• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 547
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
velsi - Почетен майстор
Имаш ли линк да видя за кои точно профили говориш?
shulio - специалист
И аз мисля,че точно направляващите ще са слабото звено.Трабва да са доста дебели за да издържат тежестта когато фрезата е посредата им.При дължина около метър предполагам в средата ще увисне със сигурност.Има ли начин да го направим да се движи като на релси който да са хванати за долната полоскост и така ще е стабилно.

ПП:Карталов има ли време през седмицата да се отбиеш до онзи магазин да провериш за двигателите.На мен по телефона ми казаха,че не разполагат със серво двигатели,което го очаквах,защото ме предупредиха.
velsi - Почетен майстор
Искам да уточня, че правя малка машина. Ход по Х 350 мм, по Y 300 мм. Направляващите ми са Ф16 прът за линейно водене със съответните линейни лагери. При тези размери никакво провисване не може да има. Голяма машина бих направил по съвсем друг начин.
skartalov - специалист
shulio написа:

ПП:Карталов има ли време през седмицата да се отбиеш до онзи магазин да провериш за двигателите.На мен по телефона ми казаха,че не разполагат със серво двигатели,което го очаквах,защото ме предупредиха.
Сега, аз съм сигурен че там няма, но ще мина и без тва тря да минавам.
Само един въпрос. Твоята машина с какъв ход ще я правиш, че си се насочил към серво мотори?
Незнам дали си наясно, че управление с стъпкови и с серво мотори са съвсем различни неща.
Серво управлението изисква: Серво мотори, енкодери, и специални серво конролери. И в повечето случай - редуктор.
skartalov - специалист
velsi написа:
Имаш ли линк да видя за кои точно профили говориш?
Виж тук:
http://www.brtechnika.com/

За монтажните профили става въпрос.
shulio - специалист
Е знам ги тези неща.Няма да е евтинко :),но нямам мощни стъпкови.Пък ако ще трябва да ги купувам тепърва по-добре да ида на серво.Хода мисля да е около 80х60.Моите с моите стъпкови ако направя 1 метър ход ще съм доволен,но незнам дали е възможно.Ако е постижимо няма да има смисъл да минавам на серво.Но 1 метър това са си 200 оборота с половин сантиметрова стъпка.200 оборота по 200 стъпки са 4000 стъпки в минута :).Може ли да ги понесе мотора
skartalov - специалист
shulio написа:
Е знам ги тези неща.Няма да е евтинко :),но нямам мощни стъпкови.Пък ако ще трябва да ги купувам тепърва по-добре да ида на серво.Хода мисля да е около 80х60.Моите с моите стъпкови ако направя 1 метър ход ще съм доволен,но незнам дали е възможно.Ако е постижимо няма да има смисъл да минавам на серво.Но 1 метър това са си 200 оборота с половин сантиметрова стъпка.200 оборота по 200 стъпки са 4000 стъпки в минута :).Може ли да ги понесе мотора
Стъпковите мотори се въртят нормално до към 1000 об./мин.
Има и по- бързи естественно. Но всичко зависи от мощността.

Сервата аз ги въртя с 3000 об./мин, ФРП-то им е 4000 имп./об
Това прави 12 милиона импулса в мин., и няма никъв проблем.
Само че тук импулните ги брои управляващата електроника, и тя решава кога какво напрежение да подава на мотора.
shulio - специалист
Е това е проблема.Незнам моите мотори с колко оборота мога да ги завъртя в минута без да изпускат стъпки.
velsi - Почетен майстор
Намери си винтове с 5мм стъпка и няма да имаш тези притеснения.
skartalov - специалист
velsi написа:
Намери си винтове с 5мм стъпка и няма да имаш тези притеснения.
Че те по принцип са си такива- 5мм е стандарта!

Другите размери са по- дефицитни.
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 547

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: