• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 29
Има много интересни линкове, нека ги споделим.
sstefanov - майстор
За DOS на Правец 82 се извинявам на hidrazin, както и на другите за грешката ми!

А за трола не се извинявам.
hidrazin - майстор
чет юли 04, 2024 10:33 amsstefanov написа:
За DOS на Правец 82 се извинявам на hidrazin, както и на другите за грешката ми!
Това вече е по-мъжка приказка. (забравям какво трябваше да напишеш 3 пъти... :) )
И малко като завършек - какво помня и какво се наложи да си припомня.
В кая на краищата дори MS-DOS не е разработена от Майкрософт.
Те купуват 86-DOS който се явява 16-битовата версия на операционната система CP/M която е за 8-битовите 8080, Z80, 6502 ...
Пускат я на пазара под името ... MS-DOS.
:partyman:
P.S. Имам някъде на тавана Правец 8М - с два процесора. :-D
Последно като го прибирах там не работеше с монитора но така и не се наканих да го видя какво му е.
brum - майстор
Как е ползвал тоз Правец с 2 процесора? Туй с многото процесори не влезна ли години по-късно като концепция?
aleksnp - специалист
Водеше се процесор и копроцесор.
gogo7777 - майстор
В годините на плановата икономика всичко е възможно. Ако закъснеят с плана, просто пишат в доклада .....три процесора.
:drinkers:
brum - майстор
чет юли 04, 2024 3:30 pmaleksnp написа:
Водеше се процесор и копроцесор.
Сега се сещам, че беше модерно да имаш процесор с вграден копроцесор по едно време :) . Благодаря за информацията!
Lutchezar - майстор
Бъркате. Вторият процесор беше z80.
Имаше система с двойно зареждане. Или 6502,или z80.
Имам още някъде отделна процесорна платка за Apple ] [ с z80. После си смених дъното с такова с вграден z80.

Копроцесорите бяха за математически сметки. 8086/8088/+8087,80286+80287, 80386 +80387.
486sx без и 486dx с вграден копроцесор.
После изчезнаха като самостоятелни процесори.486slc/486dlc с понижена консумация мисля че бяха на IBM, после на Cyrix.
brum - майстор
От 486dx2 на 66MHz с вграден копроцесор са ми спомените. Овърклонкат на 80MHz :) . Това ми беше първият мой компютър. Баща ми си взе нещо по-модерно и ми хариза тоя. Ех, спомени, спомени...
Lutchezar - майстор
1992 започва да се произвежда dx2, dx4 беше следващото, тогава и AMD се включи в играта с процесорите. След тях имаше Pentium, Pentium II, Pentium III, Pro, нов Pentium, Core Duo, Core 2 Duo/Quad, и дойдоха сегашните поколения, 14то в момента, на практика едно поколение на година вървят.

Но тогава 486dx беше върхът на сладоледа, и лесно се ъпгрейдваше само процесор. 16 Мегабайта беше доста RAM, стигаше за Windows for workgroups 3.11😂.
Нямаше Интернет и мобилни телефони и хората си общуваха наживо 😂.
MamaMy - майстор
Аз се фуках с 486dx4 на 100Mhz с голямо и малко флопи. За сметка на това изоставах с мониторите. Първия ми цветен дойде с тази 486-ца. С принтерите бях напред с материала. Роботрон втора ръка, а след него Ситизен 120+ със сериен порт. Първият ми лазарен обаче закъсня доста. Цените не бяха за простосмъртни. Беше НРIIp. Голямо дърво, но за времето си беше чудо.
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 29

Тема "Получаване пратки от АЛИЕКСПРЕС след 01.07.2021 от пощата и куриери." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: