Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
B0bi - специалист
ср юли 03, 2024 7:26 pmzz_stefanov написа:
То не е просто да се 'появи фаза', ако инсталацията е изправна и протече ток към земя в случая над,30 mA ДТЗ ще изключи.
Ако тока е през човек ще го спаси, ако е по корпус, ще го предпази от токов удар като изключи своевремено.
По норма ДТЗ на осветление не е задължително.
Като казваш монтирам в бани, това на 230 V ли е. Интересно ми е колко често излиза фаза на такова 'трафче'. До сега само са ми прекъсвали работа, но винаги съм имал едно наум, че може изхода да е офазен.
Думата ми е за "луни" на 230V. Таванът е от гипсокартон. Ток през него няма да протече. Ще си стои офазена докато някой се пипне за нея. Доста пъти се спори, че ДТЗ не се монтира при двупроводна система. Е , каза го - евентуално протеклият ток през човек за сработването й, няма да го убие, а ще го предпази.
За монтирането й на токови кръгове за осветление ... Точно - изключително рядко срещано явление. Да не изброяваме причините.
За фаза по корпуса на трафче ... Влагаустойчивите са в пласмасов корпус и няма как да се появи фаза по него. От обикновените имам един-единствен случай на офазяване, при монтирани стотици.
ср юли 03, 2024 6:51 pmТрифон П.Трифонов написа:

А как се справяш с влагоизолирането на изводите?
Бабата си ползва бързовар-макара. Към кабела е присъединен с лустерклема. Винаги я топва и нея във водата и представи си, никога не е гръмнала. Влажността над гипсокартона няма да е по-висока от тази в кофата. Нали все пак не намекваш за опасност, че човек може да пипне там и да пострада?
Andri01 - майстор
Би-шоп и термошлауха с лепилен слой! Издържа на 25Бар. водно налягане.
hidrazin - майстор
ср юли 03, 2024 10:04 pmB0bi написа:

За фаза по корпуса на трафче ... Влагаустойчивите са в пласмасов корпус и няма как да се появи фаза по него. От обикновените имам един-единствен случай на офазяване, при монтирани стотици.
Стой та гледай как ще се офази.
Един единствен случай е достатъчно основание да ти се забрани да се занимаваш с нешща от които нищо не разбираш.
Бабата си ползва бързовар-макара. Към кабела е присъединен с лустерклема. Винаги я топва и нея във водата и представи си, никога не е гръмнала.
Ама баба ти много добре знае че не трябва да бърка вътре.
Не случайно тези недоразумения отдавна са забранени ама разни престъпници все още ги продават а други такива ги използват.
ср юли 03, 2024 10:14 pmAndri01 написа:
Би-шоп ...
А някакъв БиГ-шоп на винтовете/клемата от към 230V ... ? :lol:
:partyman:
B0bi - специалист
ср юли 03, 2024 11:00 pmhidrazin написа:

Стой та гледай как ще се офази.
Един единствен случай е достатъчно основание да ти се забрани да се занимаваш с нешща от които нищо не разбираш.

Ама баба ти много добре знае че не трябва да бърка вътре.
Не случайно тези недоразумения отдавна са забранени ама разни престъпници все още ги продават а други такива ги използват.
Абе да кажеш нещо ... Размята парцала, та изплаши мухите. Тези трафчета са в ревизии на тавана. Нетехник няма работа там. Достъпът до винтчетата е невъзможен с гола ръка. За да те тресне, трябва да ръчнеш с нещо метално в отвора.
Да забраниш на някого да върши нещо, което сам му поставяш като задача ... Започваш да ме съмняваш с размишленията си. Кой ли инженер ще тръгне да монтира стотици трафчета и луни ... Тези трафчета и луни естествено са от любимия ти Китай. Разбира се, че почти нищо не е по БДС, но пък е навред. Та дали аз ще го монтирам или Хасан - все тая. Допълнително побългаряване за безопасност може да се направи на няколко, в къщи. На десетки и стотици ... няма как. Да си носи отговорността, който ги е одобрил.
Примерът с бързовара беше с друга мисъл, ма нейсе ...
kozl - майстор

Бабата си ползва бързовар-макара. Към кабела е присъединен с лустерклема. Винаги я топва и нея във водата и представи си, никога не е гръмнала. Влажността над гипсокартона няма да е по-висока от тази в кофата. Нали все пак не намекваш за опасност, че човек може да пипне там и да пострада?
В този пример е заблуждаващ. Водата провежда ток, но и охлажда проводниците и около тях. При навлажняване и опроводяване, охлаждането ще е значително по-малко и лесно става прегряване и твърдо окъсяване.
Постнал съм снимки в друга тема от намокрена и в последствие стопена букса към нагревателя от миялната. Така образувалата се стопилка беше някакво съпротивление от което се получаваше "по-дълго" късо. И за това съм писал, защото от това късо падаше АП В63 multi 9. А другия предпазител на кръга АП 25А крива С си оставаше включен.
Andri01 - майстор
Някой беше спонал ЮАР - работил там или просто приказка да става ?! Не писа тука обаче,че в баните им / поне в хотелите/ всичко е метално и осветлението им е с ДТЗ.
B0bi - специалист
чет юли 04, 2024 7:46 amkozl написа:
В този пример е заблуждаващ. Водата провежда ток, но и охлажда проводниците и около тях. При навлажняване и опроводяване, охлаждането ще е значително по-малко ...
Не мисля, че точно нагряването е основната предпоставка, макар че изобщо ... да. Основно е зацапването, прахоляка, специфични свойства на употребения диелектрик ...
В крайна сметка въпросните влагоустойчиви трафчета нямат изобщо клеми. Имат стърчащи кабелчета по 20-ина сантиметра. Как ще се изолира тяхното свързване - не го коментирам. В крайна сметка при нас трафчета са извън банята в ревизии на тавана. Обаче си монтираме луни на 230V. Отдолу имат силиконов пръстен за хидроизолиране към гипскартона, но отгоре са си открити и нямат извод за заземяване. Логично погледнато, възможността за офазяване на корпуса, клони към нула. Но при наличие на повече шубе у някои, колко му е ... Монтирането на ДТЗ ... изобщо не зависи от мен

Тема "Огледало за баня с осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: