Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
dyodi - специалист
Здравейте! Моля за съвет. Таванът на избата ни е под тротоара край блока и при валежи избиват петна от влага по тавана, а после мястото побелява и се ронят бели люспи, не знам дали е вид мухъл, багажът в избата се покрива отгоре с тези бели люспи и прашинки. Предлагат ми течна хидроизолация по тавана, комбинирана с шпакловка с мрежа (не разбрах кое първо). Чувам и мнения, че хидроизолацията от тавана ще падне, заедно с шпакловката. Влагата вероятно влиза през фугите между тротоарните плочки, но какво бих могла аз лично да направя като ремонт на тротоара? На този етап моля за мнение относно вътрешния ремонт на тавана – какво има смисъл да се направи. Не ми пречи главно влагата във въздуха, защото прозорецът е постоянно отворен и помещението се проветрява, влажността на въздуха в него не е висока; пречи ми бялото вещество, което пада от тавана върху вещите ми. :?
Прикачен файл:
Изба 34-таван.JPG
miroki - майстор
До колкото виждам къде е прозореца, теча не е външен. А от горе. Вижте дали минава някоя тръба там. Има нещо спукано.
dyodi - специалист
нед ное 03, 2024 2:04 pmmiroki написа:
До колкото виждам къде е прозореца, теча не е външен. А от горе. Вижте дали минава някоя тръба там. Има нещо спукано.
Благодаря за коментара. Таванът не е под сграда, а под плочките на открит тротоар (не е закрит от козирка и пр.) и се мокри само при дъжд и топене на сняг - отделни влажни петна се получават. След като дъждът спре, таванът изсъхва, до следващия дъжд. Прозорецът е отворен постоянно (има и комарник) - лете и зиме, за да не овлажняват въздухът и вещите в избата.
Прозорецът гледа към алея, по която се влиза в подземен гараж под блока, затова е възможно да има външен прозорец под нивото на тротоара.
miroki - майстор
Разбрах. И аз имам една маза, която попада точно под рампата за подземния гараж. Но на съседите не са направили прозорчета.
Ще лепя фибран понеже се спуска студ. Понеже рампата няма врата.
Каквото и да решите да правите, първо спрете теча отгоре. После е лесно.
chapara - майстор
Трябва да се разкрие бетона и да се направи битумна хидроизолация, може и в комбинация с топлоизолация, после да се възстановят нещата от горе.
Иначе всичко друго е губене на време и трошене на пари!
gogo7777 - майстор
Само ще отклони пътя на водата към стените. Е поне няма да му падат соли и остатъци от мазилка от тавана.
:drinkers:
dyodi - специалист
нед ное 03, 2024 3:34 pmchapara написа:
Трябва да се разкрие бетона и да се направи битумна хидроизолация, може и в комбинация с топлоизолация, после да се възстановят нещата от горе.
Иначе всичко друго е губене на време и трошене на пари!
Благодаря за мнението. Разбирам, че така е правилното, но не искам да се занимавам с ремонт на околоблоковото пространство, да вдигам тротоарната настилка и пр.; правя минималното, за да ползвам избата поне за някои цели. Ако няма резултат, ще продължа да проветрявам и ще покривам багажа с найлон, за да остане чист под падащото от тавана. Ако пък стане някой ден наводнение в избата и се повреди багажът върху пода, всичко ще е било напразно, затова не ми се рискува и с разходи за ремонт на тротоара над избата. В един момент може просто да се откажа да благоустроявам избата по-нататък, макар че вече вложих доста за подови плочки, метална врата, шпакловка на стените, ПВЦ дограма на прозорчето и сериозна метална решетка отвън. Някои обекти са като Бермудски триъгълник - вложеното в тях изчезва и са готови да погълнат още и още.
dyodi - специалист
нед ное 03, 2024 4:15 pmgogo7777 написа:
Само ще отклони пътя на водата към стените. Е поне няма да му падат соли и остатъци от мазилка от тавана.
:drinkers:
Благодаря за мнението. И аз подозирам, че ще стане така, но поне петната от влага ще са по-ниско и по-достъпни за обработка, а белите боклучета ще падат по периферията, а не върху всичко под тавана. В избата има ел. контакт и имам готовност за включване на прахосмукачка и сешоар! :)
chapara - майстор
нед ное 03, 2024 6:19 pmdyodi написа:
прахосмукачка и сешоар! :)
Влагоуловител😉
Verm1n - помощник
Окачен таван с пвц панели/ламперия мисля че е единствения вариант поне да не падат боклуци надолу.

Тема "Хидроизолация на таван на изба" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: