Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Опитай!
Намери си някоя кирпичена за бутане и започвай, да видим колко ще издържи риталото ти.
За издържливостта на кирпичените къщи има ли нужда да се упоменава?!

И като събориш някоя стена какво?!
Какво, след като зад такива са отгледани стотици хиляди?!
torbalan - Дървен философ
вт сеп 17, 2024 8:34 pmponyasd написа:
...Много по здраво и евтино най вече би било да се иззида цялата стена от край до край с тухли без тия греди през 30 сантима, които не само оскъпяват но и правят по калпава стената.
Може ли да покажеш изчисленията, които направи, че да си докажеш твърдението?

Защото след последното голямо земетресениев Плевен - най-малко щети имаше в квартала с паянтовите къщи...
nikolson - майстор
вт сеп 17, 2024 3:15 pmzz_stefanov написа:
Ми не е кал с пръстта от двора. Всяко село си е имало местенце от където са вадили глина или поне по глинеста пръст.
Да бе. Разбира се, зависи какво разбираме под "кал". За мен кал е консистенция на пръст, независимо от състава.

П.П. Като дете съм бъркал кал за зидане. Да же слагаха вар в сместа.
chapara - майстор
Какво знае младежа за дървеногредова конструкция? Нула, светът започвва от неговото летоброене. До този момент всички са били шимпанзета😄 Това е днешното образование, нула. Загледал се в 100годишен кирпич. Ми човече виж че и при металните конструкции има диагонали, защо ли?
Тука зная как ще завърши разговора и за това по мъдрия се оттегля, нямам нерви за простотии като тиня😉
hidrazin - майстор
Питам за обща култура, понеже няма как хоросан да направи спойка с дърво според мен,...
Това че питаш за обща култура е добре.
Да, нито глина, нито хоросан, нито бетон ... прави спойка с дърво. Не е и необходимо.
Самата зидария между дървените греди се заклинва в тях и няма как да падне ей така.
Виж сега, има различни видове зидария с кирпич. Виждал съм къща с масивни каменни основи, първи етаж с зидан с "кръстосан" кирпич и дебелина на стената 60 санта.
Да ама втория етаж между гредите кирпича нареден на един ред надлъжно - дебелина на стената 15-насетина санта.
Демек се използва само за "пълнеж" между гредите и това не е добре.
Въпреки всичко къщата е строена по турско и е оцеляла над 150 и кусур години.
Просто беднотия. И тогава са "икономисвали" но не е "стандарт" и е рядко срещано при кирпича.
(на втория етаж се чудех къде да вкопавам кабелите за да не стесня сената)
И тия тухли като ги бутнеш ще паднат. Хич не ми вдъхва доверие, то с ютонг един параван на тераса да зидаш пак слагаш на всеки втори или трети ред арматура за спойка. ПП. Тъпо е според мен - погледнете картинката от поста - наредени някакви колци 6x6 или осмици най вероятно, някои и по диалгонал дори и между тях зидано с тухли. Това ще го ритна и ще падне. Много по здраво и евтино най вече би било да се иззида цялата стена от край до край с тухли без тия греди през 30 сантима, които не само оскъпяват но и правят по калпава стената.
За това писание получаваш СЛАБ 2
Читава стена от кирпич и по "стандартите" от онова време е дебела между 30 и 60 санта.
Ходи на село да си риташ стените на постройката (стига да е с читавите стени за които писах) и не забравяй да снимаш.
Да има после на какво да се хилим.
:partyman:
P.S. :)

Прикачен файл:
Ей ти за ритане.jpg
Ей ти за ритане.jpg (58.69 KиБ) Видяна 941 пъти
chapara - майстор
И за малко инфо, диагоналите са ветроупори.
miliad - майстор
Сградите имат различно приложение -жилищно и стопанско. От там има и разлика при вложените материали.
Може да е зидано в един ред, два реда, три реда тухли. Може и да е плетарка. Мрежа от кръстосани клони или камъш и само измазано.
И като я ритнеш и падне тухлата, какво от това?
Дървената конструкция е носеща, тухлата е пълнеж. Ще възстановя дупката със същите тухли , с две голи ръце и няколко кофи вода.
Тази постройка дори и да се наводни и да се срине керпича, скелета остава, покрива остава.
Grozdev - специалист
На "hidrazin,.... 6 + за отговорите.. :)
Когато изникне термина" Кирпич"
Веднага Се появява и думата" Кал"!! Или казано по точно, почва размекна та с вода.!
У нас всеки калкулатор е ЕЛКА" ( БГ марка калкулатори от първите)
И всеки XPS е фибран.! Примерно.
За този тип споменати строителство се използва глинени смеси и разтвори. (чистата глина се извлича от глинеста почва и се ползва само за ГРЪНЦИ!!! :? :)). Във които има глина, инертен матриял и добавки
(като фъшкии, слама и др.,) които са в определено съотношение за
Типа матриял който ше се ползва по предназначение.
Всяка почва (извън хумоса) съдържа различно кол. Глина .!
Тя може се определи с полеви тест
Приблизително и лабораторен точно. Останалото съдържание са
Дребни и едри фракции скала,, пясък, тиня и хумус.
При правилно съотношение на всички тези,, се получава добър, здрав и устойчив материяли за такова строителство. :)
Спойкага (адхезия) към дървото в случая не от най важното значение.?
Както казаха и Чапапов и Хидразина,, добре уплътнен и заклинен зид към дърв. Костр.
Може си го рита питащия колкото ще. И с таран да го млати Ко ще,
Докато не се освободят 1-2-3 тухли или кирпич,а от блъскането ше падне друг път. :lol: :)
ОТ изброените матрияли,ВАРТА има ная добра адхезия към дървото (глинените се разлепят след време. Тя поема по голямата част от влагата.) макар че на хоросанов дебел разтвор и тя отлепя. След време. Има си и разни техники за уплътняване на тази места.
Фъшкиите споменати от Майсторище" се ползват основно в Мазилките ( в зидарски или матр. За Кирпичи не.) Те са Конски, а не говежди.! или от ( Не преживни животни!)
И то пресни",, на ден два след появяването им! :lol: ( тук не ми се задълбава.!)
Наречените "излишни" греди в дърв. Констр. - Диагоналите . Им казваме паянти,, а келявите" по тънки хоризонтални : сантраци..
В равнините терени повечето стари постройки (жилищни или стопански) са с дебели зидове
Без ПАЯНТОВА констр. ( само гредоред и сантраци в зидовете.) А във планинските райони обратно.
Не от икономия, ами в гората
Глината е в по малко и трябва се мъкне от далече. А дървета много и на близо. :) . Въпрос на от кое имало повече и е по лесно.

П п
Това на кратко от мен.
Че може се повтарям някъде :lol:

:yawinkle:
gogo7777 - майстор
Ето моята любима сграда. Ние дечурлигата омесихме калта после дядо добави баластра и пак ние я пляскахме и мазахме с ръце. Голем кеф беше да се накаляме целите. :lol: По груби сметки преди 40 години. Дървенията е на повече ( сигурно на още 20 поне)
Прикачен файл:
20240917_183150.jpg
Прикачен файл:
20240917_183241.jpg
Прикачен файл:
20240917_183520.jpg
Прикачен файл:
20240917_183641.jpg
Прикачен файл:
20240917_183816.jpg

На едната снимка има крушка......специално за електричарите, да знаят как се монтира из между дървения :lol:
ponyasd - напреднал
ср сеп 18, 2024 10:41 ammiliad написа:
Сградите имат различно приложение -жилищно и стопанско. От там има и разлика при вложените материали.
Може да е зидано в един ред, два реда, три реда тухли. Може и да е плетарка. Мрежа от кръстосани клони или камъш и само измазано.
И като я ритнеш и падне тухлата, какво от това?
Дървената конструкция е носеща, тухлата е пълнеж. Ще възстановя дупката със същите тухли , с две голи ръце и няколко кофи вода.
Тази постройка дори и да се наводни и да се срине керпича, скелета остава, покрива остава.
Ето това е отговора който в най голяма степен от всички останали удоблетвори любопитството ми. Тук вече виждам логика !

Тема "Въпрос относно стара строителна технология ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: