Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте :) Мисля, че искам нещо просто, но тепърва започвам да се интересувам, затова по-добре да питам. :)
Искам да сложа някаква соларна система от 3kW и да вържа постоянен консуматор от 3kW към нея. Като в моментите, в които системата генерира по-малко отколкото консуматорът дърпа (на практика винаги), да се взима недостига от мрежата.

Въпросът ми е може ли да се вземе някаква подобна "мрежова система" https://bg.elmarkstore.eu/on-grid-%D1%8 ... oduct36005 и с нея да се постигне желания ефект, без системата да връща ток към мрежата (и съответно да цъка електромера и в обратната посока). Доколкото разбирам ако изключа консуматора, тогава системата ще започне да връща обратно към мрежата нелегално и отделно електромерът ще брои и това като разход, дори и да не е. Правилно ли се ориентирам?

И защо горната е толкова по-евтина спрямо https://pvsolars.net/product/3-kw-%D1%8 ... %B5%D0%BD/ или https://pvsolars.net/product/%D1%84%D0% ... %BD%D0%B0/.

Поздрави :) :oops:
gogo7777 - майстор
Що се филмираш?
Имаш ток имаш, нямаш ток нямаш.
Един балък да закачи файда е.
miroki - майстор
Хареса ми темата.
На 100% съспва имената на всички 3 киловатови системи. Понеже нито една не може да захрани постоянно, а кратковременно. И няма нищо общо с да получиш "контакт" от енергото до 3кв мощност.
Очаквам да видя и сметките с колко точно панела и батерии ще се получи.
Имаш ток имаш, нямаш ток нямаш.
Един балък да закачи файда е.
Не разбрах абсолютно нищо от нито един от иначе така забавните отговори. А мислех, че въпросът ми е доста ясен. :)

И не искам батерии. Искам просто да знам дали рандъм "мрежова" система може да работи без батерии и да не връща ток към мрежата, ако закача по-голям консуматор.
miroki - майстор
Тя ще работи, но 5-6 часа. Понякога и 3-4 часа. Останалите от 18 до 20 часа са от мрежата?
Въпросът ти е точно това, което аз наричам истинска система на 3 кв. Но такива не се предлагат.
Да може постоянно 24 часа, да се дърпат 3 кв.
Другото е ала-бала.

Съвсем оптимистично, една бакалска сметка:
Ако може съвсем условно за примера 6 часа да работи системата. Ти трябват условно 4 броя 3 кв системи, за 24 часа. т.е. 12 кв система.
И съответно за 18 часа батерии. Които да дават по 3 кв. тези 18 часа.
1/4 от всички панели ще захранват консуматорът ти, останалите 3/4 ще зареждат батериите.
Далеч по-разумно е да работи само тези 6 часа и 18 часа от мрежата.
batkoce - специалист
Може да се направи такава система. Ако трябва да захранваме съвсем отделен товар, няма нужда от някакви специални устройства за синхронизация с мрежата. Давам опростена схема, при която соларната част ще добавя толкова енергия, колкото успее да произведе. Когато соларната система успее да произведе цялата енергия, тогава от мрежата няма да се черпи нищо. Мрежовото напрежение трябва да се изправи с прост изправител и филтър, които не са дадени на картинката. Няма да има връщане на енергия в мрежата. Не се знае дали от този подход ще има практическа полза в конкретната ситуация.
Трябва да се съобразим със загубите в диодите и инвертора. Можем да комбинираме тази схема с някаква ключова схема, която да превключи товара директно към мрежата, когато произведеното от панелите, спадне под определен праг...

Прикачен файл

Панели.JPG
Панели.JPG (59.24 KиБ) Видяна 626 пъти

Тема "Мрежова соларна система от 3kW с постоянен консуматор от 3kW без връщане на ток към мрежата?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: