• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 36
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Олеле!
Иванов, защо трябва да остане празно място в съда?
miroki - майстор
То и да няма празно място, ще се появи, като влезе вътре всичкия въздух от сондажната тръба.
gogo7777 - майстор
Прикачен файл:
20240811_110001.jpg

Пълниш съда през кран 1, отваряш всички кранове и пускаш помпата. Когато потече водата затваряш кран 2.
Кран 3 може да не го слагаш, аз го нарисувах щото Мечо Пух ми каза да го сложа.
:drinkers:
miroki - майстор
Как съм пропуснал тази тема не знам :)
Точно щях да си правя подобен съд.
...
Към колегата който твори.
Като се пусне помпата усеща ли се въздух с вода смесено да влизат в бойлера? Има ли бълбукане?
Като тръгне помпата замери изходящата вода дали е равна на тази която е налята в бойлера.
8 метра обаче си е на ръба.
Нали 7 беше тръбата? Или заради бойлера стана 8. Ако трябва полу легнал го сложи. Че си на границата.
Не видях по-рано, помпата колко литра на минута е?
hidrazin - майстор
чет юли 18, 2024 9:38 pmGeorgi345 написа:
Здравейте направих го. Но има един проблем когато спра помпата взима въздух от изходната тръба на помпата и водата в съда се губи и трябва отново да се зарежда съда, а той не е малък (45литра е). Чудя се дали да сложа кран или възвратен клапан между входа на помпата и съда .
чет юли 18, 2024 10:02 pmGeorgi345 написа:
Предполагам че когато се спре помпата, този вакум който е направила помпата нама къде да отиде и засмуква от изхода на помпата(където изкарва водата помпата) въздух и водата в съда се покачва и се връща обратно в сондажа. Незнам дали съм прав, но това е моята логика.
Грешно предположение. Няма как водата в съда който си направил да се върне в сондажа.
Когато спреш помпата вакуума засмуква от изхода на помпата ВЪЗДУХ.
Тоя въздух е по-лек от водата в съда ти и в сондажа се връща въздух а не всичката вода от съда ти.
Разбира се някакво малко количество вода се връща и за това изискването е съда ти да е с поне 2-3 по-голям обем от обема на тръбата към сондажа.
ИЗВОДИ:
Водата от съда ти се губи/изчезва - това означава че помпата я изсмуква а не засмуква от сондажа.
Възможните причини са няколко:
- От някъде взима въздух - кран, резба, холендър... Внимателно огледай холендъра и ако трябва му смени уплътнението.
Оня пластмасов кран отгоре където наливаш през него вода - хич не ми харесва. Калпави са и често не затварят добре.
- Разстоянието между горния край на съда (там дето влиза водата) и водното огледало е по-голямо от около 7 метра.
- В сондажа няма вода или много бързо свършва - нямаш дебит, изсмуква сондажа и след това изсмуква и водата от съда ти.
- Много стара и с износено работно колело помпа. При такива помпи смукателната дълбочина намалява и не може да засмуче вода от необходимата дълбочина.
НЕ СИ ПИСАЛ И КАКВА ТИ Е ПОМПАТА
нед авг 11, 2024 6:57 amGeorgi345 написа:
Мисля че са към 8метра.
При теб с мислене няма да стане.
КОЛКО ти е разстоянието от горния край на съда до водното огледало (горния край на водата)?
Ако трябва го измери като развиеш "нещата" над тетката и пуснеш канап с нещо закачено накрая.
:partyman:
P.S. В съда НЕ Е НЕОБХОДИМО да има останал въздух но ако остане такъв не е пречка системата да работи.
Достатъчно е в съда да остава обем вода по-голям от обема на входната тръба.
Ето ти за четене ОРИГИНАЛЪТ на тази система описана в тоя форум.
Много изчерпателно и подробно.
miroki - майстор
Аз прочетох нещо особенно. Нека авторът потвърди.

Източва един път резервоара, затваря крана на сондажа, пълни отново резервоара, и като пусне помпата втори път почва да вади вода.

Колко време вади вода така?
Никоя обикновена центробежна помпа не бих експлоатирал при дълочина на засмукване над 5м.
Не защото нама да работи и на 7 примерно, но ще работи неефективно- с повишен разход на енергия и при силно намален експлоатационен срок.
Осем метра!!!
Осем метра е лимита, при изправна, нова помпа, при който започваме да я унищожаваме.
Инцидентно да, но да ми върши работа, да разчитам на нея- Не.

Имам такава, която ми вади вода от ок. 24м, но е спусната на 2м от водното огледало.
gogo7777 - майстор
Цол и четвърт смукател си е предизвикателство.
нед авг 11, 2024 10:44 ammiroki написа:
То и да няма празно място, ще се появи, като влезе вътре всичкия въздух от сондажната тръба.
Питам каква е идеята да се направи така, че да остане празно място.
Надявам се самият Иванов да обясни!
нед авг 11, 2024 12:42 pmgogo7777 написа:
Цол и четвърт смукател си е предизвикателство.
Случвало ми се е да променя сечението на подаващата тръба с 1/4 нагоре, при което нещата не се случват.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 36

Тема "Помощ за преправяне на сондаж!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: