• 1
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • 97
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
kivanov - специалист
нед юли 28, 2024 10:18 amskostadinov написа:
Еха, двора е светнал. Друго си е като се почисти.

20 курса с 4-ос или някакво по-малко камионче?
4-осни 20 броя. Днеска продължават :)
нед юли 28, 2024 10:34 amMamaMy написа:
Доста прилична прогимназия се получава. Да си я ползваш със здраве. То е по-важно от всички имоти и пари на света. Не се презорвай защото това ще рефлектира директно върху времето за употреба на построеното. Пази си и нервите.
Напоследък точно това ми е все в главата. Мисля, че тоя строеж ме научи малко да свалям оборотите :) Благодаря.
нед юли 28, 2024 10:34 amMamaMy написа:
Иначе да, като се разчисти е друго. Доста рязко контрастира със съседната "стандартна" къща, но в добрия смисъл. :)
Възползвам се от липсата на каквито и да е норми за да си направя къщата както искам и затова ще ги има контрастите :) Иначе къщата на съседите е с доста добро качество на изпълнение. Мисля, че е на около 20-21 години и поне фасадата изглежда супер.
нед юли 28, 2024 9:22 pmkr1100 написа:
Голяма къща дребен двор.
Така е. 1200 квадрата са малко :) Просто съм оставил и отпред. Понякога симетрията и усещането за пространство изискват да се погуби пространство. ;)
нед юли 28, 2024 10:12 pmskostadinov написа:
Е то ако 1000м2 е дребно, кво да кажем тези с 500-600м2 и надолу 😀
Стъпката заедно с басейна няма да е повече 300м2.
Малко под 300 квадрата е стъпката и другите 900 са си достатъчен двор :D може и да ме изхранва, ако съм маниак на тема био :D
Grozdev - специалист
Я каква ХУБАВА къща,,
Цяла ПРОГИМНАЗИЯ "..Седларов :)
Би казал ТОДОР КОЛЕВ във
( " ОПАСЕН ЧАР")!! :lol:
Дано и се радваш дълго време.

Нямам мнение или забележки,, но чета,, гледам ( накъде май се бях обадил..! Но не важно..) и ми изникна една чуденка! от последния пост .?
Ако някой реши да строи подобна къща,,( НЕ ЧЕ всеки подобен страж е по различно нещо.!!). след всички премеждия, време,, пари и достигнатите очаквания,,, накрая генерира
20 курса с боклуци ( 4- оски)
По 30 тона /средно / =600тона? .
Повечето не са стр. Отпадъци сигурно,, но си е боклук..
Не съм от зелените" не членува в Никви такива,, ама се замислих от камарата..! Ако всеки генерира по толкова,, на къде вървим!? :?
Изплува ми филмчето на Пиксар за роботчето" УОЛ.И"! :?
...... И с кви ЗЕЛЕНИ сделки ни пълнят главите спържените мозъци на запад. ? Горката ни планета..! :)
П п
Тва между другото..
Нищо лично.
:yawinkle:
kivanov - специалист
чет авг 01, 2024 1:16 amGrozdev написа:
Я каква ХУБАВА къща,,
Цяла ПРОГИМНАЗИЯ "..Седларов :)
Би казал ТОДОР КОЛЕВ във
( " ОПАСЕН ЧАР")!! :lol:
Дано и се радваш дълго време.
Това куче, защо е зелено? Защото е крокодилче.

Това ми е един от най-любимите филми :)
чет авг 01, 2024 1:16 amGrozdev написа:
Нямам мнение или забележки,, но чета,, гледам ( накъде май се бях обадил..! Но не важно..) и ми изникна една чуденка! от последния пост .?
Ако някой реши да строи подобна къща,,( НЕ ЧЕ всеки подобен страж е по различно нещо.!!). след всички премеждия, време,, пари и достигнатите очаквания,,, накрая генерира
20 курса с боклуци ( 4- оски)
По 30 тона /средно / =600тона? .
Повечето не са стр. Отпадъци сигурно,, но си е боклук..
Не съм от зелените" не членува в Никви такива,, ама се замислих от камарата..! Ако всеки генерира по толкова,, на къде вървим!? :?
Изплува ми филмчето на Пиксар за роботчето" УОЛ.И"! :?
...... И с кви ЗЕЛЕНИ сделки ни пълнят главите спържените мозъци на запад. ? Горката ни планета..! :)
П п
Тва между другото..
Нищо лично.
:yawinkle:
Ами това са 25 камиона по 16 кубика. Това обаче е земна маса, а не строителен отпадък. Мисля, че са различни. Истински отпадък имам 2 контейнера общо 14 кубика. Аз съм доста зелен и се опитвам да спестя всякакъв боклук. Събирам дори пластмасовите шишета на бачкаторите за да ги хвърля разделно :)
kivanov - специалист
Малко инфо:
За ел. инсталацията на етаж 2:
контакти - 700 метра кабел
ключове за осветление и вентилатори - 500 метра кабел
LAN - 450 метра кабел
Остава да прекарамe кабел за осветлението, вентилаторите и mmWave сензорите. (СВТ 2х1)

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Купих всичката Shelly електроника (Shelly Pro 4PM, Shelly Pro Dimmer 2P, Shelly Blu H&T и Shelly BLU Door/Window). За някои неща имаха промоция (купи 4 плати 3, за други купи 2 плати 3) + 20% код за остъпка и т.н.
Изображение

Поразгледах и нещата за ел. таблото и се спрях на Hager. Купих си няколко предпазителя да ги разгледам (цените на официалния вносител са 50% по-ниски от тези в емаг). Много любезни хора. Могат да доставят всичко, което си харесам от каталога в Германия.

Мисля да ги редя в таблото така както са на снимката(съобразено с входове и изходи на различните компоненти).
Изображение

Горе:
Предпазител 40A(Крива B), за цялата група + 10А предпазител(Крива B) за всеки канал на Shelly-то. Принципно му дават 16А, НО това ми се струва по-скоро като товар за не повече от някакво кратко време + общото натоварване да не минава 40А, та ще си лимитирам всички контакти на около 2.2-2.3kW, но според мен времето на големите консуматори отдавна е минало.

Долу:
ДТЗ (30mA) по наредба, ако не знаем какви са консуматорите се смятат 4mA на 1A работен ток, което при 40А е 16mA, което е баш там дето трябва да е си мисля. На снимката е 40A, но ДТЗ трябва да е 1 порядък над предпазителя на групата и ще 63А.
Shelly Pro 4PM.

Това е група за 4 контакта, но това няма да отговаря на 1 стая, защото в повечето помещения са повече от 4 (имам 2 помещение с по 4). Така няма да се налага да оставям свободни канали.

Направих верандите с бетон. 2х30 см, че не ми се чака за трошляк. и насипване и т.н.

Слой 1 (B25, че такъв им трябвае да допълнят основите на оградата)
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Малко от оградата (взе яко да ми писва колко се проточва):
Изображение

Слой 2(B25 водоплътен със ситна фракция). 10см по-тесен от слой 1:
Изображение

И тука вече с втория бетон (ще снимам повече идните дни)
Изображение

Избрах фирма за ОВК и започнахме с реализацията (откриването на проблемите) и странните неща като радиатор за 4 хил. лв в гаража :axe: Фирмата е Флуид62.

Започнах да действам и с обзавеждането :) Купих си Denon AVC-X3800H Home Theater Receiver на промоция от Amazon. Не че има къде да го сложа, но цената беше доста добра :) Малко да си създам кеф, че с теслата и секача взе да ми писва :)
milchomi - специалист
Браво, скоростно се движиш! Алармената система с Shelly-та ли ще я изпълняваш или имаш друга идея? И аз съм пред дилеми за автоматизацията с Home Assistent ...
kivanov - специалист
пон авг 19, 2024 12:37 pmmilchomi написа:
Браво, скоростно се движиш! Алармената система с Shelly-та ли ще я изпълняваш или имаш друга идея? И аз съм пред дилеми за автоматизацията с Home Assistent ...
Алармената система ще я направи сотаджията :) Обемни датчици в тавана и без датчици на прозорците. Марката е Paradox(класика). Аз нагласих едно mini pc с Proxmox виртуализация за Home Assistant и направих няколко автоматизации и мисля, че абсолютно топ. Тия дни ще тествам и Alexa.
resistbody - майстор
kivanov написа:
Малко инфо:
LAN - 450 метра кабел
Остава да прекарамe кабел за осветлението, вентилаторите и mmWave сензорите. (СВТ 2х1)
Всеки контакт ли ходи до етажното табло ? Доста метраж си положил
skostadinov - специалист
пон авг 19, 2024 3:14 pmkivanov написа:
пон авг 19, 2024 12:37 pmmilchomi написа:
Алармената система ще я направи сотаджията :) Обемни датчици в тавана и без датчици на прозорците. Марката е Paradox(класика). Аз нагласих едно mini pc с Proxmox виртуализация за Home Assistant и направих няколко автоматизации и мисля, че абсолютно топ. Тия дни ще тествам и Alexa.
Евала, добре напредваш. И аз съм решил да правя същата схема с HA само дето съм си харесал едно mini pc на което да върви.

ср авг 21, 2024 9:36 pmresistbody написа:
kivanov написа:
Малко инфо:
LAN - 450 метра кабел
Не е толкова много при положение, че няма РК. Екстра си е даже. При мен за 2та етажа отидоха 700м SFTP, 400м СОТ кабел и над 3км кабел общо за осв. + силови и др.
kivanov - специалист
ср авг 21, 2024 9:36 pmresistbody написа:
kivanov написа:
Малко инфо:
LAN - 450 метра кабел
Да, всеки контакт. Имам още 300 на макарата и после ще видим :)
ср авг 21, 2024 10:01 pmskostadinov написа:
Не е толкова много при положение, че няма РК. Екстра си е даже. При мен за 2та етажа отидоха 700м SFTP, 400м СОТ кабел и над 3км кабел общо за осв. + силови и др.
Обичам лукс, който се измерва с метал :) Арматура, кабели :-D

За mini pc -> https://www.gmktec.com/products/nucbox- ... 62749be231 Доста оферта е(вторият с N100 е който купувам, но е 50 долара по-евтин от първия за същата хубост.
skostadinov - специалист
ср авг 21, 2024 10:30 pmkivanov написа:
Обичам лукс, който се измерва с метал :) Арматура, кабели :-D
:-D
ср авг 21, 2024 10:30 pmkivanov написа:
За mini pc -> https://www.gmktec.com/products/nucbox- ... 62749be231 Доста оферта е(вторият с N100 е който купувам, но е 50 долара по-евтин от първия за същата хубост.
Аз по принцип бях си заплюл това, но като гледам те са почти еднакви като сглобка и performance. Твоята оферта обаче изглежда по-апетитна. Познаваш ли този сайт/дилър? Имат ли EU based warehouse или минава през митница и т.н.
  • 1
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • 97

Тема "Парцел -> Къща -> Дом" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: