Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Нотна - помощник
🔴Здравейте , много четох но не намерих нищо конкретно за моят случай.
Започнал съм изграждането на парно вкъщи като къщата се състои от 5 спални на по 12м2 всяка, хол от 23м2, трапезария с кухня бокс 37м2 и баня 3м2. И понеже съм сложил във всяка спалня по един панелен радиатор тип22- 600/1200, в трапезарята където ще бъде камина на пелети (защото нямам мазе) има панелен радиатор тип22- 600/1600, и в хола същият, баня и бойлер 3кв. С квадратура от около 120 квадрата и общите киловати са около 26кв. Къщата има пвц дограма и изолация с 5см стереопор.
Та въпросите са ми 2.

1. Каква камина на пелети да избера?
2. Радиаторите стават ли? знам че са силни , но вече съм ги купил и монтирал.🔴

Ще се радвам на отзиви понеже времето за изграждане ме притиска.
ivanovbg - майстор
Ориентираш се към малка камина до 15квт. Бих ти препоръчал Алфа плам 15квт. И аз и сина ми сме с такива и сме много доволни. Една от най тихите камини.
Нотна - помощник
чет юли 04, 2024 4:25 pmivanovbg написа:
Ориентираш се към малка камина до 15квт. Бих ти препоръчал Алфа плам 15квт. И аз и сина ми сме с такива и сме много доволни. Една от най тихите камини.
Здравей Ivanovbg и благодаря за отзива.
А радиаторите не са ли големи за тази камина и следователно консумацията на пелети да е голяма?
torbalan - Дървен философ
Моята къща е с аналогични размери. Топлоизолацията горе-долу бива. От вън 5 см. каменна вата на плочи, от вътре 10 см. вата на юрганче. Над тавана - 30 см. вата на юрганче (там са най-големите загуби).

Дограмата е дървена, но плътна. с гумени уплътнения и стъклопакет.

Смятах загубите, и при -12 градуса (това е изчислителната температура за град Козлодуй, където е къщата), се оказа че имам нужда от 14 киловата.

С такава мощност усявах да поддържам около 21 - 20 градуса в най-студените дни на зимата в къщата.

Колко ще ти трябва на теб - без изчисления няма как да се каже.

За радиаторите - ако са по-големи от необходимото не е проблем. Проблем е, ако са по-малки.

Монтираш ги с по две кранчета. Горе обикновено, долу секретно. Като пускаш системата - горните кранчета на 100% отворени, а с долните регулираш така, че да има разход през всички радиатори.

След това с горните си регулираш температурата в стаята.
чет юли 04, 2024 6:14 pmНотна написа:
...
А радиаторите не са ли големи за тази камина и следователно консумацията на пелети да е голяма?
Мощността ще си я нагласиш с кранчетата. Това, че са големи няма значение.
Нотна - помощник
чет юли 04, 2024 6:19 pmtorbalan написа:
Моята къща е с аналогични размери. Топлоизолацията горе-долу бива. От вън 5 см. каменна вата на плочи, от вътре 10 см. вата на юрганче. Над тавана - 30 см. вата на юрганче (там са най-големите загуби).

Дограмата е дървена, но плътна. с гумени уплътнения и стъклопакет.

Смятах загубите, и при -12 градуса (това е изчислителната температура за град Козлодуй, където е къщата), се оказа че имам нужда от 14 киловата.

С такава мощност усявах да поддържам около 21 - 20 градуса в най-студените дни на зимата в къщата.

Колко ще ти трябва на теб - без изчисления няма как да се каже.

За радиаторите - ако са по-големи от необходимото не е проблем. Проблем е, ако са по-малки.

Монтираш ги с по две кранчета. Горе обикновено, долу секретно. Като пускаш системата - горните кранчета на 100% отворени, а с долните регулираш така, че да има разход през всички радиатори.

След това с горните си регулираш температурата в стаята.
Мерси на теб за отзива.
Мога ли само да сложа термо глави горе и долу нощи като по този начин да регулирам входа към радиатора ?
Нотна - помощник
чет юли 04, 2024 6:20 pmtorbalan написа:
чет юли 04, 2024 6:14 pmНотна написа:
...
Мощността ще си я нагласиш с кранчетата. Това, че са големи няма значение.
Мерси
Последното е също като автомобил без термостат на мотора- кара се, но не е баш което трябва, има и последствия.
Нищо, по натам с новите въпроси. Всичко с времето си.
чет юли 04, 2024 6:43 pmНотна написа:
...
Мога ли само да сложа термо глави горе и долу нощи като по този начин да регулирам входа към радиатора ?
С термо глави долу и горе - нищо няма да направиш.

Долу се слага секретен вентил, с който веднъж се регулира разхода, за да тече през всички радиатори.

Горе се слага нормално кранче, с което да си нагласиш желаната температура в стаята, след като си нагласил разхода през всички радиатори.

Термовентил в малка къща няма смисъл. Има смисъл в големи сгради, където условията много се променят, като ги нагрее слънцето. Това е идеята на термо вентилите.
Ако ти е мерак, не е проблем горе да сложиш термовентили. По-лошо няма да стане. И по-добре няма да стане.
чет юли 04, 2024 7:24 pmtorbalan написа:
...
Термовентил в малка къща няма смисъл. Има смисъл в големи сгради, където условията много се променят, като ги нагрее слънцето. Това е идеята на термо вентилите.
...
Това не е вярно.
Колкото по голяма е една система, толкова по стабилна е във времето и толкова по трудно излиза от равновесие.
Давам пример със Световният океан и локвата за добитъка на село.
Температура, биоравновесие.....

Тема "Мощност на Локално Парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: