• 1
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
skostadinov - специалист
чет окт 03, 2024 4:30 pmadventure1 написа:
чет окт 03, 2024 9:23 amskostadinov написа:
"Ти трябва много да си се намразил щом ще почваш да строиш къща".D
Това е така ако ти я строят хората, ти не строиш а трошиш нерви. Аз за една година си вдигнах къща от 0 до покрив, два етажа по 60 м2 със син на 14 г. само съботи и недели. Единствено ползвах познат да ми направи кофража за плочата да върже арматурата и излее бетона.
Е вие сте някакви машини. Ние сега февруари ще станат 2 години от първа копка. И хем стоманобетона/покрива/изолацията/турбозола и разни други ги правиха фирми (всичко останало аз и баща ми) и пак сме назад с материала :D
resistbody - майстор
Аз кво да кажа 3,5 години ще станат другия месец... а отвънка още е на тухла.. сам човек е за тоалетната..
Костадинов, виж че човека ти казва 2х60кв... ние с тея читалища кво искаш...
Dessie - специалист
Аз през юли 25-та ще завъртя тройката от първа копка…..уж бързам, но май не ми се получава много. Правя каквото мога, пък да става каквото ще :-) отивам натам, да видя какво са правили вчера, че аз висях в общината :-)
resistbody - майстор
ср окт 02, 2024 10:34 pmDessie написа:
Последно засега :-)
IMG_5841.jpeg

Тая гофра не я оставяй така, сложи си твърда връзка..
Dessie - специалист
нед окт 06, 2024 9:59 pmresistbody написа:
ср окт 02, 2024 10:34 pmDessie написа:
Последно засега :-)
IMG_5841.jpeg

Тая гофра не я оставяй така, сложи си твърда връзка..
За таванската гофра на вентилацията ли иде реч, че не се ориентирам по номера на снимката? Ако да, имам такива на още две места, казвай защо да ги сменям с твърди?
resistbody - майстор
нед окт 06, 2024 10:13 pmDessie написа:

За таванската гофра на вентилацията ли иде реч, че не се ориентирам по номера на снимката? Ако да, имам такива на още две места, казвай защо да ги сменям с твърди?
За гофрите е да..
Защото не бива.. особено ако остава загробено в картона.. даже според инструкциите на рекуператорите не се ползват меки тръбопроводи... поне в това на моя...
To comply with SAP Appendix Q, and to facilitate the air flow performance, all ducting
used should be rigid. If flexible ducting is required, it should be kept to an absolute
minimum of 300mm and kept taut as per the Domestic Compliance Guide (Part F: Eng
and Wales 2010)
Dessie - специалист
нед окт 06, 2024 11:16 pmresistbody написа:
нед окт 06, 2024 10:13 pmDessie написа:

За гофрите е да..
Защото не бива.. особено ако остава загробено в картона.. даже според инструкциите на рекуператорите не се ползват меки тръбопроводи... поне в това на моя...
To comply with SAP Appendix Q, and to facilitate the air flow performance, all ducting
used should be rigid. If flexible ducting is required, it should be kept to an absolute
minimum of 300mm and kept taut as per the Domestic Compliance Guide (Part F: Eng
and Wales 2010)
Хм, изненада ме. Това всъщност са на климатика част от нагнетателите към стаите. Ще разгледам утре до каква степен могат да бъдат заменени. Мен по-скоро би ме притеснил шума, не съм смятала, че някъде може да е проблем гофрата по отношение на нещо друго….
resistbody - майстор
Реално проблема с гофрата е само в по-големия коефициент на съпротивление спрямо твърдия въздуховод.. (за рекуоператорите ползват уж антибактериални.. ама те си знаят.. зендер България масово ползват меки тръбопроводи... там са със слаби вентилатори и затова трябва да се сведе съпротивлението минимално.. )
Пък не дай си някоя мишка да влезе и да си хапне малко от него..
Dessie - специалист
Е, алуминиевите едва ли ще ги гризат мишки, но все пак ще огледам днес по-късно кои могат да бъдат сменени към твърди. Благодаря ти!
Dessie - специалист
Нахлувам отново с въпроси:

1. Как се обезпрашават стените след шкуренето на шпакловката?

2. Какъв латекс да избера за таваните? Висок клас, среден, нисък? Единственото ми изискване е да е пълен мат, грам не му вярвам на този паткан дето шпаклова и искам да сведа до минимум евентуални проблясъци от латекса по тавана. Последно боядисвах със Спирит, мат е, ама май има и по-матови? Гледах Флюгер дексо ултра мат, излиза около 5 лв/м2 за две ръце, останалите по-масови марки ( Изомат, Капарол, Дулукс, Спирит и Витекс илизат около 2,50-2,90 лв/м2 за две ръце. Единствено Тикурила и Спивер са някъде по средата -около 3,60 лв/м2 за две ръце? За Бенджамин Мур нямам бюджет :-)

Иначе, като се оплача от шпакловка/ГК “майстора”, дето скоро може и да му вкарам някой изостанал профил от ГК в едно тъмно отверстие, се похвалвам, че от понеделник започват едната баня с плочки. Днес мазаха хидроизолацията , утре ще пусна снимки :-)

Набавих рогозките за подовото преди малко, утре ще нося плочки :-) За следващите 2 дни отменям силовите тренировки, лошото е, че не се сетих да го направя от онзи ден :-) вчера разтоварих 430 кг хидро и лепило, днес малко по-леко- около 150, че съм с лека мускулна треска и да почина преди силовия трибой утре :-)
  • 1
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55

Тема "Моето пътешествие “Да построим къща”" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: