вт май 28, 2024 7:51 pmmitchel42 написа:https://fun.dir.bg/fun/33860/shtirlits
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Трифон П.Трифонов
- майстор
1656 мнения в "Дефектно токова защита"
Здравейте, имам въпрос относно дтз, предстои ми частична подмяна на ел. инсталацията и досега всичко без 1 нещо е ок - за дтз то ясно вече какъв тип, какъв ток на утечка би следвало да взема за да отговарям на изискванията и за моя безопасност. Ясно ми е че ако Номинален ток - In е 40 ампера например не мога на тази дтз да сложа обща сума повече от това, може 16 + 16 + 6 например и по казаното ми е дори за предпочитане да е 5-10 процента под 40а. Понеже това е тока който може да понесе дтз то то не е прекъсвач за да изключи при повече. И тук въпроса е след като ампеража е колко може да понесе не виждам защо да взимам дтз тата да са 40 ампера не би ли било по-разумно да са 63 например за всеки случай. При прекъсвач ясно че се слага според косуматора + 20 - 25% отгоре, но при дтз което не е комбинирано с вграден прекъсвач не би ли било по-добре да взема по-голямо - всички да са по 63а вместо първоначално мислените 25а за бойлера и няколкото 40а за другите консуматори?
valentino76bs
- майстор
От ясно ми е излиза ,че нищо не ти е ясно...
Абсолютно грешни твърдения...

нед окт 27, 2024 7:41 pmvalentino76bs написа: От ясно ми е излиза ,че нищо не ти е ясно...Добре кажи ми къде бъркам за да бъда по-ясен таблото ще бъде с няколко ДТЗ 10kA, 40А, 2P, 30mA, Tип A, след всяко ще има по 3 бр 10kA, крива B 1P с ампери зависещи от консуматора от 6а до 16 а, с изключение на бойлера то ще е ДТЗ 10kA, 25А, 2P, 30mA, Tип A, с 1 прекъсвач 16а, Това не е главно табло на жилището все още няма да има главен прекъсвач или високоволтова понеже като се стигне до подмяна на главното ще се добави това и други неща. Въпроса ми бе да заменя ли всички дтз с 63 вместо 40 и 25 след като това не са прекъсвачи и доколкото знам това са стойности на които би следвало да издържат не да изключат както е ключа на бойлера например?![]()
valentino76bs
- майстор
пон окт 28, 2024 6:26 amStat написа:Бъркаш в това че се занимаваш с опасни неща от които хал хабер си нямаш.Каквото и да кажа като не е заверено с подпис нищо не означава,Ако се включат още десет човека с различни мнения кое ще бъде вярно?нед окт 27, 2024 7:41 pmvalentino76bs написа: От ясно ми е излиза ,че нищо не ти е ясно...Добре кажи ми къде бъркам за да бъда по-ясен таблото ще бъде с няколко ДТЗ 10kA, 40А, 2P, 30mA, Tип A, след всяко ще има по 3 бр 10kA, крива B 1P с ампери зависещи от консуматора от 6а до 16 а, с изключение на бойлера то ще е ДТЗ 10kA, 25А, 2P, 30mA, Tип A, с 1 прекъсвач 16а, Това не е главно табло на жилището все още няма да има главен прекъсвач или високоволтова понеже като се стигне до подмяна на главното ще се добави това и други неща. Въпроса ми бе да заменя ли всички дтз с 63 вместо 40 и 25 след като това не са прекъсвачи и доколкото знам това са стойности на които би следвало да издържат не да изключат както е ключа на бойлера например?![]()
Ще кажа няколко думи все пак....
Ако искаш да станат нещата както трябва се обръщаш към компетентно лице проектант(читав) което ще разгледа инст. като цяло а не на отделни звена и ще ти даде правилното решение.Въпреки ,че съм сигурен че и при тях ще има различия при изготвянето на проект.
Виждам ,че пишеш характеристиките на прекъсвачите ....Как достигна до тези параметри примерно 10кА ако въобще знаеш какво означават?
Друго....
Прекъсвачите се слагат да пазят линията след тях а не консуматора.А линия означава кабел контакт.
Въпреки ,че където имаш силови консуматори може да има условности!
В горния ти пост видях ,че правиш някакви сметки които абсолютно не са верни.Ще постна някаква схема ако можеш да се ориентираш за какво говоря.
И 25А дтз аз лично никъде не монтирам даже и един предпазител да има след тях.Разликата в цената с 40 е никаква!
От 63 А защити няма никакъв смисъл при едно нормално битово табло...е ако няма естествено някоя несметната както трябва шизофрения.63А дтз слагаха едно време като главни за да им излезе евтино таблото но от години вече ги няма тези изпълнения.
И главен предпазител е задължителен даже и времянка да е!
А там за високоволтова не знам какво точно имаш предвид...
Иначе ако имаш бол пари няма проблем да сложиш 63А няма да бъде грешно ...
Благодаря ти за отговора!
1. Жилището си има главно табло и прекъсвачи каквото го правя е СЛЕД тях, жилището е наследствено и в близко бъдеще ще е изцяло мое но дотогава нямам право да къртя или махам мебели или каквото и да е било без разправии с роднини (сложно е). Затова немога да го пипам и подменям и правя само там където ще има минимална интервенция кухня и баня са на 100%, другите помещения са на 20-25 процента нови кабели и контакти и прочие.
2. Свикнал съм като поръчам на изпълнител той да се занимава с изпълнение и документация но тук е България... Откъде да знам кой проектант е "читав". Звънях преди месеци на "елтехник" каза ми "за кво ти е дтз", звъннах на друг каза ми "само едно главно ДТЗ е достатъчно", третия ми се стори по-грамотен и го поканих за оглед и цена. Влезе говорейки по телефона оглежда 5 минути писа 5 минути и го чаках още 5 минути да си свърши разговора, обясних му че не искам нещата така както са в момента и искам нови линии и прочие и този път ме изслуша направи корекциите, попитах го какви прекъсвачи и дтз ще сложи той ми каза "хубави български елмарк" обясних му че искам шайндер абб или подобно, видимо се ядоса даде ми коригирана цена и ми каза че има работа сега и ще стигне до мен след 2 месеца казах ок и го попитах иска ли капаро за да си вземе материали и прочие отговори ми "звънни ми след 2 месеца" което приех като културно "не ме занимавай". И така сега си правя всичко сам.
3. Видимо не използвам правилна терминология за мен контакт и консуматор е едно и също щом слагам контакт той е за дадено нещо. Като за мен 1 прекъсвач, 1 кабел 1 контакт било то единичка, двойка или тройка е правилния вариант, от магистрални кабели и разпределителни кутии смисъл не виждам не се спестява кой знае колко освен ако не е осветление в стая с множество елементи това би било друго. Знам какво значат спецификациите, всичко се взима от немски изисквания за домашна инсталация - от табло, сечения на кабели за видовете консуматори съгласно мощност, през механична защита какви гофрета или канали, какъв радиус или ъгъл може да се прави при дадено сечение за възможна лесна подмяна на кабела, разпределителни кутии, какви кога и къде. За връзките в таблото е просто има си ясни схеми за свързване на изписани всеки елемент дори и колко мм кабел да оголиш за дадения елемент колко да натегниш в нютонметри ...
3. Благодаря за схемата сигурен съм, че е съобразена с изискванията в България в Наредба 3 за ДТЗ е споменато само 30ма нищо повече ... В немските не е така идеята е че имаш 3 контакта Номера 3,4,5 всеки с прекъсвач 16 амп. видимо по модела Шнайдер ако всеки бъде натоварен на макс - еърфайер, духалка, сешоар например какво ще стане с дтз-то което е 25а? Затова са описали тази сметка за която аз писах горе. Също според тези изисквания не се приема консуматор с възможен досег на човека да е без дтз дори и климатик. Както и кой тип да са дтз, коя крива прекъсвачи, максимален брой прекъсвачи за 1 дтз според консуматора и неговия ток на отечка (за ит техника и водни нагреватели най-вече) и прочие.
4. Прав си разлика в цена с 25 и 40 няма, но и разликата 40 и 63 не е голяма. Това е нещо което ще ми струва колкото пица и бира в заведение но ще ми служи десетилетия така че съм склонен да дам повече. Благодаря и вероятно вместо 40 ще взема 63.
5. Високоволтова и други елементи са за като сменям и главното табло.
1. Жилището си има главно табло и прекъсвачи каквото го правя е СЛЕД тях, жилището е наследствено и в близко бъдеще ще е изцяло мое но дотогава нямам право да къртя или махам мебели или каквото и да е било без разправии с роднини (сложно е). Затова немога да го пипам и подменям и правя само там където ще има минимална интервенция кухня и баня са на 100%, другите помещения са на 20-25 процента нови кабели и контакти и прочие.
2. Свикнал съм като поръчам на изпълнител той да се занимава с изпълнение и документация но тук е България... Откъде да знам кой проектант е "читав". Звънях преди месеци на "елтехник" каза ми "за кво ти е дтз", звъннах на друг каза ми "само едно главно ДТЗ е достатъчно", третия ми се стори по-грамотен и го поканих за оглед и цена. Влезе говорейки по телефона оглежда 5 минути писа 5 минути и го чаках още 5 минути да си свърши разговора, обясних му че не искам нещата така както са в момента и искам нови линии и прочие и този път ме изслуша направи корекциите, попитах го какви прекъсвачи и дтз ще сложи той ми каза "хубави български елмарк" обясних му че искам шайндер абб или подобно, видимо се ядоса даде ми коригирана цена и ми каза че има работа сега и ще стигне до мен след 2 месеца казах ок и го попитах иска ли капаро за да си вземе материали и прочие отговори ми "звънни ми след 2 месеца" което приех като културно "не ме занимавай". И така сега си правя всичко сам.
3. Видимо не използвам правилна терминология за мен контакт и консуматор е едно и също щом слагам контакт той е за дадено нещо. Като за мен 1 прекъсвач, 1 кабел 1 контакт било то единичка, двойка или тройка е правилния вариант, от магистрални кабели и разпределителни кутии смисъл не виждам не се спестява кой знае колко освен ако не е осветление в стая с множество елементи това би било друго. Знам какво значат спецификациите, всичко се взима от немски изисквания за домашна инсталация - от табло, сечения на кабели за видовете консуматори съгласно мощност, през механична защита какви гофрета или канали, какъв радиус или ъгъл може да се прави при дадено сечение за възможна лесна подмяна на кабела, разпределителни кутии, какви кога и къде. За връзките в таблото е просто има си ясни схеми за свързване на изписани всеки елемент дори и колко мм кабел да оголиш за дадения елемент колко да натегниш в нютонметри ...
3. Благодаря за схемата сигурен съм, че е съобразена с изискванията в България в Наредба 3 за ДТЗ е споменато само 30ма нищо повече ... В немските не е така идеята е че имаш 3 контакта Номера 3,4,5 всеки с прекъсвач 16 амп. видимо по модела Шнайдер ако всеки бъде натоварен на макс - еърфайер, духалка, сешоар например какво ще стане с дтз-то което е 25а? Затова са описали тази сметка за която аз писах горе. Също според тези изисквания не се приема консуматор с възможен досег на човека да е без дтз дори и климатик. Както и кой тип да са дтз, коя крива прекъсвачи, максимален брой прекъсвачи за 1 дтз според консуматора и неговия ток на отечка (за ит техника и водни нагреватели най-вече) и прочие.
4. Прав си разлика в цена с 25 и 40 няма, но и разликата 40 и 63 не е голяма. Това е нещо което ще ми струва колкото пица и бира в заведение но ще ми служи десетилетия така че съм склонен да дам повече. Благодаря и вероятно вместо 40 ще взема 63.
5. Високоволтова и други елементи са за като сменям и главното табло.
valentino76bs
- майстор
Еми за това не слагам 25А...но проектанта си е писал отдолу мощностите на кръга.Но никой наистина не може да гарантира ,че не може да се случи такава ситуация, въпреки че само за няколко минути ще работят на пълна мощност заедно което си е около 26А и е нищо страшно.
Естествено се е съобразил с коеф.на едновременност и т.н.
Естествено се е съобразил с коеф.на едновременност и т.н.
valentino76bs
- майстор
чет яну 04, 2024 3:11 pmhidrazin написа:Аз си поиграхчет яну 04, 2024 1:46 amvalentino76bs написа: Хидразин, тук си засегнал нещо много важно искам да го коментираме....Аз пък си мисля че не цялата серия Easy9 електронна. Но пък конкретната ДТЗ вероятно е електронна.
Ситуацията към днешна дата в електромонтажите е еднаква почти навсякъде ,търсят се все бюджетни решения ,материали с най големи отстъпки и т.н.
Най масовата марка използвана в таблата на жилищните кооперации е Шнайдер и бюджетната им серия Изи 9. За мен серията бива въпреки ,че не е минало време да имам по сериозни наблюдения.Имам обаче едно питане за дтз от същата серия.Понеже ДТЗ то на Изи 9 е електронно (дано да не греша) а слагаме на всички табла такива а по наредба са забранени в жилища....а в същото време в спецификациите на защитата пише за жилищни нужди, сградна инсталация .....
Как мислите за конкретната ситуация?
От ШМайЗер съвсем "неволно" са пропуснали да споменат дали въпросната защита е зависима или независима от напрежението.
EZ9R32240 - никъде не е споменато дали е зависима от напрежението.
Не така е при например тази аналогична по другите параметри ДТЗ
A9R41240 - там ясно е указано "дефектнотокова технология - Независими от напрежението"
Освен това Easy9 имат и аналогична ДТЗ която не е зависима от напрежението:
EZ9R36240 - написали са "Voltage independent"
Но не се предлага у нас (или поне аз не знам).
Между другото на тая дето показа освен че пише "Жилищни сгради" пише и друго.
Целева страна - Albania Kosovo Macedonia![]()
Както винаги сме последната дупка на кавала - бушмените на ЕС.
![]()
P.S. Нооо... добре е все пак да се пробва до колко ниско напрежение ще сработва.(предварително на 90% ми е ясно че няма да отговаря)
Лошото е че скоро време няма да имам възможност да си играя с ДТЗ-та.

Easy9 работи перфектно дори и на 8, 18, 24 волта.
Изключва на 24 ma
hidrazin
- майстор
пет ное 22, 2024 7:40 pmvalentino76bs написа: Аз си поиграхСупер!
Easy9 работи перфектно дори и на 8, 18, 24 волта.
Изключва на 24 ma

Трябва повече такива опити/експерименти а не да се доверяваме на полуграмотния "консултант" в магазина.
Все пак - Моля не бийте консултанта! Неговата основна "мисия" е да продаде на всяка цена...

И за да е напълно коректно, би ли написал точния модел EZ9R3.... ?
Благодаря и лека!

P.S. Деко допълнение. За да ти е TV-то в гаранция (примерно), трябва да го монтират "богоизбрани" малоумници.

Примерно:
valentino76bs
- майстор
Д.Т.З. EASY9 RCCB 2P 40A 30mA EZ9R32240
И съм на 99% сигурен ,че е електронна....
И съм на 99% сигурен ,че е електронна....
Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература