• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Всички въпроси за вилата.
MamaMy - майстор
Недоразумения се получават при употребата на думата кирпич. Тя в руския език означава тухла, но в българския има доста по-тясно значение. Означава сурова тухла от кал и плява или стена изградена от кал и слама с кофраж и трамбоване без тухли. Ключа е в "сурова". По този начин се запазва естествената влажност на помещенията. От там и разлика в микроклимата при зидария с печени тухли. Печените тухли са по-издръжливи и искат по- малко поддръжка. По нашия край в печените тухли не се слага каква да е кал. Има си кариера със жълтопръсница. Това е специфична глина омесена с пясък. Изкопава се трап. пълни се с такава глина и се полива с вода. Добавя се сламата нарязана на ситно и като се докара необходимата гъстота се пълнят калъпите предварително намокрени от вътре и посипани с пясък. Така глината се отлепва по-лесно. Докато се пълни калъпа се "вибрира" с едно дърво от страни. Заравнява се отгоре и се изсипва върху една ламарина. Седят на слънце няколко дни и след това вече се пекът. Това обаче са си домашни печени тухли.
Изображение това е сурова тухла показана от Грозев.
Ал_ - специалист
пет юли 19, 2024 10:21 amMamaMy написа:
Ключа е в "сурова".
За теб сурова, за мен - печена на слънце, но важноте е, че не се загубихме в превода :partyman:. Точно за това, показано на снимката става дума.
Grozdev - специалист
:),, То и аз се опитвах до си опека едни пържоли на слънце, ама не станаха.. И на месечечина също.. :lol:
Мааму " го обясни подробно.
Само,..да вметна.
Жълтакавата пръст и слама
Съхне,, а се ПЕЧЧЕ - КЕРАМИКАТА. (ТУХЛА или глинени съдове и Др.)
За тухли се ползват МЕРГЕЛОВИ ГЛИНИ,,. За съдове други.

Старите техники По нашите региони са предимно като на снимката (НЕ печена тухла от глина пясък и слама)) има и
Техника - плетарка ( вършина, клони оплетени в дървена конструкция.) измазана в последствие пак със глина и @..
По чуждите континенти и държави
Се срещат и...
Градежи от Трамбована пръст
(в кофраж и се Трамбова машинно или ръчно.).. Такива нови сгради има и по Европа (в Германия съм виждал обществен център за нещо си.. :)!! )
Онези" робинзоновци" на острова
/англо- колонизаторите /
Имат техника " COB"(англ.)
ЕДНИ пластични "салами" от
Пак глина и слама. Се редят докато са мокри.!

И КРАВАРИТЕ отвъд океана и не само те (в Австралия Африка и Азия също),,
Правят такива нови къщи със техника на пресовани (CEB../англ.)"Кирпичи. " със специална машина. Или ръчни преси (предимно по тъмните народи!)
Тук им казваме ПЗБ /бълг.
(Пресован Земен Блок..)
:)
Това което правех и Аз. :? :lol:,, :evil:
.....
Който му е интересно,, може да се порови из нета
Не ми се пише,, че ШЕ стане
Роман.. :)

:yawinkle:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пет юли 19, 2024 10:32 amАл_ написа:
Ключа е в "сурова".
За теб сурова, за мен - печена на слънце, но важноте е, че не се загубихме в превода :partyman:. Точно за това, показано на снимката става дума.
Става ми все по-интересно. 80 см кирпич даже не съм виждала. Моят опит е абсолютен комфорт при 40-60 см, надземен етаж. Та сега търся какво ѝ е на твоята къща, че ти е жега. Дограмите, покривът, подовете какви са? Има ли стиропор някъде?

btw, слънце суши, не пече
Grozdev - специалист
пет юли 19, 2024 1:34 pmn_a написа:
пет юли 19, 2024 10:32 amАл_ написа:
Ключа е в "сурова".

Става ми все по-интересно. 80 см кирпич даже не съм виждала. Моят опит е абсолютен комфорт при 40-60 см, надземен етаж. Та сега търся какво ѝ е на твоята къща, че ти е жега. Дограмите, покривът, подовете какви са? Има ли стиропор някъде?

btw, слънце суши, не пече
Няма ти отговори мисля...!
И да, най дебелите снени с кирпич
Са 50-60см.,, блокче и половина.!
Размерите са различни по региони,, но средно е 30 х 15см
Със кривотиите и разтвор +мазилка отиват там някъде.!
80- те санта идват. От нещо друго,, което. Ни е спестено..! :?
Скоро ходих да огледам 1 Стара кирпичена къща. ОТРЕМОНТИРАНА от някой,, и купена от друг.
Положението много яко.
ОТ вън опаковане с PVC Сайдинг.
ВЪТРЕ от всякъде Г. Картон.
Върху гредореда бетон и теракота.!
Само като влезнеш вътре за 5 мин.
Се усеща парника и застоял въздух. Все едно цяла рота новобранци са си събули кубинските и партенките след месец ходене с тях...!
За мухала в картона на места
Даже не ми се говореше.
Искат на ново ремонт хората.
Ама то Тотал щета.
Всичко трябва се изкърти и изхвърли до дърво. :shock:
И на ново.
А видях заровени едни сериозно грешни пари от някой.. Там..
Които сега трябва се изхвърлят,, даже и пак да се платят. За което.
За жалост много подобни неща съм виждал.! Но то всеки е майстор у БГ :) :bear:
hidrazin - майстор
съб юли 20, 2024 9:13 pmGrozdev написа:

Скоро ходих да огледам 1 Стара кирпичена къща. ОТРЕМОНТИРАНА от някой,, и купена от друг.
Положението много яко.
ОТ вън опаковане с PVC Сайдинг.
ВЪТРЕ от всякъде Г. Картон.
Върху гредореда бетон и теракота.!
Простотия до шия.
Имам си кирпичена къща, измазана с варова мазилка и от вън, и от вътре.
И през акъла ми никога не е минавала "идеята" за такива простотии.
В спалнята и сега, при тези жеги нощем се спи с леко одеалце но стените и почти не се огряват от слънцето.
От северната и страна има два лешника които сенчат цял ден.
Пред южната и стена има дърво от бръшлян и тази стена се огрява косо само до обед.
Но дори в югозападната стая дето се пече от обяд до вечерта е приятно за спане и през деня. Без климатик.
Така че кирпича в комбинация с варова мазилка е супер.
Ноооо... добавката от някое дърво, асмалък действа МНОГО добре.
Не случайно хората преди мноооого години са слагали асмалък от изток, юг и запад на къщите...
:partyman:
Grozdev - специалист
+6,,, :)
Който е изпитал,, той си и знае..!
:partyman:

:yawinkle:
Ал_ - специалист
Няма ти отговори
Не виждам смисъл да го правя. Задал си параметрите - за да ти дам пример, значи са изпълнени. Оттам насетне се получи нещо като шопа и жирафа, а аз не съм фен на преливане от пусто в празно в подобен род дискусии.
hidrazin написа:
но стените и почти не се огряват от слънцето
Е тва е
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
нед юли 21, 2024 8:04 amАл_ написа:
Няма ти отговори
Не виждам смисъл да го правя. Задал си параметрите - за да ти дам пример, значи са изпълнени. Оттам насетне се получи нещо като шопа и жирафа, а аз не съм фен на преливане от пусто в празно в подобен род дискусии.
hidrazin написа:
но стените и почти не се огряват от слънцето
Е тва е
Живяла съм в печена от слънцето кирпичена къща. Пак моля, опиши по-подробно твоя случай. Моля
Ал_ - специалист
Нищо фрапиращо. Стандартен керемиден покрив, подовете - част от тях са на замазка и гранитогрес, другата част - автентично дюшеме (не ми се мисли отдолу какво е).
Дограмата - един прозорец с пвц дограма, останалата - дървена. Мазилка - вароциментова.
Ще премеря дебелината на северната стена, че за дебелината и предадох чужди думи. Наскоро обаче се виждах с багериста, който ползвам, докато работеше на терен. Разчистваше останките на къща, северната и стена беше от три блокчета по дължина.
Не е за сравнение, но гаражът е прилепен към съседския хамбар от кирпич. Ще си вкарам таралеж в гащите, но правя постъпки евентуално да го придобия. Като влизах там очаквах инстинктивно да ме лъхне застоял, но хладен въздух. Е, за застоелия въздух поне, познах :-D
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "Ремонт на кирпичена къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: