Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
zz_stefanov - майстор
ср юли 03, 2024 7:22 amB0bi написа:
Кво пра'им ако специално си монтираме ДТЗ на осветлението в банята, а "трафчето" е влагоустойчиво и няма извод за заземяване?
Колко читаво влагоустойчиво ще да е трафчето от към клемите? Те му направили отвор за кръгъл кабел примерно, ти си му натикал мостовак.
Ако пък е с кабелни изводи, ти трябва да си човека дето ще направи връзките 'водоустойчиви'.
Трафчето трябва да е извън банята, или в най лошия горе над картона.
Тея неща се мислят при проекта.
kozl - майстор
Кво пра'им ако специално си монтираме ДТЗ на осветлението в банята, а "трафчето" е влагоустойчиво и няма извод за заземяване?
Праим проба с проводник, като свързваме фазата към огледалото с плочките в банята.
Кво шъ покаже пробата :?

Откъде в това огледало се очаква протичане на ток към ползващия :?
И как ще реагира ДТЗ-то без трети проводник в инсталацията :?

А дали , "читавият" електротехник ще направи уплътнена изолация на съединенията :?

Преразказвам случка от монтаж на шкаф с огледало в баня от фирма професионалисти:
ЖЗ проводник остана висящ във въздуха. Трафа за LED няма противовлажна защита. Снадките направени с омотаване на проводниците и обмотаване с PVC лента. Аз като непрофесионалист си позволявам да ползвам защитени от влага захранвания и ползвам и самовулканизираща лента (бишоп). Но една такава спайка става доста трудоемка и профитата ..... немат време за такива.
Факт е осветлението работи. Утечки не съм измервал.
По другия монтаж. За разлика от огледалото на автора, то шкаф-огледалото от PVC доста тежи. Окачено с 4 дюбела в плочките със стоманени винтове. Не ги е лепил плочките Жеката (имам му доверие, дори само от форума), но явно и майстора на плочките се е справил и все още нема отлепени :roll:
Аз като непрофесионалист си позволявам в крепежите на баните да ползвам неръждаеми винтове. Факт е, че в комплектацията на акцесоарите за бани при по-скъпите марки крепежите са с неръждаеми винтове.

И още един преразказ за огледало с подсветка:
Е ама преди към 30 г. купих огледало за бяня с подсветка от 2 луминисцентни пури. Ма немаше "мода" за ДТЗ-та и защитни проводници тогиз - фаза и нула. Е огледалото увисна в коридора и като огледало и като осветление и по некое време му зачезна подсветката. Обаче огледалото още в гаранция и щото беше с електронни баласти и сервиза се оказа TV сервиз.
Та нося го в телевизоинния сервиз и казвам, че не свети и в тъмното нищо не се вижда, а ония се скъсаа от смех, като писаа в протокола, че огледалото е загубило образ :lachtot:
Ми да, то като е тъмно и нема подсветка какъв образ да има :?
kozl - майстор
ср юли 03, 2024 7:42 amzz_stefanov написа:
Трафчето трябва да е извън банята, или в най лошия горе над картона.
Тея неща се мислят при проекта.
Мое би и да има достъп до трафчето :?
А на кого е нужен достъп до трафчето :?
- на професионалиста електротехник
- на собственика
- на проектанта, ама на кой проектант да уточним де :roll:

И ако трафчето е над картона грешно ли е третият проводник да се свърже към металната конструкция за ГК-на :?
Страх ме хваща да си Флезна у банята!
И с къф акъл съм забърсвал с ръка запотеното огледало?
Ама си спомням, че го забърсвах с опакото, както са ме учили в ТКЗСто.
B0bi - специалист
Има едни луни за баня без извод за заземяване. Метални са си да речеш ... Та да питам и за тях - трябва ли да има ДТЗ?
тЪрча кам магазина. В движение прочетох, та ще взема две- една за мен и за теб поне още една.
Дай марка, модел и офис на куриер, тел.!
Лимони няма да купувам- отказах се.
Andri01 - майстор
В ЮАР , хотел в Кейптаун - в банята огледала с осветление, шкаф, ключове всички са метални. Но в таблата /стъклени/ в коридорите се виждат ДТЗ. Имат и на осветителните вериги.
B0bi - специалист
ср юли 03, 2024 10:39 amТрифон П.Трифонов написа:
тЪрча кам магазина. В движение прочетох, та ще взема две- една за мен и за теб поне още една.
Какво бръщолевиш пак? Нищо не ти се разбира. Монтирам периодично по няколко десетки такива в бани. Та питам за смисъла от ДТЗ - трябва ли да го има? Ако се появи фаза на корпуса на "луната" и видиш ли, някой се пипне за нея, ДТЗ-то ще го спаси ли?
ср юли 03, 2024 6:26 pmB0bi написа:
Какво бръщолевиш пак? Нищо не ти се разбира. Монтирам периодично по няколко десетки такива в бани. Та питам за смисъла от ДТЗ - трябва ли да го има? Ако се появи фаза на корпуса на "луната" и видиш ли, някой се пипне за нея, ДТЗ-то ще го спаси ли?
Помислих, че си я окъсал, та реших да купя и за теб. Няма проблем и няколко десетки.
Явно работиш на голям периметър у страната, предвид броят новопостроени бани.
Хвала!
А как се справяш с влагоизолирането на изводите?
zz_stefanov - майстор
ср юли 03, 2024 6:26 pmB0bi написа:
То не е просто да се 'появи фаза', ако инсталацията е изправна и протече ток към земя в случая над,30 mA ДТЗ ще изключи.
Ако тока е през човек ще го спаси, ако е по корпус, ще го предпази от токов удар като изключи своевремено.
По норма ДТЗ на осветление не е задължително.
Като казваш монтирам в бани, това на 230 V ли е. Интересно ми е колко често излиза фаза на такова 'трафче'. До сега само са ми прекъсвали работа, но винаги съм имал едно наум, че може изхода да е офазен.

Тема "Огледало за баня с осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: