Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Vassil Leonberger - помощник
чет сеп 05, 2024 8:59 amkozl написа:
Какъв клас е детектора на клиповете?
..................................................
С този уред съм се натъквал на много такива участъци - да индикира напрежение без наличие на кабел в близост. :?
.....................................................................................................
Уредът е купуван преди много години от Германия, дърво хваща до 9 мм дълбочина, метал до 25 мм дълбочина, за напрежение няма ограничение.

Когато детекторът показва напрежение по линия няма проблем, така се вижда къде са вградени кабели, ползвам го преди да пробия дупка за дюбел например. Но когато показва напрежение на едно площ от 1,50 на 1,50 метра не е добре, има някаква утечка.

Някой от вас знае ли как да измеря напрежението на утечката, слагах на мултицета на минуса на контакта и на стената, но не показва напрежение?

Благодаря и приятен ден.
kozl - майстор
И къде си я представяш тази утечка? М-у стена и какво? Е не "минуса де". Нула се нарича :wink:
И за какво ти е да знаеш това напрежение?
На утечката се мери ток.
Аз пък пробвах с мултицета да меря тока през "фазомер" с глим лампа.
И глимлампата свети по-слабо при стойности на тока, които мултицета не ги хваща (под 1 микроампер).
Ако измервателният ти уред за напрежение е с входно съпротивление 20 мегаома, то свързан зa измерване към 220V по ф-лата I=U/R,токът през мултицета е 11 микроампера.
Та ако тока на утечка е под 11 микроампера, то мултицета е шунтирал напрежението и измерването няма да покаже какво е напрежението без да се измерва, а ще покаже по-ниско и вероятно много по-ниско.

Примерно моя Бош индикира напрежение на площ с винилови тапети. Колко ли ще е напрежението мерено в-у тапета и нулата на контакта :?
И примерно Парксайда показа 0,5V AC. Като запалих ламите от най-близкия ключ напрежението се вдигна на 1,2V AC.
Мери нещо :? Ама кво :?
DMN - майстор
Vassil Leonberger написа:
Някой от вас знае ли как да измеря напрежението на утечката, слагах на мултицета на минуса на контакта и на стената, но не показва напрежение?
kozl ти е обяснил вече за напрежението на утечката, че не се прави така, както го мислиш.
Утечката на ток вече е друга бира. Ако искаш да измериш утечката на ток, изключваш този същия предпазител, за който писа по-напред, и с мултицет в режим на измерване на ток можеш да измериш колко е утечкта от самия предпазител вече, т.е. токът ще минава през мултицета, а не през предпазителя(може да се наложи да се свали капакът на таблото). Трябва да изключиш и всички консуматори в този кръг. Дано умееш да работиш с мултицет обаче :) .
Както писах по-напред и при мен има същата ситуация, така измерих утечка от 0.054 милиампера(нищо работа). В близост до това място преминава комин и тъй като съм на предпоследен етаж(9-ти), предполагам, че влиза влага отгоре при дъжд през комина и безконтактния ми фазомер свири и святка от двете страни на стената даже от разстояние 10-12см. :weedman: на площ около квадратен метър около мястото където удължавах кабела за контакта, и предполагам, че е от там нещо.
:partyman:
ivanovbg - майстор
Я пробвай да свалиш предпазителя и пак да мериш по стената.
чет сеп 05, 2024 10:43 pmivanovbg написа:
Я пробвай да свалиш предпазителя и пак да мериш по стената.
viewtopic.php?f=11&t=72599#p1176051

По добре да му обясниш за магнитите, но само ако попита.
Vassil Leonberger - помощник
Днес започнах да търся утечката.

Снимка на лява част от инсталацията:

https://prikachi.net/image/20240905-223 ... 0%B0.DsTpL

Почнах от нея, защото горе на тавана преди години имаше влажно петно от теч от горен етаж,отдавна всичко изсъхна, дори е боядисано. Тук е входен кабел за контактите, като в разпределителната кутия разкачих всички връзки (един кабел тръгва наляво и един надясно). Пуснах само фаза наляво по кабела за контактите и после отидох на 1-ва разпределителна кутия (тази под стария теч), едната връзка беше позеленяла, тоест от влагата. Замерих между фаза и нула (нулата не съм я свързвал) и изненада, мултицета показа 153 волта, тоест сигурно има утечка:

https://prikachi.net/image/20240905-192 ... 1%8F.Dsbhe

Под 1-ра разпределителна кутия е 1-ви двоен контакт, на него също замерих и установих 147 волта, като нулевия кабел не съм го включвал:

https://prikachi.net/image/20240905-194 ... 0%BD.DsQNw

Следващи стъпки:
1. демонтирам двойния контакт, за да изключа проблем в него,
2. следва разкачване на връзките във 1-ра разпределителна кутия и последователно само с фазата по всички кабели, за да видя при кои кабели няма утечки, респективно кой кабел дава утечка.

Прочетох всички коментари и указания, ще ми трябва малко време да ги смеля.

Благодаря и лека нощ! :drinkers:
Lutchezar - майстор
Изчисти ли връзката, напълно е възможно там да е проблемът?
batkoce - специалист
пет сеп 06, 2024 12:15 amVassil Leonberger написа:
Замерих между фаза и нула (нулата не съм я свързвал) и изненада, мултицета показа 153 волта, тоест сигурно има утечка...

Под 1-ра разпределителна кутия е 1-ви двоен контакт, на него също замерих и установих 147 волта, като нулевия кабел не съм го включвал...
Мисля, че описаните измервания са неправилни и ненужни. Какво означава "нулевия кабел не съм го включвал"?
По-назад в темата имаше съвет да се измери тока в съответния токов кръг при изключени всички консуматори. Инсталацията трябва да е в оригиналния си вид. Всички проводници трябва да са надеждно свързани на правилните места. Това трябва да се направи, но е нужна съответна компетентност. Мерките за безопасност са задължителни.
valentino76bs - майстор
Намери си кутиите и направи връзките вътре както трябва.Ако е последен контакт от т.к. вероятно няма кутия над него.Виж над предпоследния.А кой е той ще се ориентираш по таблото ако можеш.Виж в другите контакти от същия т.к. какво е дереджето.Един мегер няма да е излишен...ама вместо да се чудиш и да си губиш времето по добре някой които знае какво прави.
Ааааа сега видях ,че сам си правил инсталацията....:shock: което означава ,че си знаеш тертипа на работа и лесно би се ориентирал.
iliya_i - майстор
пет сеп 06, 2024 12:15 amVassil Leonberger написа:
....Замерих между фаза и нула (нулата не съм я свързвал) и изненада, мултицета показа 153 волта, тоест сигурно има утечка:
Много погрешен извод. Да мериш напрежение към несвързан проводник. И от това да направиш извод за утечка.
Има, ама то не било утечка, а индукция.

Тема "Утечка на ток по една стена" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: