• 1
  • 2
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Daniel356 - помощник
Имам 2 бани(не са една до друга) и съответно 2 отделни щранга. Строителя е решил да свърже двата топли щранга, за да може при нужда, при пускане на бойлер(какъво нямам) да захранва и двете бани. Това нормална практика ли е? Изглжда логично.
Обаче поради разлика в налягането на двата шранга, докато се усетя единия топъл водомер навъртя 50куб(от показания 10 до 60), докато другия направи -50(т.е. от 10 до 99960)
Съответно спрях единия кран за топла вода на щранга, докато си сложа възвратни клапани и си ползвам и двете бани от един щранг, няма проблем и в двете тече топла вода.
Но проблемът идва от Техем и Софийска вода- на 3-ма инкасатори обяснявам, на двама вече по телефона и никой не може да ме разбере, все едно разказвам невъзможно неща, такъв ли съм карък и да няма друг случай като моя?
Сега отрицателна сметка не могат(искат) да ми компенсират от показанията на другия водомер, но не само това, искат от 99950 нататък да започна да си плащам консумация, реално повторно, защото аз вече веднъж съм я платил до +10.
Просто исках да разбера правилно ли обяснявам, в мен ли е проблема и за това реших да опиша случая.
torbalan - Дървен философ
Добре си описал случая.
Аз, ако бях на твое място, бих платил каквото искат и не бих си губил времето в разправии.
Щом има кран да прекъснеш връзката, това според мен е достатъчно.
ivanovbg - майстор
За всеки случай провери и за студената да не е така.
Daniel356 - помощник
пон юли 08, 2024 5:45 pmivanovbg написа:
За всеки случай провери и за студената да не е така.
Проверих, там го няма и така е логично, защото щранговете за студената не би трябвало да са свързани.
ESPACE - майстор
Изтървал си момента преди да сложиш възвратните клапани да вържеш една помпа и да преточиш обратно тия 50 кубика и въобще да не се занимаваш с монополиста.
kozl - майстор
пон юли 08, 2024 4:02 pmDaniel356 написа:
Имам 2 бани(не са една до друга) и съответно 2 отделни щранга. Строителя е решил да свърже двата топли щранга, за да може при нужда, при пускане на бойлер(какъво нямам) да захранва и двете бани. Това нормална практика ли е? Изглжда логично.
Обаче поради разлика в налягането на двата шранга, докато се усетя единия топъл водомер навъртя 50куб(от показания 10 до 60), докато другия направи -50(т.е. от 10 до 99960)
Съответно спрях единия кран за топла вода на щранга, докато си сложа възвратни клапани и си ползвам и двете бани от един щранг, няма проблем и в двете тече топла вода.
Но проблемът идва от Техем и Софийска вода- на 3-ма инкасатори обяснявам, на двама вече по телефона и никой не може да ме разбере, все едно разказвам невъзможно неща, такъв ли съм карък и да няма друг случай като моя?
Сега отрицателна сметка не могат(искат) да ми компенсират от показанията на другия водомер, но не само това, искат от 99950 нататък да започна да си плащам консумация, реално повторно, защото аз вече веднъж съм я платил до +10.
Просто исках да разбера правилно ли обяснявам, в мен ли е проблема и за това реших да опиша случая.
Аз па мисля, че не строителя, а ти си свързал двата щранга като си ги "качил" за 1 бойлер :wink:
Строителят те е оставил без опция за бойлер :roll:
ОК са задължителни, но не са дълговечни и следва да се проверяват.
На въпрос защо в сградата няма ОК на топлата вода след водомера, Строител ми отговаря, чи вече 5 сграда има в експлоатация и нямало проблеми като са без ОК :rolleyes:
А тоя изобщо не знае какви са проблемите. #-o

Правилно са те санкционирали.
И математиката ти куца. Значи единият водомер е навъртял + 50 м3, а другия - 50 м3. Т.е. каквото влязло, такова излязло. А ти какво ползва :? Или ползва топла вода от немонтирания бойлер :roll:
СВ и Техем не са детективи. Имат си някакви вътрешни плавила. Данните се вкарват в компа и програмата изчислява разхода:
(60-10)=50 м3 по единия водомер
(99960 -10)=99950 м3 по другия водомер.
Общо 50+99950=100 000 м3
Нямам идея как рабатят програмите на двете дружества, но явно са "светнали червените лампи" за неизправност и тогава начисляват глоба под формата на наложен максимален разход.

Аз понеже съм у-тел на ЕС тук имаше случай на монтирани дефектни водомери от СВ. Собствениците си плащат на СВ за нови водомери, понеже старите с изтекла давност. Да ама новите за топла вода въртят ът 0 до 9.999 м3 и пак от нула.
В справка от СВ за дългосрочен период, отчетите на водомерите са стигнали до 9 м3 и така във всички следващи тримесечни отчети.
Водомерите минаха проверка в лаборатория на СВ с диагноза - "изправни".

Обаче от Бруната при год. отчети на третия път ги гепиха с по-малки показания от предходното отчитане. Препоръчаха смяна на ОК и собствениците минаха само с предупреждение. Аз лично ги смених и при следващия отчет на Бруната издънка с пак по-ниски показания от предния отчет. Поисках експертиза от Бруната. След доста спорове записаха за след няколко месеца, поради натовареност на екипите.
През това време аз наблюдавах водомерите на собствениците и тогава разбрах какво се случва след като един от водомерите достигна до 9,999 м3 и започна от нулата без да превърти колелото на десетичния брояч.
Собствониците си платиха за нови водомери, а аз тези предложих на Бруната за тест. Отказаха да ги тестват. Пробвах във друга независима лаборатория и от там отказаха тест с предтекст, че установката тества с около 200 литра вода и няма как да се стигне до превъртане на десетичния брояч #-o

Последствие:
Собствениците си платиха наложеното от Бруната и смяна на дефектните водомери - тези доставени и монтирани от СВ.

Кой крив и кой прав :?
И пешкира не е ясно дека е, оти 3 години тези собственици са плащали по-малко вода докато ги "гепат". А с новите водомери нещо не им допадна разхода на топла вода.

Различни гледни точки, различна преценка :yawinkle:
kozl - майстор
вт юли 09, 2024 7:39 amESPACE написа:
Изтървал си момента преди да сложиш възвратните клапани да вържеш една помпа и да преточиш обратно тия 50 кубика и въобще да не се занимаваш с монополиста.
Е и заради такива съвети и дейности в голямото надлъгване, живеем в Циганария.

Не че аз не мога така, въпросът е докога ще издържа да не го правя.
Имам разправия със СВ от години и относно отчитане и баланс на водата.
Е да монополисти са, но те се позовават на наредба от МРРБ, по коята разпределят вода от общия водомер към индивидуалните сметки. По тази причина спадна нивото в отчитане на водомерите. И за какво да отчитат като могат да си вземат парите по "общия начин".

Без контрол от ЕС тези монополисти ще се възползват както могат.
Да требе да се възроди ЕС. Сега на мноо места е "орел, рак и щука".
Daniel356 - помощник
Математиката не ми куца, цифрите ги писах за онагледяване, естествено, че си ползвам и си отчита, този от -50 вече е на -13 и още малко и ще вляза в релси. Иначе наистина при показания 999xx би трябвало да ми начислят 100 000куб по софтуер. Но аз не правя нищо нечестно и не искам - искам всичко да е точно, вода си ползвам точно колкото миналата година, не го правя от цигания да излюжа някой, просто техници хора не могат да ме разберат как е възможно.
ESPACE - майстор
вт юли 09, 2024 9:09 amkozl написа:
вт юли 09, 2024 7:39 amESPACE написа:
Е и заради такива съвети и дейности в голямото надлъгване, живеем в Циганария.

Какво надлъгване ти е в главата не мога да разбера. Те са се преточили от единия в другия щранг, просто е трябвало да ги върне обратно.
kozl - майстор
вт юли 09, 2024 9:20 amDaniel356 написа:
Математиката не ми куца, цифрите ги писах за онагледяване, естествено, че си ползвам и си отчита, този от -50 вече е на -13 и още малко и ще вляза в релси. Иначе наистина при показания 999xx би трябвало да ми начислят 100 000куб по софтуер. Но аз не правя нищо нечестно и не искам - искам всичко да е точно, вода си ползвам точно колкото миналата година, не го правя от цигания да излюжа някой, просто техници хора не могат да ме разберат как е възможно.
Предполагам - не че не могат, по-точно не искат.
  • 1
  • 2

Тема "Свързани щрангове за топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: