• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
нед сеп 08, 2024 1:57 pmgogo7777 написа:
Имаш близо 40-50 квадрата платно. С подобни по размери са плавали кораби дори и при "безветрие". Образно казано.

За снега. 1 кубик сняг колко тежи? Две греди 20х10 по 6 метра спокойно ще носят 1 кубик вода дори и тежащи точно по средата на гредите. И това е в най-лошия случай.

Ако искаш изчисления се обърни към строителен инженер. Той има база за изчисляване.
Този навес трудно може да се сравни с платно, освен, и то донякъде, с прибрано платно.
Платното е най ефективно, когато е перпендикулярно на вятъра, вервам си съгласен.
А навеса е с 11% наклон, долепен до къщата, заобградена от още русенски имоти.......

От 30+ години инвестирам в строителен инженер- под ръка ми е почти по всяко време за бащинска раздумка.
Въпреки това, повърхностен преглед по целия Гошо показва, че ветровото натоварване за русенско, сравнено със снежното натоварване, е между четири и осем пъти по малко- зависи как си харесам да подредя стойностите.

Влязох в темата само защото твърдението
нед сеп 08, 2024 11:48 amgogo7777 написа:
.......
Също да спомена, че не падналия сняг, а вятъра ще е опасен за навеса.
ме заинтригува.
gogo7777 - майстор
пон сеп 09, 2024 1:12 pmТрифон П.Трифонов написа:

.......
ме заинтригува.

Ето го целият ми пост. Чети хубаво.

Все пак ми е любопитно как смяташ да захванеш предните дървени колони към бетона.

Щом имаш инженер подръка, попитай го какво е ветроопор. В тая конструкция липсва. Също прочети и за трите прасенца.

Де да знам к'ъф ветър ви вее там....тук при нас често минават смерчове и знаем как да си правим навесите.
:drinkers:
пон сеп 09, 2024 1:42 pmgogo7777 написа:
пон сеп 09, 2024 1:12 pmТрифон П.Трифонов написа:

.......
ме заинтригува.

Ето го целият ми пост. Чети хубаво.

Все пак ми е любопитно как смяташ да захванеш предните дървени колони към бетона.

Щом имаш инженер подръка, попитай го какво е ветроопор. В тая конструкция липсва. Също прочети и за трите прасенца.

Де да знам к'ъф ветър ви вее там....тук при нас често минават смерчове и знаем как да си правим навесите.
:drinkers:
Не зная наоколо да е литнал навес. Виж, преди няколко години ми споменаха за едни панели, разхвърчали се по полето.
Та, кой как си гледа работата?!

Кълчиш се нещо, но да, ако не хване нещата за "пода", възможно е да литне този навес, освен със достатъчно сняг върху него.

Вятърът ще повдига или ще натиска, всъщност?
Преди няма месец монтирах панел на багажник върху автомобил. Наклонът е 7%. Дори няма шум- за ветрово натоварване изобщо не говорим.
Панела е 160/99 грубо и по спомен. Скорости до 100км/ч.
Та, каква сила генерира този панел и да очаквам ли возилото да се отлепи по някое време?!
Или само по софийско да внимавам?
Извинявам се че не попитах форума, авто експерт, строителен инженер и пр. специализатори!
Все пак, движа се по обществени пътища и би било доста опасно с тази......ветрово натоварена колица.
gogo7777 - майстор
пон сеп 09, 2024 1:59 pmТрифон П.Трифонов написа:

Вятърът ще повдига или ще натиска, всъщност?

Може да повдига, да натиска, а може и двете едновременно с някаква честота. Може и да ти изтупа килима ако го държиш здраво в единия край.
ilia_tsanev - напреднал
Дървените колони ще са хванати за метални планки предварително заработени в стоманобетонните стъпки/ 60х60х80см-бетон/

А за вятъра...прилагам снимка, от двете страни има къщи, от третата е гараж, само източната страна може да се каже, че е открита, има други сгради на 30-40м.
Edit: не ми качва снимката
Последна промяна от ilia_tsanev на пон сеп 09, 2024 4:41 pm, променено общо 1 път.
Още на 1 стр. е дал съвет за задните и предните колони, но на 4та вече се притеснява (Гого).
Още там някъде Илия пита как да хване ребрата за гредите, но това не е важно.
Върти-суче (Гого, кой друг) и тупа килима, а той все пуска, като брашнян чувал.
Гога, има перални бе- идват, вземат го и изпран-парфюмиран ти го връщат!

https://solar.sts.bg/forum/download/fil ... 31c52a72ce
Има графички за наклонени покриви, има и за Русе.
Имаш близо 40-50 квадрата платно. С подобни по размери са плавали кораби дори и при "безветрие". Образно казано.

За снега. 1 кубик сняг колко тежи? Две греди 20х10 по 6 метра спокойно ще носят 1 кубик вода дори и тежащи точно по средата на гредите. И това е в най-лошия случай...
Върху този навес, от 48.6м2, при мокър сняг от 30см/м2, би могло да се натрупа тегло от над 11 тона общо.
При каква скорост (порив със скорост) на вятъра, платно от 5.35м2 би генерирало 11 тона?
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на пон сеп 09, 2024 4:43 pm, променено общо 1 път.
gogo7777 - майстор
пон сеп 09, 2024 4:28 pmilia_tsanev написа:

Дървените колони ще са хванати за метални планки предварително заработени в стоманобетонните стъпки/ 60х60х80см-бетон/

Ами добре е.
gogo7777 - майстор
Трифоне, ти тъп ли си?
пон сеп 09, 2024 4:54 pmgogo7777 написа:
Трифоне, ти тъп ли си?
На сериозно си се взел.
Трябва да подбереш правилните въпроси към правилният лекар.
Ако ти е трудно, просто поговори с него няколко минути!
ivanovbg - майстор
пон сеп 09, 2024 4:36 pmТрифон П.Трифонов написа:
Още на 1 стр. е дал съвет за задните и предните колони, но на 4та вече се притеснява (Гого).
Още там някъде Илия пита как да хване ребрата за гредите, но това не е важно.
Върти-суче (Гого, кой друг) и тупа килима, а той все пуска, като брашнян чувал.
Гога, има перални бе- идват, вземат го и изпран-парфюмиран ти го връщат!

https://solar.sts.bg/forum/download/fil ... 31c52a72ce
Има графички за наклонени покриви, има и за Русе.

За снега. 1 кубик сняг колко тежи? Две греди 20х10 по 6 метра спокойно ще носят 1 кубик вода дори и тежащи точно по средата на гредите. И това е в най-лошия случай...
Върху този навес, от 48.6м2, при мокър сняг от 30см/м2, би могло да се натрупа тегло от над 11 тона общо.
При каква скорост (порив със скорост) на вятъра, платно от 5.35м2 би генерирало 11 тона?
Трифоне, не подценявай вятъра. Самолетно крило може да генерира подемна сила от над тон на квадратен метър. Вярно, че е със специална форма, но ... Да не говорим, че усилието от вятъра е на обратно - нагоре, така доста по малко усилие може да изкубе винтовете. Едно време коваха със скоби греди, попове, столици... Сега ги винтят само с винтове. Според теб колко тона би окачил на два винта за дърво? То те се вадят с обикновена тесла. Няма ли си керемиди да му тежат леките покриви първи политат при вятър. Еле пък ламаринените.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Направа на дървен навес-Възможно ли е" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: