Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
sasooooooooo - "специалист"
Има едни вентилатори около70лв, марка не помня, като се включат се изтласкват напред и перката завърта. Като го спреш се прибира навътре и уплътнява идеално.
Вкъщи съм с 2 клапи на аспиратора и пак смърди на цигари отгоре.
Последна промяна от sasooooooooo на нед фев 01, 2009 9:27 pm, променено общо 1 път.
тия от 3-5 лева не вършат работа имам такова на аспиратора
fichtenweg - специалист
божко71 написа:
тия от 3-5 лева не вършат работа имам такова на аспиратора
абсолютно вярно, ако ще и 10 да се съберат няма ефект. Ако има начин и нашия вентилатор да започне да се върти когато съседите си пуснат техните....ще е най добре :-)
Чаро - Акълия
ГК -гипсокартон.
Може да потърсиш някакви датчици за въздушен поток. Имаше сайтове от сорта на този- http://www.constructor.bg/shop/ или по магазините. Ако има такъв датчик и е приложим в слчая може и да се получи нещо.
fichtenweg - специалист
само че има ли толкова чувствителни датчици. Да се засече дим е едно, но съвсем друго е да може да реагира просто на наситен с гадня воня въздух. По скоро ще свърши работа някакъв датчик който да реагира на въдушно течение, или поне на определена посока на такова, само че тогава пък остава въпросът - ще спира ли този вентилатор да се върти изобщо (ще е почти едно и също да не се спира)

Така или иначе имахме възможност да установим гадните навици на съседите по време, така че варианта с програмираното пускане/спиране ни устройва най-много.
fichtenweg - специалист
cacho написа:
http://www.mixvill.hu/11/products/585
Помисли къде и как можеш да го вградиш/скриеш. Имам 7-8 такива (подобни)вкъщи и съм ги наслагал на всякъде. Като започнеш от бойлера ...та до зареждане на акумолаторния винтоврЪт.

Забравих- може да го разглобиш, да махнеш излишната пласмасария и да вградиш дисплея и бутоните в стената. Ако е ГК е лесно...
... :) май вчера не съм разбрал съвсем идеята ти, но днес все пак се светнах. Досега съм мислил в посока какво да сложа/инсталирам на стената на мястото на самият ключ. Изобщо не е необходимо обаче да правя каквито и да е промени по него, или да слагам на негово място каквото и да е било. Оставям го в позиция включено. Захранващия кабел за вентилатора е така и така изолиран на сухо в гипсокартонено заграждение което скрива тръбите в банята. Необходимо е само да разкача вентилатора и на изходния край на захранващия кабел да свържа най-обикновен контакт с таймер. Към кабела на вентилатора звързвам щепсел, който просто включвам към таймер-контакта. Всичко това си остава на съвършено сухо място (в гипсокартоненото заграждение) въпреки че все пак си е в самата баня. Отделно за всеки случай контакт-таймера може да се изолира допълнително. Ел. ключът си остава само прекъсвач на веригата.
Нямам мерак да вграждам електронния дисплей с бутоните в стената така че да е постоянно видим/достъпен, достатъчно ми е че ще мога бързо и лесно да го достъпвам през ревизионния отвор за водомерите.

Май е доста по просто отколкото си мислех в началото...
sasooooooooo - "специалист"
Еми екстра!
Остава само да почерпиш, а ние да стискаме палци! :wink:
fichtenweg - специалист
ооох така ме сърбят ръцете още сега да захвана да го правя, ама е късно вече за днес да купувам контакт-таймер, непременно ще кажа после как функционира схемата
Чаро - Акълия
A мене такава жажда ме гони, че отива да си досипя!!! :) :partyman:
Все пак ми се струва, че ако оставиш ключа с възможност за принудително включване, ще е по-добре. Това ще стане, ако имаш захранване под въпросния ГК независимо от ключа. Ду ю ъндърстенд ми?
fichtenweg - специалист
cacho написа:
Ду ю ъндърстенд ми?
Йес, ай ду :-D
cacho написа:
...захранване под въпросния ГК независимо от ключа...
...мисля да го реализирам по друг начин, а вие давайте акъл дали съществува по хитро решение...

Та значи мисля от захранващия кабел да направя разклонение на двата проводника преди включването му в контакт-таймера, на която верига да сложа още един ключ/прекъсвач. Това разклонение ще отива директно на вентилатора като байпас на таймера. Когато този допълнителен прекъсвач е затворил вригата, командването си остава във външния ел. ключ на стената - демек manual override. Когато същият е отворил веригата ток към вентилатора може да постъпи единствено през таймера. За да не става много комплексна употребата на така създадената схема - ръчното командване на вентилатора може да става само от вътрешния допълнителен ключ/прекъсвач в банята (външния просто го забравяме в положение "включено"), когато изключим вътрешния прекъсвач байпас веригата е отворена и отново само таймерът командва подаването на ток към вентилатора.

Пускането на вентилатора извън предварително зададените времеви интервали става само от вътрешния ключ, а прекъсването на автоматичния режим от външния.

Давайте коментари и предложения.

...cacho, хубаво че ме подсети, че в по-горния вид на схемата, вентилаторът можеше единствено да се пуска от таймера, независимо от положението на външния ключ.

Тема "съседски миризми от отдушника в банята. Какво да правим?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: