Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
chichko_pechko - специалист
пон авг 19, 2024 11:26 amMamaMy написа:
Рисковете не са ли ясни? При една извънредна ситуация придошлата вода ще си намери стария път. Ако е само водата може и да се преживее, но такава вода влачи дънери и камъни както и всякакви боклуци. Един път съм го виждал на живо в моето село, а един път съм виждал щетите във Велинград преди 10-тина години.
Това не ме тревожи толкова. Самия насип е около 5 метра над нивото на реката. Река има от другата страна огромно поле в което да прелее, ако се вдигне нивото. Коритото на реката межди насипа и отсрещната дига е над 100 метра широко. Само веднъж беше вдигнала нивото, и преля в полето отсреща.

Мене ме вълнува фондамента за къща как може да се изпълни на насип 5 метра, след които следва твърда основа?
MamaMy - майстор
Това ще го реши архитекта, но мисля, че с пилоти е най-лесно.
Преди години (още преди демокрацията) на един съученик баща му събори къщурката им на един етаж и вдигна на нейно място 3 етажна къща. Понеже тяхната къща е на много стръмен склон и е свлачищен район, правиха нещо много интересно за нас децата тогава. Бяха вкарали в изкопа една сонда на голям триос камион. Той бащата работеше в "Нефт и газ" по ония години. Дупчеха със сондата дупки, сипваха вътре малко бетон и пускаха отгоре един стълб от тези на енергото. После отгоре наливаха бетон докато се напълни дупката. Нямам спомен дали са вибрирали. тогава повече ме впечатли факта, че камиона беше в дупка на 2м под улицата. Не съм видял колко дирека са пуснали, но съм запомнил технологията в онези години.
Последна промяна от MamaMy на пон авг 19, 2024 12:16 pm, променено общо 2 пъти.
MamaMy - майстор
Прав си Трифуне. Посипвам си главата с пепел. :?
пон авг 19, 2024 12:14 pmТрифон П.Трифонов написа:
Пилоти, Мама- Пилоти.
Дойдохме си на думата. Някаква идея за цени и други важни неща, които може да пропускам?
пон авг 19, 2024 12:21 pmchichko_pechko написа:
пон авг 19, 2024 12:14 pmТрифон П.Трифонов написа:
Пилоти, Мама- Пилоти.
Дойдохме си на думата. Някаква идея за цени и други важни неща, които може да пропускам?
Сещаш ли се как се пише Пилоти в браузъра?
https://www.google.com/search?q=%D0%9D% ... s-wiz-serp
https://www.google.com/search?sca_esv=d ... 2&dpr=1.56
Ако не се наакаш от цените, пожелавам да се "наакаш от кеф"!
пон авг 19, 2024 12:25 pmТрифон П.Трифонов написа:
:) A дали ще трябат пак пилоти за нещо направено от сандвич панели? Примерно помещение около 100кв.м? Все пак трябва да има плоча отдолу и в този случай, дори да е по-малка.
пон авг 19, 2024 12:35 pmchichko_pechko написа:
пон авг 19, 2024 12:25 pmТрифон П.Трифонов написа:
:) A дали ще трябат пак пилоти за нещо направено от сандвич панели? Примерно помещение около 100кв.м? Все пак трябва да има плоча отдолу и в този случай, дори да е по-малка.
Не зная, само мога да предполагам, както и останалите, които пишат тук. Затова и не мога да си позволя съвет.
Другите, които не споделят такива работи.......аааах, как не ми стигна акъла, хахаааа!
chapara - майстор
Водата и калта отнасят, и камъни, и дървье, та кво да кажем за сандвич панели. Не мислиш в правилната посока. Няма основи - няма къща.
пон авг 19, 2024 1:47 pmchapara написа:
Водата и калта отнасят, и камъни, и дървье, та кво да кажем за сандвич панели. Не мислиш в правилната посока. Няма основи - няма къща.
Насипа е равен и няма вода и кал които да отнасят нещо. При дъжд водата попива или се оттича много встрани от насипа/парцела.
Ясно че дори и сандвич панел да е пак трябва някаква основа, но дали ще трябва и за сандвич панел пак да се слагат пилоти или може да мине с плочков фундамент?

Тема "Строеж на еднофамилна къща върху стар 40-годишен насип" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: