Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nedyalko91 - напреднал
Здравейте,

Предстои ремонт на селската къща. В момента се захранва с въздушно трасе 2х10мм.,но в самата къща инсталацията е 3 жилна, като в ел-таблото нулата и земното са свързани към обща шина. Имам сключен договор с ЧЕЗ за преминаване към трифазен ток заради монтаж на термопомпа. Също така таблото ще се преправи и ще се монтират ДТЗ. За трифазния ток ще трябва да се прекарва ново трасе, което ще бъде подземно. Въпросът ми е как е най-добре да се процедира със заземяването, тъй като ни предложиха 3 варианта:

1) прокарване на нов кабел 5х16мм. и свързване на заземителния проводник към шината на таблото на ЧЕЗ пред къщата - доколкото виждам там нулата и заземяването са свързани към обща шина
2) прокарване на нов кабел 4х16мм и набиване на колове в двора и отделен заземителен проводник до таблото на къщата
3) прокарване на нов кабел 4х16мм и набиване на колове в двора и отделен заземителен проводник до таблото на къщата, като в таблото се направи мост между земното и нулевата шина

Доколкото разбирам, вариант 2 е препоръчителен, но не знам колко кола ще са необходими, тъй като терена е скалист. Наясно съм, че трябва да се направи и замерване от лаборатория.

Може ли някой по-запознат да разсясни какви биха били проблемите при избора на вариант 1 или вариант 3?
iliya_i - майстор
Аз пък ще препоръчам да не се развъ.зваш от заземявапето на енергото. Вариант 1.
А ако много те влече да биеш собствени колове, обедини ги с тях.
Lutchezar - майстор
вт юли 30, 2024 6:21 amiliya_i написа:
Аз пък ще препоръчам да не се развъ.зваш от заземявапето на енергото. Вариант 1.
А ако много те влече да биеш собствени колове, обедини ги с тях.
+1
И не забравяй че скалата не е добра идея за заземяване. Камо ли да пробиваш за колове в скала. Безсмислено.
mironcho - специалист
Според мен вариант 1 е задължителен, като към него може да се добави вариант 2, но:
Измерване не само на вече готовия заземител, ами и преди да почнете да го мислите е препоръчително да се измери специфичното съпротивление на почвата (почти никой не го прави), за да се прецени как да се постъпи.
Твърде е възможно забиването на колове да е неприложимо (има ли 2.5м почва върху скалата?). Като се види каква е почвата, някой (добре е да е проектант който знае какво прави) трябва да предложи - заземителя дали ще е от колове, контур или една или няколко плочи на подходящи места, или пък някаква комбинация. На такива места дори и метала на заземителя може да важен, а може да трябва и "подобрител" за почвата. Зависи и от възможностите за разполагане на заземителя около къщата - градинки, цветарници, бетонирани пътеки, дървета, огради, водопровод, септична яма...

Изобщо не е толкова елементарно - потърсете специалист, тук само си приказваме.
Поискайте проект(че), платете срещу фактура, като предварително направите реално измерване на резултата, а не поръчан по телефона протокол с чудесни резултати.

:? както ще се заземявате, а мълниезащита имате ли? ...
sts - специалист
След като има скала или скална маса правите свързване вариант 1
и не мислите нищо повече.
Ако искате да си правите опити реализирайте варианти 2 или 3.
Питащият прочетете какъв тип заземяване се изпълнява на скали
и скални маси и колко шина и подобрител на почвата ще са необходими.
За изкопни работи няма да споменавам.
nedyalko91 - напреднал
ср юли 31, 2024 12:29 pmmironcho написа:
Според мен вариант 1 е задължителен, като към него може да се добави вариант 2, но:
Измерване не само на вече готовия заземител, ами и преди да почнете да го мислите е препоръчително да се измери специфичното съпротивление на почвата (почти никой не го прави), за да се прецени как да се постъпи.
Твърде е възможно забиването на колове да е неприложимо (има ли 2.5м почва върху скалата?). Като се види каква е почвата, някой (добре е да е проектант който знае какво прави) трябва да предложи - заземителя дали ще е от колове, контур или една или няколко плочи на подходящи места, или пък някаква комбинация. На такива места дори и метала на заземителя може да важен, а може да трябва и "подобрител" за почвата. Зависи и от възможностите за разполагане на заземителя около къщата - градинки, цветарници, бетонирани пътеки, дървета, огради, водопровод, септична яма...

Изобщо не е толкова елементарно - потърсете специалист, тук само си приказваме.
Поискайте проект(че), платете срещу фактура, като предварително направите реално измерване на резултата, а не поръчан по телефона протокол с чудесни резултати.

:? както ще се заземявате, а мълниезащита имате ли? ...
Мерси за изчерпателния отговор.

Да, има изградена мълниезащита при строежа
mironcho - специалист
Щом има мълниезащита, измерете заземителите ѝ, поотделно с отделяне от спусъците от покрива. Проверката да е от знаещ и можещ човек със съответното оборудване. Ако отговарят на нормативите за мълниезащита значи стават и за повторен заземител към ел.инсталация. Тогава изпълнявате вариант 1 и допълнително правите връзка от по-близкия заземител до защитната шина на главното табло на къщата. Връзката трябва да е с проводник минимум 16кв.мм.
Много препоръчително е да се добави (ако няма) в главното табло защита срещу пренапрежение клас І+ІІ (арестор) 3P+N. Тази защита работи заедно с външната мълниезащита и пази вътрешната ел.инсталация при мълния. Но... дано не се случва да се тества :weedman:.
Цялото това упражнение има смисъл, ако се спазва периодичност на проверка на заземителите. Да, струва пари но ефекта е същия, ако никога не си проверявате/сменяте маслото на колата - рано или късно то престава да върши работа. Вариант за по-нататък е да си купите тестер от "али"-то, струват ~200лв (за професионален добавете 1 нула) и да си правите сам проверка, съответно поддръжка.
engineer - специалист
чет авг 01, 2024 8:28 ammironcho написа:
Много препоръчително е да се добави (ако няма) в главното табло защита срещу пренапрежение клас І+ІІ (арестор) 3P+N. Тази защита работи заедно с външната мълниезащита и пази вътрешната ел.инсталация при мълния. Но... дано не се случва да се тества :weedman:.
Не е препоръчително ами е почти задължително. Я да помислим за какво заземяваме? И защо слагаме арестори (защити от пренапрежения)?
Ако всичко е идеаллно в един друг свят без повреди и аварии то няма какво да заземяваме. Обаче си живеем на Земята.
Вариант: Ако падне гръм върху сградата веднага потенциала на PE (земята) ще се вдигне спрямо тоя на L и N (фазата и нулата). Опастност да те тресне от бойлер или пералня. Да не говорим за здравето на уреда. Това е с уговорката, че тръбите донякъде са РЕ (Земя).
Вариант: Падне гръм някъде отвън на Фазата - идва ти удома по жицата
Вариант: Падне гръм някъде отвън на Нулата - идва ти удома по жицата. По селските мрежи обикновено Нулата е най-отгоре
Вариант: Падне гръм върху кварталния трафопост - същото като предходния вариянт защото в ТП-то гръмоотвода и Нулата са свързани в общ заземителен контур. N-a се вдига спрямо L-a и собственото ти РЕ.
Вариант: Напрежението между L и N става 380 V, не е като да не се е случвало
Вариант: Прекъсне се генералното заземяване в кварталния трафопост и остава на изолирана неутрала. Напрежението между N и PE може да достигне десетки че и стотици волтове. Кофти. Тук арестора не помага много, ама колове на които е свързано PE-то помагат.

Има и един по-особен вариант, но ще го коментирам при необходимост.

И подкрепям казаното по-горе.

Тема "Заземяване на ел.инсталация на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: