• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 36
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
MamaMy - майстор
нед авг 11, 2024 11:08 amgogo7777 написа:
Пълниш съда през кран 1, отваряш всички кранове и пускаш помпата. Когато потече водата затваряш кран 2.
Кран 3 може да не го слагаш, аз го нарисувах щото Мечо Пух ми каза да го сложа.
:drinkers:
Прикачен файл:
20240811_110001.jpg
При този вариант на връзване gogo7777, съда има възможност да се изпразни обратно в сондажа. При варианта на lov, това не е възможно
Последна промяна от MamaMy на нед авг 11, 2024 2:56 pm, променено общо 2 пъти.
gogo7777 - майстор
Няма да се изпразни. То това е идеята да се обезвъздуши и смукателя. Водата в съда трябва да стига, докато помпата започне да смуче нормално.
Ако има пропуск, макар минимален, ще се изпразни.
Системата на пещерняка елиминира такава възможност.
нед авг 11, 2024 1:01 pmgogo7777 написа:
Защо нагоре?
Щото аз съм горе, мивката ми е горе, бойлера, душа.......а помпата е долу.
MamaMy - майстор
нед авг 11, 2024 1:07 pmgogo7777 написа:
Няма да се изпразни. То това е идеята да се обезвъздуши и смукателя. Водата в съда трябва да стига, докато помпата започне да смуче нормално.
То това си е стандартното "черпене" :)
При варианта на lov е самочерпене.
gogo7777 - майстор
А кое ти гарантира, че притока на вода в съда ще е по-голям или равен на този, който помпата може да засмука?
Докато смукателя се напълни в съда ще се създаде налягане, което въобще не е добре.
miroki - майстор
нед авг 11, 2024 12:42 pmgogo7777 написа:
Цол и четвърт смукател си е предизвикателство.
То има ли смукател?
miroki - майстор
нед авг 11, 2024 12:56 pmТрифон П.Трифонов написа:
нед авг 11, 2024 10:44 ammiroki написа:
То и да няма празно място, ще се появи, като влезе вътре всичкия въздух от сондажната тръба.
Питам каква е идеята да се направи така, че да остане празно място.
Надявам се самият Иванов да обясни!
нед авг 11, 2024 12:42 pmgogo7777 написа:
Случвало ми се е да променя сечението на подаващата тръба с 1/4 нагоре, при което нещата не се случват.
И аз се надявам да обясни. Няма никаква функция освен, ако няма кран, да засмуче въздух и да вкара някакво количедтво от резервоара в кладенеца. Иначе само ще пречи. Според мен.

И аз от цол и половина накрая при двете помпи минах на цол и четвърт. Ще видя какво ще се получи, но водата при мен се спуска и на затворен кран.
MamaMy - майстор
нед авг 11, 2024 1:38 pmgogo7777 написа:
А кое ти гарантира, че притока на вода в съда ще е по-голям или равен на този, който помпата може да засмука?
Докато смукателя се напълни в съда ще се създаде налягане, което въобще не е добре.
В съда ще се образува не налягане, а вакуум. Благодарение на него ще се качи вода по засмукващата тръба. Няма нужда нещо да гарантира притока. Този съд е просто едно уширение на смукателната тръба. Колкото си дръпне помпата, толкова ще постъпи вътре. Той за това се пълни един път в началото на сезона и край. Икономисва всекидневното черпене при изпускащ смукателен клапан или при липсата на такъв както е при набитите помпи. При спиране на помпата връщащата се вода в сондажа няма да изпразни помпата, а ще източи само водатата в съда до нивото на горната странична тръба. Условията са две:
1. Съда да е по-високо от помпата; за да може водата от него да я обезвъздушава
2. Изходната тръба на помпата да е вдигната над нивото на съда. за да не се изпразва съда през помпата.
Ако не усмислиш начина на работа все грешни съвети ще даваш.
Последна промяна от MamaMy на нед авг 11, 2024 3:04 pm, променено общо 1 път.
ivanovbg - майстор
Преди да се прави една система трябва да се знаят две неща за нея - За какво се прави и как работи. Тази система се правеше едно време заради неизправни смукатели в поливните системи. Когато има много песъчинки във водата на смукателите много бързо им се разваля клапана който го задържа пълен. Съответно трябваше всеки път да се обезвъздушава, което е доста трудно при слабо задържащ клапан на смукателя. С помощта на тази система се получава така, че системата може да работи и с развален или липсващ клапан. При спряла помпа се запълва съда през крана до нивото на тръбата дето идва от смукателя и се затваря. Пуска се помпата която почва да работи и създава вакум който качва водата през смукателя. При спирането на помпата водата се връща в сондажа/кладенеца до нивото на тръбата и засмуква въздуха отгоре който прекратява връщането и до края. Затова е нужен този въздух отгоре. Ако го няма ще се върне целия. За съжаление точно заради този въздух създадения вакум е по малък и помпата не може да засмуква от същата дълбочина както при изправен смукателен клапан. Нарисувал съм ви и две картинки за по нагледно. :-D

След като дълбочината е близко до граничната за системата, а и като се вземе в предвид, че като засмуква тя се увеличава - ако е кладенец този ефект ще е минимален, моя съвет е или да си сложиш изправен смукателен клапан, или да си сложиш потопяема помпа.

Прикачен файл

untitled1.JPG
untitled1.JPG (19.5 KиБ) Видяна 552 пъти

Прикачен файл

untitled0.JPG
untitled0.JPG (18.75 KиБ) Видяна 552 пъти
miroki - майстор
Да и аз това си помислих. В случай, че има затварящи кранове въздуха не е нужен. Но неизбежен, понеже ще влезе поне 7 л. Въздух. Който може и да премине малко през поливната част. Но в повечето ще остане вътре. А може и повече въздух, понеже може да засмуква и малко въздух тръбата, като спадне нивото при забита тръба.
В случая трябва да се има един бидон 50-100л. Който да се напълни първо той и после да се полива. Понеже като свърши водата в сондажа ще се източи и тази от резервоара. И трябва да имаме за следващият старт.

Един въпрос. На такава система може ли да издържи варел 220л? При 5 м ниво на огледалото. Че нямам здраво казанче от бойлер.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 36

Тема "Помощ за преправяне на сондаж!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: