Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,

Искам да си направя резервно захранване за случаите когато има прекъсване на тока. Консуматорите ще са газов котел, осветление, телевизор и компютър - нещо за което 500w инвертор трябва да ми свърши работа. Имам такъв с пълна синусоида (все пак газовия котел има помпа). Живея в къща и искам да го вържа към акумулатора на работещия автомобил на двора и от там да го вържа директно към ел. инсталацията.

Това което ме притеснява е, че от ел. таблото мога да прекъсна само фазите, а за нулата няма прекъсвач. В същото време инвертора показва фаза и на двата извода (прескачаща фаза?). По този начин няма ли да се електрифицира нулата на града? Ако да - има ли какво да се направи освен да добавя прекъсвач и за нулата в ел. таблото, за да мога напълно да се изолирам от градската инсталация?
ivanovbg - майстор
Значи искаш от инвертор да направиш UPS. Трудна работа е да стане автоматично.
пет окт 18, 2024 3:47 pmivanovbg написа:
Значи искаш от инвертор да направиш UPS. Трудна работа е да стане автоматично.
Целта ми не е да е автоматично. Ръщно ще изключа бушоните и ще включа инвертора. Въпросът ми е как да стане безопасно.
ESPACE - майстор
Включвай го както описа. Няма да електрифицираш никой град. Не прекъсвай нулата.И не си измисляй термини "прескачаща фаза" :-D
DundyTheCroc - майстор
Слагаш един трипозиционен прекъсвач, не прекъсваш нулата и си готов.
Благодаря за отговорите. От чисто любопитство може ли да ми разясните след като отчитам фаза и на двата извода на инвертора, връзвайки го към инсталацията, няма ли да отчитам и ваза на нулата на инсталацията, която както ме посъветвахте няма да е прекъсната от таблото?
Какъвто да е инвертира, при двупроводна инсталация, едната "Ваза" по чуден начин става нула.
При това, на нулата не се наблюдава нищо по различно от нула.
пет окт 18, 2024 6:28 pmТрифон П.Трифонов написа:
Какъвто да е инвертира, при двупроводна инсталация, едната "Ваза" по чуден начин става нула.
При това, на нулата не се наблюдава нищо по различно от нула.
И аз бях чел за тази "магия", но как да гарантирам, че фазата която става нула, ще е вързана за нулата на инсталацията, за да не връщам ток към мрежата?
batkoce - специалист
пет окт 18, 2024 7:03 pmmirakq написа:
... но как да гарантирам, че фазата която става нула, ще е вързана за нулата на инсталацията, за да не връщам ток към мрежата?
За изходите на инвертора не са приложими понятията фаза и нула . Ако свържете един от изходните полюси към нулата, то другият полюс автоматично става "фаза" по отношение на него. Няма значение кой полюс ще изберете. Трябва да гарантирате, че инвертора ще е надеждно разединен от мрежата, когато има мрежово напрежение. Също така трябва да е напълно сигурно, че този полюс, който играе ролята на "фаза" при никакви обстоятелства няма да се свърже с външната мрежа...

Тема "Инвертор като резервно захранване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: