman:
емовлаха - специалист
Германия няма какво да я мислим може да си позволи доста неща

Киррил - специалист
Соларни панели над оранжерия в Турция. Дано стане така и у нас. Не ти дреме да продаваш на държавата. Затваряш си цикъла и пей сърце.
Струва ми се, че най-удачният вариант при това законодателство у нас е съществуващите ФЕЦ-ове или др. подобни, да се комбинират с някакви близки производства и да направят съвместни дружества или както там се нарича, изключвайки държавата от схемата.
Прикачен файл:
1.jpg
Christo - майстор
Имам колега от едно време, който има средно по големина машиностроително предприятие и работи точно по тази схема. Работи на две смени и през по-голямата част от деня е на ток от слънцето. Когато не му стига, купува от Енергото. Не продава нищо, защото рядко има излишъци и не му се занимава с филми да прави ток и да го глобяват. Нещо за четене относно Белене.
Прикачен файл:
Уестингхаус.zip
(20.21 KиБ) Свален 61 пъти
Преводът е през Гугъл, после аз го редактирах на места и някъде малко е дървено, за което се извинявам..
Avas_co - майстор
съб юни 29, 2024 6:42 pmChristo написа:
Имам колега от едно време, който има средно по големина машиностроително предприятие и работи точно по тази схема. Работи на две смени и през по-голямата част от деня е на ток от слънцето. Когато не му стига, купува от Енергото. Не продава нищо, защото рядко има излишъци и не му се занимава с филми да прави ток и да го глобяват. Нещо за четене относно Белене.Уестингхаус.zip Преводът е през Гугъл, после аз го редактирах на места и някъде малко е дървено, за което се извинявам..
Тая работа с панелите е чудесна, за лично ползване. Мисля изначално такава е идеята, самозадоволяване. Не това, за което се сещат повечето. За самозадоволяването имам наум, да не си помислите нещо.
Четох прикаченият файл, само не схванах, какво е общото между Уестингхаус и изцяло москалският проект Белене, тоест корупционен такъв.
Киррил - специалист
съб юни 29, 2024 6:42 pmChristo написа:
Имам колега от едно време, който има средно по големина машиностроително предприятие и работи точно по тази схема.
.............
Тези които разбират повече може да отговорят дали може да стане както мисля.
За да продадеш ел. енергия на друга фирма директно, трябва да си производител и да имаш лиценз, което е много скъпо за "вадене" от КЕВР.
Какъв е проблема тогава да не се продава тази енергия, а да се подарява безвъзмездно. За подаряване дали се иска лиценз? В замяна собственикът на ФЕЦ-а, който подарява, ще бъде на щатна заплата (според електромера), която може да стигне до десетки хиляди.... колкото директор на болница. Така и двете страни ще са доволни, като се има в предвид, че цената на която се купува ток от ел. дружествата е около лев за киловат, че и повече.
съб юни 29, 2024 9:12 pmAvas_co написа:
... какво е общото между Уестингхаус и изцяло москалският проект Белене, тоест корупционен такъв.
Баз намеци за корупция и политика ще си позволя да те попитам;
Как би коментирал едно сравнение между строежа на турската атомна централа и цената ѝ, с нашите проекти за 7 и 8 блок в АЕЦ Козлодуй, със съответната цена?
  • 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 33

Тема "България няма нужда от ВЕИ-та" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: