Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ponyasd - напреднал
Много често виждам в Германия подобни къщи, някои от които на стотици години, виждал съм немалко подобни и у нас. Интересно ми е защо тези къщи са толкова популярни и предполага се устойчиви, въпреки че без да претендирам да съм голям разбирач в материята, се чудя как става спойката между тухла и дърво, лично на мен доста лефтерно ми се вижда и направо се чудя как усtояват на времето. Прилагам произволна снимkа свалена от наш сайт за обяви на недвижими имоти, която просто да послужи като пример.

Прикачен файл

359759887_745799077552947_4301999724034020065_n.jpg
359759887_745799077552947_4301999724034020065_n.jpg (49.95 KиБ) Видяна 1647 пъти
kr1100 - майстор
нед сеп 15, 2024 7:57 pmponyasd написа:
Много често виждам в Германия подобни къщи, някои от които на стотици години, виждал съм немалко подобни и у нас. Интересно ми е защо тези къщи са толкова популярни и предполага се устойчиви, въпреки че без да претендирам да съм голям разбирач в материята, се чудя как става спойката между тухла и дърво, лично на мен доста лефтерно ми се вижда и направо се чудя как усtояват на времето. Прилагам произволна снимkа свалена от наш сайт за обяви на недвижими имоти, която просто да послужи като пример.
май не е тухли , а кирпич. В дясно оградата е от тухли
ponyasd - напреднал
нед сеп 15, 2024 8:31 pmkr1100 написа:

май не е тухли , а кирпич. В дясно оградата е от тухли
Все тая, въпросът ми е принципен. В слуая "тухлите" са от тиня (глина), но пак са си тухли, на село имам сграда псотроена с такива "тухли" и вместо хоросан е използвана пак тиня като гледам.
hidrazin - майстор
пон сеп 16, 2024 8:03 amponyasd написа:
Все тая, въпросът ми е принципен. В слуая "тухлите" са от тиня (глина), но пак са си тухли, на село имам сграда псотроена с такива "тухли" и вместо хоросан е използвана пак тиня като гледам.
Тиня и глина не е все тая. Съвсем различни са. Бе разбрах къде е трагедията?
Кирпича се използва за строеж на сгради от преди повече от 6000 години и вероятно 1/3 от населението на света живее в момента живее в кирпичени сгради.
Както всеки строителен материал кирпича си има както недостатъци, така и много предимства.
Една от основните причини да се използва за сгради е че е ... евтин и достъпен.
Не са необходими мелници, пещи за изпичане или каквато и да е тежка техника и оборудване за производство.
В много от държавите където се използвал масово дървеният материал е бил много оскъден.
Наред с това има още много предимства:
- Има добри изолационни свойства (подържа сравнително постоянна температура) заради топлинната инерция.
- Представлява естествена шумоизолация.
- Стабилизира влажността в помещенията поради своята хигроскопичност и не е необходимо използването на овлажнители, изсушители и тем подобни.
- Лесен за ремонт - просто стария кирпич се натрошава, смесва с вода и пак се използва.
- Помещенията от кирпич дишат. Това докато някой умник не сложи ламинат и боядиса с латекс който затваря порите и в комбинация с нова дограма става гъбарник.
- Лесно се обработва механично.
- И не на последно място - не гори като дървото или разните му там изолатори като стиропор, фибран, пълнежа на термопанелите...
НЕДОСТАТЪЦИ:
- Здравината му е около тази на пенобетон или газобетон - демек не е подходящ за сгради над 2-3 етажа.
- Бои се от много вода или продължително излагане на вода. Поради това масово сградите от кирпич са с каменни основи.
- Не е проблем за гризачите да си направят дупки/проходи в него през които да влизат в сградата.
- Малко по-трудно за него се окачват тежки неща като например кухненски шкафове, но не е невъзможно.

Та те така. Предполагам има и неща които съм пропуснал, но това е в общи линии.
Лично аз много го харесвам като строителен материал.
:partyman:
nikolson - майстор
Някои от оцелелите през вековете строежи са направени от кал и естествени армиращи материали. Великата китайска стена, Адриановия вал, Еркесия и, най-новото, първите диги в Холандия.
iliya_i - майстор
пон сеп 16, 2024 8:03 amponyasd написа:
Ботче, на тая тиня по нащенски и викат КАЛ.
hidrazin - майстор
пон сеп 16, 2024 11:18 pmiliya_i написа:
Нито е ботче, нито тинята и калта имат нещо общо основно с глината използвана за кирпич.
Кирпичени тухли от кал, или не дай си Боже от тиня, хич не е добра идея.
Дано по вашия край да не са ги правили от кал... :shock: :?
Ама ако има такива оцелели къщи - не са. :)
torbalan - Дървен философ
пон сеп 16, 2024 11:44 pmhidrazin написа:
пон сеп 16, 2024 11:18 pmiliya_i написа:
Нито е ботче, нито тинята и калта имат нещо общо основно с глината използвана за кирпич.
Кирпичени тухли от кал, или не дай си Боже от тиня, хич не е добра идея.
Дано по вашия край да не са ги правили от кал... :shock: :?
Ама ако има такива оцелели къщи - не са. :)
По нашия край, централна северна България между Плевен и Дунав, кирпича се прави от "жълтопръстица". Със същия материал измазват подовете в мазетата и зимниците, където няма подова настилка.
miliad - майстор
Оцеляли са, защото са с гъвкава дървена конструкция устойчива на земетръси и слягания, лесно се подменят дефектирали елементи, и са пазили сухи стените.
nikolson - майстор
Кирпичът се прави от глинеста пръст, а не от чиста глина.

Тема "Въпрос относно стара строителна технология ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: