Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nikolov333 - майстор
Сигурно.. Конрад/щайнбергер ги уважавам заради цените и качеството+отношението към клиентите.. Просто печеля достатъчно и времето ми е ценно, иначе бих се замислил за цената на акумулаторите.. Сега ако имаше сервиз в града, където да занеса UPS за калибриране нямаше да се занимавам изобщо..
kozl - майстор
Харесах тази тема, за да си задам и аз въпроса:
Изпадна ми употребяван UPS ARTronic:

Прикачен файл:
ARTronic.jpg
ARTronic.jpg (110.38 KиБ) Видяна 436 пъти

Закупих акумулатор 7Ah и го свързах към UPS-а. Първоначално не пожела да генерира 220V след изключване от мрежата и непрекъснато пищеше. Акумулаторът показа 12,06V докато пищеше с изключено захранване на UPS към мрежата, а на изхода му нямаше 220V.
Оставих го без товар включен в мрежата за над 10 часа. Акумулаторът показа 13,9V. UPS тръгна след като му извадих щепселът. За товар му закачих лаптоп. Лаптопа работи през него, но UPS издава кратък "бип" през десетина секунди. Мисля си, че това е предупредителен сигнал, че няма напрежение в мрежата :? Е да ама 5 минути така и UPS изклюва товара към него. Чува се реле и лаптопа остава без външно захранване на собствена батерия. След прещракване на бутона on/off на UPS-а пак по същия начин през няколко секунди "бип" и след 5 мин. спира захранването към товара след щракване на реле.
И така няколко пъти, акумулаторът спадна до 12,4V, а на мен ми изтече времето за тест, за да видя на колко волта ще се включи защитата за изтощен акумулатор - вероятно придружена с продължително пищене.

Та въпросът ми е - този UPS да не би да е така програмиран :?
Този не знам.
На Техногама, поне по старите от които имам, при отпадане на външното захранване издават звук през десет секунди.
Това е за да подскаже, че ситуацията е аварийна. При ниско напрежение на акумулатора пищенето сякаш беше пак на интервали, но неколкократно и по-настойчиво.
Освен това, табелката на това устройство ми подсказва ниско КПД- висока собствена консумация.
Що не посмяташ с какъв ток се зарежда батерията на лаптопа, че да се успокоиш?!
Сумираш загубите към горния разход и вероятно ще получиш удовлетворително решение.
Предполагам, не съм смяталу но на ухо така мисля.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на пон окт 14, 2024 1:06 pm, променено общо 1 път.
kozl - майстор
Само че преди малко пробвах без товар и същото:
Пищи през няколко секунди и сле 5 минути се изключва.
Ремонтирай или върни в депото!
Би могъл да загубиш още малко време в надежди, като измериш капацитета на акумулатора.
kozl - майстор
Ремонт или да програмиране :?
Това е въпросът :-D
Ако е така програмиран, какво да му ремонтирам. Той е от захранване за настолен компютър. Има логика да те предупреждава да си запишеш необхдимото и да изключиш компа без загуба на данни.
Е да, но аз не мога да го препрограмирам, ако това е необходимо, за да го ползвам за захранване на гаражна врата.

За сведение за гаражна врата ползвам това:

Прикачен файл:
UPS гараж.jpg
UPS гараж.jpg (88.31 KиБ) Видяна 410 пъти

Този беше от някой от настолните компютри на децата. Не пищи през няколко секунди, а само при превишен товар и при изтощен акумулатор. С него захранвах евакуационното осветление в една сграда при приемателната комисия, че пожарникаря искаше да свети, а сградата вече нямаше от строителното ел.захранване.
Отговори и на мен, без да съм питал.
MamaMy - майстор
повечето ЮПС са така проектирани. Ако го напънеш повече време прегрява и умирга. Това не е резервно а е аварийно захранване. Да си сейфнеш файловете и да гасиш.
DundyTheCroc - майстор
Зависи, имам няколко APC 500/650VA и работят докато свърши акумулатора, а тук каква е логиката, дали се спира заради прегряване или има таймер божа работа, каквото е сложил производителя във фърмуера.
Огнян Димов - напреднал
Трябва има защита от "свършване на акумулатора". Щото 3 пъти като се разреди под 6-7в. и пиши го умрял. А и как ще работи UPS при акумулатор под 7-8в.?

Тема "Въпрос относно UPS" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: