Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Hoвoceлckи - майстор
вт юли 30, 2019 6:42 pmшоп написа:
Вода, минимално, като гъста каша.
Аз реших, че съвсем без вода. С Джеки коментирахме веднъж преди ("с половин уста"), поставянето на огромни плочи гранитогрес на подовете в моловете. Видимо върху суха такава смес. Дали изобщо се пръска някаква вода ... ? С вибро-мастара "переха" направо върху плочите ...
Здравейте, майстори! Реших да направя ремонт на сутеренен етаж около 45-50кв.м. Оказа, че отдолу под душемето е слаган някога нещо като земновлажен бетон, с цел влагата от почвата да го стегне но на 80% нямаше спойка и се наложи да го изкопая и изхрърля целият. Положил съм арматурна заваровъчна мрежа и съм пуснал "пилета"(следват и майките), но силите ми се изчерпиха и ходя като зомби. :) По принцип мислех да взема готов сух бетон, но ми казаха, че излизал леко влажен и аз трябвало да си добавям вода. По мои изчисления ще ми трябват около 2,5-3 кубика бетон и мисля да взимам по 1 кубик, но не зная като съм сам дали няма да стегне докато го положа. Въпроса ми е следният: Ако взема въпросният бетон и го положа без да добавям вода и го трамбовам с вибро плоча(имам такава) ще стане ли здраво(четох тук, че ставало много здраво) и естествено ще е по бързо предполагам? Благодаря предварително за отговорите.
шоп - майстор
вт юли 16, 2024 10:43 ammercy написа:
Здравейте, майстори! Реших да направя ремонт на сутеренен етаж около 45-50кв.м. Оказа, че отдолу под душемето е слаган някога нещо като земновлажен бетон, с цел влагата от почвата да го стегне но на 80% нямаше спойка и се наложи да го изкопая и изхрърля целият. Положил съм арматурна заваровъчна мрежа и съм пуснал "пилета"(следват и майките), но силите ми се изчерпиха и ходя като зомби. :) По принцип мислех да взема готов сух бетон, но ми казаха, че излизал леко влажен и аз трябвало да си добавям вода. По мои изчисления ще ми трябват около 2,5-3 кубика бетон и мисля да взимам по 1 кубик, но не зная като съм сам дали няма да стегне докато го положа. Въпроса ми е следният: Ако взема въпросният бетон и го положа без да добавям вода и го трамбовам с вибро плоча(имам такава) ще стане ли здраво(четох тук, че ставало много здраво) и естествено ще е по бързо предполагам? Благодаря предварително за отговорите.
Защо не си викнеш фирма с турбозол и не ти направят една машинна замазка, а се мъчиш?

Преди 4 год ми взеха 15лв на м2 за труд. Средно замазката бе 10 см дебела ( на места 8, на места 13 см)
Докарах пред обекта 6м3 пясък и 100 торби цимент + пластификатор и за 5-6 часа отупаха обекта и го изпердашиха с хеликоптера. Нивото го зададох аз, а те с лазерният нивелир си го пренесоха по стаите.
Делян - специалист
3 кубика за сам човек са си количество. Правил съмго, но си е мъка. 1-2 кубика ги хвърлям сам и не ги усещам. Поръчвам земновлажен и го доразбърквам с бетонобъркачката. До 3-4 часа няма проблеми със съсъхването.
Разбира се, говоря за бетон, на теб ти трябва замазка.
вт юли 16, 2024 11:12 amшоп написа:
Защо не си викнеш фирма с турбозол и не ти направят една машинна замазка, а се мъчиш?

Преди 4 год ми взеха 15лв на м2 за труд. Средно замазката бе 10 см дебела ( на места 8, на места 13 см)
Докарах пред обекта 6м3 пясък и 100 торби цимент + пластификатор и за 5-6 часа отупаха обекта и го изпердашиха с хеликоптера. Нивото го зададох аз, а те с лазерният нивелир си го пренесоха по стаите.
Обадих се на една фирма, която взима 23лв на кв.м. За труд с материали до 6см дебелина, но ми поискаха за 50кв.м. 2700лв. Имат работа и не им се занимава с такива като мен.
вт юли 16, 2024 11:36 amДелян написа:
3 кубика за сам човек са си количество. Правил съмго, но си е мъка. 1-2 кубика ги хвърлям сам и не ги усещам. Поръчвам земновлажен и го доразбърквам с бетонобъркачката. До 3-4 часа няма проблеми със съсъхването.
Не, ще слагам и аз бетон, но не знаех за колко стяга в тази жега. Мисля да поръчвам по 1 кубик и каквото стане. Но, въпроса ми беше ако не го разбърквам с вода, а го трамбовам няма ли да стане по лесно и по здраво?
ivanovbg - майстор
ср юли 17, 2024 2:42 pmmercy написа:
вт юли 16, 2024 11:36 amДелян написа:
Не, ще слагам и аз бетон, но не знаех за колко стяга в тази жега. Мисля да поръчвам по 1 кубик и каквото стане. Но, въпроса ми беше ако не го разбърквам с вода, а го трамбовам няма ли да стане по лесно и по здраво?
Не. Замазка се слага земновлажна и си остава рехава.За да стегне както трябва бетона има нужда от вода. В тези жеги е силно препоръчително да се полива редовно иначе се напуква и става на парчета.

Аз бих си поръчал с бетоновоз и бих изградил корито под наклон до мястото ако е по далече от пътя. Бетоновоза може да добавя вода в бетона ако е по гъст. Излива ми го и аз само ще го заравнявам. Става за нула време.
шоп - майстор
ср юли 17, 2024 2:40 pmmercy написа:
Обадих се на една фирма, която взима 23лв на кв.м. За труд с материали до 6см дебелина, но ми поискаха за 50кв.м. 2700лв. Имат работа и не им се занимава с такива като мен.
23 лв м2 за 6 см замазка с труд и материали е направо без пари.
Аз бих се обадил и на други фирми.
В края на краищата бих дал и 2700лв
Ако не може да събереш 2-3 човека най-много да се утрепеш от работа, в тези жеги бетона да пресъхне и нищо да не направиш в крайна сметка.
hidrazin - майстор
...ще ми трябват около 2,5-3 кубика бетон и мисля да взимам по 1 кубик...
Изобщо не разбрах какво ще правиш и какво целиш?
Тези 5-6 санта бетон който ще сложиш са си по-скоро замазка. Какво целиш с нея?
Имай едно на ум че ако поръчваш на части, то отделните части от положеното няма да имат "спойка".
Винаги ще си останат отделни парчета.
Ако целта е хидроизолация - няма да стане.
Ако целта е термоизолация - пак няма да стане.
Или просто ти трябва основа?
Ако е така, то за сутерен това дето си намислил е най-неподходящото.
Хем ще се изгърбиш, хем резултат ще е плачевен.
:partyman:

Тема "земновлажен бетон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: