Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
klomo - специалист
Здравейте, от няколко години имаме желание да си построим къща,около София. В момента нямам парцел,защото искам да проектирам до някаква степен самата къща и тогава да търся парцел за нея,а не да се съобразявал с парцела. Разбира се после архитект и както си е по реда.

Понеже нямам доверие на тъй наречените майстори,предпочитам да строя по стопански метод. Интересувам се за параметрите,в които трябва законово да се вмъкна. Къщата,ще е на един етаж.
Знам единствено ,че мога да строя до 100 квадрата,но при три деца ми малеят.

1.Търся варианти и вратички,за увеличаване на пространството,като съм чувал,че юридически може да се построй и 120 квадрата на един етаж?

2.Колко може да е висока стената на под покривното пространство и ,как мога да го ползвам без да влиза в общата застроена квадратура на първият етаж?

3.Ако плочата е максималните квадрати, то изолацията влиза ли в нея и променя ли отстоянието към съседите и улицата? Питам защото къщата,ще е с дървена конструкция и може да е с изолация 10-15 см, но пък да ми хрумне да сложа 30-40 см по време на строежа,за да постигна енергийна ефективност ? Все пак сме свидетели как хората добавят изолация и никъде не съм чул да вадят документи!?

Когато дойде момента ,ще пусна и отделна тема, тъй като къщата искам да е максимално енергийно и водо ефективна и независима с 9 допълнителни инсталации към нея. И ще имам хиляди въпроси :)
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Строеж до 100квадрата.. Направи го на 2-3 пъти. Това е вратичката
Освен това, 100квадрата къща е по-голяма от 100кв апартамент
Освен това докато стане обитаемо, може някое дете да напусне гнездото..

Успех!
klomo - специалист
Няколко къщи съм виждал строени на парче. След години имат проблеми.Слягането ме притеснява, а и мудната процедура. Всяко дете да си една стая , пък ,както дойде.
Целта ми е плочата да е излята наведнъж, като няма да има мазе. Дървена конструкция с вносен калиброван материал.
resistbody - майстор
пон окт 21, 2024 5:34 pmklomo написа:
Няколко къщи съм виждал строени на парче. След години имат проблеми.Слягането ме притеснява, а и мудната процедура. Всяко дете да си една стая , пък ,както дойде.
Целта ми е плочата да е излята наведнъж, като няма да има мазе. Дървена конструкция с вносен калиброван материал.
Един колега прави такава, 100кв, 4 спални(малки) голям хол, баня, тоалетна, мокро и килер... ако не се бъркам. Дървена с 15см изолация...
Това е темата му viewtopic.php?f=47&t=65273
klomo - специалист
Знам темата, но под 9 квадрата за спалня, която за децата е и всекидневна и място за учене е недопустимо според мен.
Нямам ли право на допълнително застрояване още при строежа?
resistbody - майстор
пон окт 21, 2024 11:48 pmklomo написа:
По-добре си наеми архитект от сега и ще ти обясни... моя ме мота 2 години докато изкараме последния план и пак правих промени по време на строеж...
пишман_майстор - майстор
Сградата си я правиш + "лятна кухня" . Лятната кухня последно знам, че няма ограничения колко ще е точно . Единствено имаше откъм макс.височина .
klomo - специалист
вт окт 22, 2024 1:08 amresistbody написа:
пон окт 21, 2024 11:48 pmklomo написа:
По-добре си наеми архитект от сега и ще ти обясни... моя ме мота 2 години докато изкараме последния план и пак правих промени по време на строеж...

Да ме мота човек,който храня няма да стане!
Нагледах се на български проекти,като с българските лекари,........прости хора с дипломи.
Разпределението е специфично и архитект не ми трябва. От него само папките за пред общината.

Както споменах трябват ми само границите в ,които да се впиша, за да имам законна постройка.
stst - помощник
1. Отиваш и говориш с Гл.Архитект на общината щ, където ще строиш..... Да ти дадат насоки, параметри.
2. Правиш цяла плоча 100м2 и минаваш акт.2 с освидетелстване от общината.
3. Мисли в посока на последващо разширение на сградата. Това, което искаш, може да се получи, ако пратиш една-две деца на таванското. При всички други случаи 4 прилични спални с голям хол и кухня няма да ти се получи. Както ти споменаха, тръгнал си по отъпкана пътека, ама май зорлем сам искаш да се хвърлиш в тръстиката.
4. Вместо 1м пътека около къщата, може да пуснеш 4/5м. И не разбирам от какви слягания се опасявате, като ще строите лека дървена конструкция.
Успех!
klomo - специалист
вт окт 22, 2024 2:15 pmstst написа:
1. Отиваш и говориш с Гл.Архитект на общината щ, където ще строиш..... Да ти дадат насоки, параметри.
2. Правиш цяла плоча 100м2 и минаваш акт.2 с освидетелстване от общината.
3. Мисли в посока на последващо разширение на сградата. Това, което искаш, може да се получи, ако пратиш една-две деца на таванското. При всички други случаи 4 прилични спални с голям хол и кухня няма да ти се получи. Както ти споменаха, тръгнал си по отъпкана пътека, ама май зорлем сам искаш да се хвърлиш в тръстиката.
4. Вместо 1м пътека около къщата, може да пуснеш 4/5м. И не разбирам от какви слягания се опасявате, като ще строите лека дървена конструкция.
Успех!
Къщата ще е с 30см XPS и после плоча , изолацията ще е 30 стени и 60см покрив. Кофражът на практика,ще е от XPS и ще продължи по стените.Присъединяване на други плочи не ми се прави. Пътеките около къщата ,ще са от павета.
Старая се къщата да е максимално опакована и да компенсирам с рекуператор.

Тема "Параметри при стопански метод на строене" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: