• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Напишете въпрос свързан със санирането.
Whiskey - специалист
Здравейте колеги,

Използвам темата за да помоля за съвет как да монтирам 10 см EPS върху стенa на къща, с талпено-спонцова конструкция. Стената представлява "ядро" от 4 см дебели талпи, закрепени вертикално в жлебове между дървени колони и от двете им страни са наковани образно казано летвички (по-скоро белени клони), за които да се захване мазилка с дебелина 5-6 см. от кал, слама и кой знае още какво. Отгоре е варосвано. Като цяло мазилката е здрава, не е отлепена, не е напукана, но си давам сметка, че не може да носи ТИС.
Мисля си дали не е възможно да налепя EPS-a с пяна директно върху мазилката, разбира се след бетон контакт за сцепление, че отгоре е минавано с вар в годините, като отделните плоскости ги дюбелирам на често с винтови дюбели направо в дървеното ядро.
Алтернативно, да дюбелирам електрозаварена мрежа 5*5 око, да измажа с лепило около сантиметър и нещо дебелина и да лепя отгоре пак с лепило/пяна, но уж целта ми е да не товаря излишно конструкцията. Става въпрос за около 8 квадрата, не е нещо грандиозно. Как бихте ме посъветвали да подходя?
joro_kem - специалист
аз бих ползвал пяна и винтове за дърво за закрепване
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
чет авг 08, 2024 3:54 pmWhiskey написа:
Здравейте колеги,

Използвам темата за да помоля за съвет как да монтирам 10 см EPS върху стенa на къща, с талпено-спонцова конструкция..... Как бихте ме посъветвали да подходя?
Не монтирай EPS на описаната стена!
Whiskey - специалист
И все пак някакви аргументи от технически характер?
fbr - майстор
И каква е нуждата да се монтира ТИС върху кирпич. Ако се очаква по-добра топлоизолация, може да останете изненадан.
Whiskey - специалист
чет авг 08, 2024 8:28 pmfbr написа:
И каква е нуждата да се монтира ТИС върху кирпич. Ако се очаква по-добра топлоизолация, може да останете изненадан.
Не виждам някъде да съм посочил, че сградата е от кирпич. Нуждата е, че до тази стена е долепена изцяло нова пристройка и искам да изравня визията. В изолацията искам да скрия и малко проводници в гофре. Не очаквам къща на 110 години да стане като нова такава, наясно съм. Искам хубава, права стена, което очевидно не може да стане с измазване върху съществуващото положение. Не желая да свалям покритието и да правя ново. Търся бърз и лесен начин нещата да се получат.
fbr - майстор
Варианта с пяна е добър избор, обаче за винтовете ще трябва предварително отвори с по-малък диаметър в дървото, и после винта. Трудно вървят в старо дърво, което в общия случай е твърдо дърво. Направо се късат.
Whiskey - специалист
Мисля да ползвам Торнадо 6*200. Като цяло да, много е твърдо, особено като си спомня как съм рязал с боркорони отвори ф50 и 120... Ад! Но с хубав винтоверт става, не съм късал винтове.
hidrazin - майстор
чет авг 08, 2024 8:36 pmWhiskey написа:
Нуждата е, че до тази стена е долепена изцяло нова пристройка и искам да изравня визията.
Елементарно! Събаряш старата част и си я правиш като новата.
Така и визия, и ТЕЛЕВИЗИЯ, и радио ... се изравняват и ще имаш "хубава, права стена". :)
:partyman:
Whiskey - специалист
Събарям аз, паметник на културата. Що документация направих и съгласувах с НИНКН... На баир лозе е цялата работа, ама на... наследство :)
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Слагане на изолация върху кирпич" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: