• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
srceko74 - специалист
null написа:
Гледах преди време по някоя от телевизиите в Англия как строят. Вътрешен по-дебел зид, на който лежат и плочите (абе май нямаше плочи, а си беше на гредоред), малко разстояние, което обаче не запълваха с нищо и външен (една тухла) зид чисто декоративен. Отвън неизмазан.
това което си гледал се казвафасадна зидария и няма ништо общо с това дето питаш,фасадната зидария се прави за красота и дебелината на тухлата е 4,5см. в зависимост от страната дето се прави, а това за което питаш се прави както съм ти обяснил.(разбирасе ТИ можеш да измислиш нови норми на работа лошо няма) :?
lz1wvm - специалист
Не се опитвам да измисля нещо просто питам.А и честно казано по-вече се обърках.Единствено Domashen_maistor написа че е правил нещо такова,но не можах да разбера за свързващите тухли как става и дали плочата ляга върху двата зида.
Илиян Илиев™ - майстор
Не само домашен майстор го е правил. Цяла Италия така го прави. За плочата вече съм споменал в по-горните ми постове. Не се прави никакво свързване между външния и вътрешния зид. :wink:
8180 - майстор
lz1wvm написа:
Между зидовете смятам да не слагам изолация.Искам да питам на какво разстояние се остават свързващи тухли между зидовете и защо дебелия зид трябва да е отвън.
Поздрави
Колега,
Това, което питаш се вижда при по-подробно разглеждане на твоята Рис. 141. Връзка м/у двата зида ИМА и е през 420мм, а тънкият зид е ОТВЪН. Лично не се сещам как това би станало при "разделен градеж" на двата зида.
Предполагам цитираният източник е по-сериозен от нахвърляните тук "аз видях", "на мен ми казаха". Възможно е при различ. клим. условия и сеизмични зони нещата да търпят промени, обаче.

Физически по-правилно е да се мисли, че "топлината излиза" !!, а не "студът навлиза". Демек, да се вадят изводи на база второто е некоректно. Тези процеси, в дългосрочен план (дни), се влияят основно от общата топлоизолационна способност на стената, а в краткосрочен (часове) И ОТ акумул. способност на вътрешните слоеве.
За разглеждания зид, заради последното и с отчитане режима на ползване (без да съм специалист):
Ако искаме по-бързо да затопляме/охлаждаме помещението (и стените), по-логично е тънкият зид да е отвътре.
Ако се каним да поддържаме по-дълго постоянни параметри в помещението - тънкият отвън. Дебелият отвътре - по-ефективен акумулатор.
П.П. Вторият случай може да се постигне (или почти, но по-просто) и със съотв. дебелина Поротерм.
lz1wvm - специалист
В първия пост srceko74 доста нагледно описа цялата процедура.Може би няма нужда да има свързващи тухли ако плочата ляга на вътрешния и на по-голямата част от външния зид,но при мен архитекта ми пише,че плочата ляга само на вътрешния зид.Но това няма значение въпроса е дали е правилно.И пак ще попитам защо външния зид е по дебелия,да не би да е заради бетонните колони на които ляга плочата.Благодаря на всички за отговорите.
Поздрави
Илиян Илиев™ - майстор
Щом архитекта е казал така слушай него. Не напразно е учил човека и се е дипломирал. А и предполагам работи по някакви български стандарти, а не наизуст. Аз ти казах как се прави по италианските стандарти, ти четеш от някаква книжка с руски стандарти, но истината май е съвсем различна.

На тоз човек, ако му плащаш го слушай, защото всички майстори по обектите работят така както са решили разните там архитекти, проектанти, инженери и други дипломирани личности.

п.п. Успех със строежа и да пуснеш снимки. :wink:

п.п.п. Въпреки, че не съм от гореизброените дипломирани личности, горещо ти препоръчвам да сложиш изолация между двата зида, особено, ако е жилищна сграда.

edit: Ето един линк, който дава точно описание, но без изолацията.

http://www.kompart.it/edilizia_sostenibile_muratura.asp

http://www.kompart.it/schede_analisi/sc ... ssetta.pdf
  • 1
  • 2

Тема "Зидария" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: