Всичко за дърводелството
чет авг 29, 2024 7:03 pmivanovbg написа:
То конструкцията ще я издържи, но ако падне 50см сняг на тая дължина 4м дървото ще поддаде. Аз бих сложил железни или през два метра подпора. Имай в предвид, че като са битумни керемиди на малкия наклон се задържа снега. Да не се наложи да го ринеш ако реши да натрупа

Иначе като гледам на снимката колоните са през два метра.
През два метра подпора на гърба на конструкцията ли имаш предвид ? Иначе именно това за снега ми е притеснението, от тази страна на къщата не се събира много и това ме успокоява малко. Но притеснението ми е на задната част, дали гредата захваната за стената с анкери ще е достатъчно, или трябва да се пуснат и греди да подпират от земята нагоре. И най вече размера греди за цялата конструкция какви да са ? Ясно е че на това разстояние от 4,27 няма да стигнат само две колони в двата края но ще трябва и една по средата сигурно.
Колеги, ако това ще помогне прикачвам 2 допълнителни снимки от площадката над която да се изгради навеса. Другото което е, както виждате има прозорец и не може много от към гърба да се вдигне гредата, според вас трябва ли да се подмине прозореца за да има по голям наклон или не е необходимо, и ако гредата остане на максималната височина от 2,55 то тогава предните ( от към лицето ) колони на каква височина бихте ги пуснали ?

Прикачен файл

IMG_1834.jpg

Прикачен файл

IMG_1833.jpg
mavryt4o - майстор
Моето мнение е(разбира се не го имай за миродавно).
Изхождам първо от предната част на навеса. Трябва да имаш поне 2 метра от бетона до долната част на предната хоризонтална греда за да е удобно за ползване. От там тръгваш на горе и става 12греда +12 ребра +ламперия 227см в предната част и 255 както разбрах под малкото прозорче в задната част.Това мисля че не е достатъчен наклон за битумна керемида. Според мен преглътни го и в задната част монтирай навеса точно под улука от дясно пък ако ще и да мине през средата на прозореца. Мисля че е добре да подпреш с вертикални поне ребра на 4-5 места и задните хоризонтални греди които ще анкерираш.
Относно голямото разстояние което гониш за да не провисне там ти трябва греда с високо сечение от рода на 20см.Щом няма да вкарваш там някакво мпс сложи още една колона и не се вкарвай във филми.
пет авг 30, 2024 1:00 pmmavryt4o написа:
Изхождам първо от предната част на навеса. Трябва да имаш поне 2 метра от бетона до долната част на предната хоризонтална греда за да е удобно за ползване. От там тръгваш на горе и става 12греда +12 ребра +ламперия 227см в предната част и 255 както разбрах под малкото прозорче в задната част.Това мисля че не е достатъчен наклон за битумна керемида. Според мен преглътни го и в задната част монтирай навеса точно под улука от дясно пък ако ще и да мине през средата на прозореца. Мисля че е добре да подпреш с вертикални поне ребра на 4-5 места и задните хоризонтални греди които ще анкерираш.
Относно голямото разстояние което гониш за да не провисне там ти трябва греда с високо сечение от рода на 20см.Щом няма да вкарваш там някакво мпс сложи още една колона и не се вкарвай във филми.
Здравейте, много ви благодаря за адекватното и детайлно мнение по въпроса !!

Разстоянието от бетона до улука в дясната част на снимката е 3м, до колкото разбрах и поправете ме ако греша. Предните колони ги пускам поне на 2м височина от там тръгвам с хоризонталната греда за предната част която ще е 20х20, като вместо 2 колони положа 3.

За задната част, да използвам 12х12 греда хоризонтално за стената захваната с анкерни болтове, допълнително укрепена от 12х12 вертикални греди на 4-5 места ? Ако всичко това е така, то тогава какъв размер да бъдат гредите който да пусна от задната към предната част на конструкцията над който ще се положи ламперията ? Тях през 60см разстояния си се пускат стандартно или греша ?

Иначе да, пространството ще се използва за барбекю с маса и места за сядане, няма да се вкарва автомобил или нещо друго.
mavryt4o - майстор
пет авг 30, 2024 2:59 pmKapitanPlaneta написа:
пет авг 30, 2024 1:00 pmmavryt4o написа:
Здравейте, много ви благодаря за адекватното и детайлно мнение по въпроса !!

Разстоянието от бетона до улука в дясната част на снимката е 3м, до колкото разбрах и поправете ме ако греша. Предните колони ги пускам поне на 2м височина от там тръгвам с хоризонталната греда за предната част която ще е 20х20, като вместо 2 колони положа 3.

За задната част, да използвам 12х12 греда хоризонтално за стената захваната с анкерни болтове, допълнително укрепена от 12х12 вертикални греди на 4-5 места ? Ако всичко това е така, то тогава какъв размер да бъдат гредите който да пусна от задната към предната част на конструкцията над който ще се положи ламперията ? Тях през 60см разстояния си се пускат стандартно или греша ?

Иначе да, пространството ще се използва за барбекю с маса и места за сядане, няма да се вкарва автомобил или нещо друго.
0898366317 звънни за 5 минути-Иво
imegogo - специалист
Аз бих пуснал вертикални отпред и отзад в широката част 3 в тясната 2 общо по 5 греди на 12 см за наклона е много малко от 2 на 2.55 на 4.3м предполагам и стряха 30-50 ще падне около 12% дори под според мен компромис но ще трябва отпред да слезеш на 180 грубо 4.30+30 стряха 4.6м ще дойде на 17% определено е по добре от 12 % даже мисля че под 18% мисля ,че е препоръчително да сложи мушама под битумните керемиди
cvetomir_77 - специалист
Първо колоните които смяташ да зидаш трябва да имат около 80 см основи, тъй като това е нивото при което нормално не достигат такива ниски температури. Това се прави с цел да не ти се наклонят, напукат или още по-лошо да ти паднат колоните при замръзване на почвата под и около колоните. Второто което мога да ти предложа е да разгледаш тук: https://www.zhitov.ru/bg/roof3/

Третото е моят навес пред кухнята ми направен преди около 6 години (това като идея как да захванеш за стената)

Прикачен файл:
IMG_6956.JPG

И вторият ми навес за колите

Прикачен файл:
IMG_9150.JPG
IMG_9150.JPG (78.61 KиБ) Видяна 989 пъти

aleksnp - специалист
Като гледам, как е положен проводникът на първата снимка, тоя навес може да изгори за няколко минутки.
cvetomir_77 - специалист
пет авг 30, 2024 8:47 pmaleksnp написа:
Като гледам, как е положен проводникът на първата снимка, тоя навес може да изгори за няколко минутки.
МОЖЕШЕ!!!

Снимките са от преди да бъде завършен!
А и тук където живея не слагат на предпазителите (бушоните) пирони.
gogo7777 - майстор
Хора, предните колони трябва да поемат тежестта на отклонение от оста си. В задния край никакъв анкер в тухла неможе да го осигури това.
Решението е стоманени колони и планки надеждно застопорени към излятия вече бетон. Чак тогава ще отиваме на брой колони, размер на гредите, скара и т.н.

Има вариант за локална конструкция, но и там е нужно яко "заземяване".

Навесите са подложени и на други натоварвания, не само на сняг...д`eба и снега дето го натяквате.

1 тон сняг мога да го държа на кол 30х30

Тема "Изграждане на навес за двора," | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: