• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Ба си и трагедията ... Казал е какво мисли и всичките драсканици рязко олекват:
чет сеп 05, 2024 3:19 pmimpronot написа:
...Обмислям също да включа и разклонител със защита към първия...
Това ЗАДЪЛЖИТЕЛНО включва зануляване/заземяване.
Иначе си бодва в стената един занулен контакт и в него това:

Прикачен файл:
R-4.jpg
R-4.jpg (33.53 KиБ) Видяна 654 пъти

И вече към него всичките у...йни с изолиран корпус - рутери, суичове, адапторчета...
Но когато му се наложи, ще има занулен контакт.
:partyman:
вт сеп 10, 2024 10:31 pmMamaMy написа:
impronot си е купил КОНТАКТ най-вероятно тройка ЗА разклонител. Иска да го слага на кабел твърдо свързан в таблото и замазан в стените. Идеята му е да икономиса слагането на 3 конзоли и 3 контакта. Пита новия външен контакт тройка дали да го занули.
Първо - благодаря за отговорите!
И да уточня за всички, ако не съм бил ясен.

1. Взел съм си разклонител Legrand (не е реклама), 3x2p+E, без кабел. Изглежда ей така:
Изображение

А е без кабел, защото
2. към него ще включа двужилен кабел, който е изведен от някъде. Въпросният кабел вероятно наистина е "твърдо свързан в таблото и замазан в стените". Помещението е таванско, достъпът е труден и още не съм проследил точно откъде излиза тоя кабел, но със сигурност не е включен с щепсел в контакт.
(и в момента кабелът е свързан към контакт и са накачулени разни неща в последователни единични "контакти", но е направено ужасяващо, контактите са полуразглобени, има оголени метални части и т.н., даже ми е трудно да го опиша; та смятам да разкарам тая мизерия и да сложа нормален разклонител)

Тъй като тези три гнезда от разклонителя няма да са ми достатъчни, към него ще включа и втори разклонител (вече с кабел). Този втори разклонител ще е със защита (доколко е полезна и дали наистина ми е нужна е друга тема).
kozl - майстор
Да се включа и аз.
Що се разбира под думата разклонител :?
Статистически според Гутлето е нещо което включва щепсел и повече от един контакт.
Та статистическият отговор на заглавието на темата е не.
А всъщност в темата се обсъжда свързване на външен контакт тройка, към ел.инсталация, изпълнена с двужилен проводник и още първият отговор след питането на автора в тази тема, е отговор към въпроса за заземяването в конкретния описан случай.
чет сеп 05, 2024 3:19 pmimpronot написа:
Нито кабелът, нито разклонителите ще се местят или мърдат.
Обаче прочитайки всички постове, аз па не осъзнах как ще се постигне това :?
Не че е нещо сложно. За кабелът има крепежи за открито полагане. За контакта от снимката :?
Вероятно ще е нещо от идеологията на форума :roll:
Jacomo - специалист
вт сеп 10, 2024 10:31 pmMamaMy написа:
вт сеп 10, 2024 9:23 amJacomo написа:
На този кабел си монтирай един занулен контакт, след това към него си включвай каквито искаш разклонители и защити.
:? Ти тотално уби всичко детско в мен.
Ами да вземе и да нареже кабела на парчета през 10см и да ги навърже с клеми щото ти смяташ, че така е по-надеждно?
Защо всички недочели се хващат за думата РАЗКЛОНИТЕЛ и спират да осмислят останалото, а бързат да се изходят по темата за да натрупат постове [-X ?
impronot си е купил КОНТАКТ най-вероятно тройка ЗА разклонител. Иска да го слага на кабел твърдо свързан в таблото и замазан в стените. Идеята му е да икономиса слагането на 3 конзоли и 3 контакта. Пита новия външен контакт тройка дали да го занули.
Да, и аз не съм го разбрал правилно, да занулаява, даже е задължително.
  • 1
  • 2

Тема "Нужно ли е зануляване на разклонител?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: