• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 36
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Вече два пътЯ им разпраам за 8тя метра, но някои взеха да си мерят мерилото по надвечера.
Ще изкарва вода, колкото аз изкарвах пясък на неговите години.
MamaMy - майстор
Извинявам се, че не съм уточнил. Предполагах малко по-високо ниво на знание от питащия. Важно е разстоянието от водната повърхност до нивото на смукателната тръба на помпата.
По различни физични закони, които не подлежат на договаряне, вода може да се засмуква до точно определена дълбочина от 8м. От там нататък водния стълб се разкъсва под действие на гравитацията. Тогава единственото решение е да приближим помпата до водата. Това става или чрез спускане на помпата в кладенеца или ако е сонда чрез изкопаване на шахта до сондата с дълбочина която ни решава проблема. Друго решение са потапящите и сондажните помпи. Те са специално проектирани с малък диаметър за да влизат в повечето сондажи. При вашият вариант с набита тръба единственото решение е шахта в която да свалите цялата система надолу. За да остане примерно помпата на 7м. от водната повърхност. Така ще имате 1м вода за ползване.

https://arva.bg/sawshop/blog/centrobejni-pompi-kak
Има една българска поговорка за телето, майка му и пр.
Има една и за думата.
Georgi345 - специалист
пон авг 12, 2024 8:24 pmhidrazin написа:
пон авг 12, 2024 8:09 pmGeorgi345 написа:
А сега мерих тръбата и долу в шахтата където имам още една тетка за да свържа ел. помпа, там е 8метра, а над шахтата където е другата тетка с крана който виждате е 8.70м.
Кое е 8 метра бе човек? Тръбата, разстоянието до водата или толкова си постигнал при дълъг скок в леката атлетика?
Ако разстоянието от водното огледало до тетката с крана на снимката е 8,7 метра, то никаква вода няма да изкараш така.
:partyman:
Не съм уточнил че цялата тръба е от първата тетка е 8 метра, а водния стълб е 1.20 (като това съм го измерил преди наколко години).
MamaMy - майстор
viewtopic.php?p=359164#p359164
Ще трябва да свалиш помпата и съда поне метър надолу. Тъкмо ще предпазиш съда от замръзване зимата.
Мама, нямаше нужда- не, че не е полезно да учи принципите.
По скоро да посочи фактически как стоят нещата, а не на час по лъжичка.
Сега му е времето и тук му е мястото да обясни какво има предвид под "водният стълб е 1.2м.", при все, че е измерен преди няколко години.
gogo7777 - майстор
Започва да става интересно.
:drinkers:
MamaMy - майстор
За това пускам статиите. Лов беше умен човек и обясняваше с прости думи. Като разбереш едно нещо как работи и магията изчезва. Остава простата физика. Тогава вече може да ти обяснят и тези 1,2м от какво са и дали дъното на сондажа завършва с края на тръбата.
А колко по лесно би било да се върже една гайка с канап и да се пусне в тръбата. После мериш дължината на канапа от горния ръб до мокрото. Само и единствено това ни интересува. :lol:
Ясно е какво значи воден стълб с посочена стойност.
Не е ясно според него тази стойност от къде започва и къде свършва.

Кибик, накрая ще направи твоята схема.
...освен ако не я направи.
fbr - майстор
пон авг 12, 2024 9:21 pmMamaMy написа:
После мериш дължината на канапа от горния ръб до мокрото. Само и единствено това ни интересува. :lol:
Не е само това, щото има разлика в статичното ниво на водата в сондажа и динамичното ниво, което пък е функция от количеството вода изпомпвана за единица време. При такива гранични нива, всичко това е от значение.
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 36

Тема "Помощ за преправяне на сондаж!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: