Най - вълнуващия въпрос зимно време.
пон ное 04, 2024 9:08 pmdon.nasco написа:
Привет,
А какви пелети горите?
viewtopic.php?f=10&t=73038&start=20#p1181050
don.nasco - специалист
Ааа, работата ясна, благодаря Трифоне :)
shopa1981 - помощник
Слънчогледови пелети
Пробвах със въздуха намалям усилвам
След едно две запалвания и угасване
Пак стават буци
пон ное 04, 2024 10:53 pmshopa1981 написа:
Слънчогледови пелети
Пробвах със въздуха намалям усилвам
След едно две запалвания и угасване
Пак стават буци
shopa1981, изпрати ми три чувала от твоите пелети, за моя сметка- цена пелети плюс куриер!
Еконт Аксаково 0888 585 289

И чети!
viewtopic.php?f=10&t=73038&p=1181070#p1181068
Здравейте,

За първа зима се топлим на пелети. Искам да попитам как ви се струва като разход 16 чувала слънчоглед за седмица. :) Понеже преди това беше на таймери, но последната седмица си беше студена ( нощни температури -2, -3 а дневните около 10 градуса)
Rb20 + Expert 20 на 66 градуса работи 24/7 с едно автопочистване в 12 на обед.
Отопляваме двуетажна къща (60кв. всеки) с външна изолация 10см стиропор и pvc дограма на втория етаж.
В момента се отопляват 3 стаи(18 глидера в едната, един радиатор 200х60 в другата и един стар чугунен с 3 пити в третата) + стълбище и двата коридора (с радиатор 120х60 на който термоглавата седи на макс) като всички врати седят отворени, 8 глидера в банята и 80л. бойлер. Температурата в стаите се поддържа 24-25 градуса.
Има още 2 стаи с по 18 глидера, но за момента не се отопляват.

Та според мен разхода е добре, но на баща ми му се стори малко висок отначало. :-D :?
don.nasco - специалист
За разхода не мога да кажа много, но мога да покажа моят - https://hodor.bsdbg.net/rb20/ - на автоматичен, 200 л бойлер, който има и слънчеви колектори и при слънчево време помага, малко или много :)

Едно мога да кажа, ако наистина "караш" котела на 66 градуса, едва ли ще изкара много - навярно имаш доста конденз, а той определено не е хубав за котела.

Грейко съветват да се ползва на минимум 75 градуса :) (при мен помпата за отопление тръгва на 66 градуса :))
Няма конденз при тези градуси, стига да не се гаси и да изстине.
don.nasco - специалист
нед ное 10, 2024 12:22 pmТрифон П.Трифонов написа:
Няма конденз при тези градуси, стига да не се гаси и да изстине.
Хмм, това ме кара да се замисля за моя случай/разход - може да пробвам да си поиграя с температурата.
Сега, далеч съм от мисълта, че не го гасят и не изтива. Но да, всеки си решава за него си как ще експлоатира техниката си :)
Гасенето е само неделя сутрин докато го изчистя. После пълним бункера и газ на автоматичен режим и така до другата неделя сутрин.

Иначе като беше на таймери може и да е правил конденз. :?
нед ное 10, 2024 12:33 pmdon.nasco написа:
Хмм, това ме кара да се замисля за моя случай
Опитай!
На 9г стана котела, конденз не съм видял.
Дори работи в по лош режим- трипътния е на 60
градуса. Поддържа 61-64 докато не започне да връща висока температура при загряване на целия буфер.
Конденз като теч съм виждал при експеримент- спиране на ток, при запален котел с дърва и студен буфер. Работи гравитачно, но докато не стопли буфера дъното се пълни като в леген.

Не сваляй изходящата под 65! Поне не по малко от 60!
Моят е осигурен с антикондензен.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на нед ное 10, 2024 5:42 pm, променено общо 1 път.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: