• 1
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
resistbody - майстор
1. С парцал за подове от левчето, доста прах има за събиране... с няколко парацала да не переш през 1 минута... е такова като от линка.. НЕ взимай с макарони, а равно - пробвах и двете и равното събира повече прах..
https://olele.bg/images/products/sgavae ... 957312.jpg

2. Аз съм доволен от Капарол, среден и висок клас(ако може така да се каже) цената е много достъпна... аз боядисах на 1 ръка с машина цвят.. нямам забележки към боята, само от бояджията и не му платих, както не платих и на картонжията и на шпакловчика :D :D :D ...
Бялото ми е ниския клас, не съм доволен... боядисвах пак с машината, но бяло върху бяла шпакловка и не виждах какво правя... и тавана е малко на ленти ама няма да го повтарям за сега....
chapara - майстор
съб ное 09, 2024 11:09 pmresistbody написа:

2. Аз съм доволен от Капарол, среден и висок клас(ако може така да се каже) цената е много достъпна... аз боядисах на 1 ръка с машина цвят.. нямам забележки към боята, само от бояджията и не му платих, както не платих и на картонжията и на шпакловчика :D :D :D ...
[/color]

resistbody и всички други колеги, съжалявам че ще се отклоня а 30сек. от темата.
Ти с мокро ли обра прахоляка вместо с мощна пракосмукачка и накрайник с косми?
Как става номера с неплащане за работа, не казвам ,,свършена", защото явно не си я одобрил.
Намираш някой среднист, счупва се от хамалогия и бачкане, после не одобряваш. След това с мин.усилия си оправяш, ако има дефекти, нещата, не плащаш, ставаш световен шампион, и лягаш и спиш спокойно?
Трябва да го пробвам.
Извинявам се на автора за отклонението.
Dessie - специалист
@resistbody - ще ходя на лов за тия парцали тия дми, благодаря! За латекса и на мен с чертите ми е притеснението, та единствено от тая гледна точка се чудя дали да не дам повече пари за някой, дето е с по-дълго отворено време и по-мазно се маже

@chapara - отговарям от мое име, защо аз на ГК/ шпакловчика ще му удържа 20 % от сумата, може би трябва повече, ама само толкова имам да му давам :-)

Той “работи” при съседа с 35-те редови къщи. Зает е, много, ама щото по съседски, колко били 600 м2 стени за шпакловане и 150 м2 картон, нищо работа, след 16.30 щял да ги работи, да не му пречи на “работата” при големия шеф. Казва цена, съгласявам се и му докарвам материалите, които иска. Пазарлъци и циганене - няма. Започва средата на юли, давам му аванс и си паля джапанките за Варна. Минават две-три седмици, готов бил с картона, оставали му още няколко парчета покрай климатиците, пък ОВК-то щяло да се бави още една седмица. Праща ми снимки на някакви изпълнени неща, плащам му остатъка. Започвал да шпаклова където може и е готово за това - ок, идеално, докарват му материалите. До 15-ти октомври най-късно щяло да е готово за боя ( той сам си определи срока, натиск не е имало от моя страна). Една седмица подмазва тук-там като има време, че жена му закъсала с кръста, изпаднало му буталото на колата, черна котка му минала път и слънцето изгряло от запад :-) Така минават още 2-3 седмици. Идвам си в София на 13–ти септември - ГК има, ама не навсякъде - за готово, дума да не става…. Шпакловано е на 3 стени. Започвам да му давам зор, примолва се за аванс - давам. След като “големия му шеф” му даде зор, шпаклова останалите 500 м2 за една събота и неделя :-) една седмица щяло да съхне, после още толкова го боля крака, че паднал от стълбата. Някъде между другите неща, се оказа, че предстенната обшивка в едната баня е крива - щяла да се изправи с плочките ( писах по-назад в темата), в крайна сметка я махнахме ( нямаше оправяне) и залепихме там картона на кюфтета с гипсово лепило.

Миналата седмица в началото беше готов с шкуренето - на места е прешкурено и се вижда мазилката, на други е недошкурено на трети изобщо няма шпакловано, на четвърти шпакловката е изкарала кофти акне период….
Обяснявам, че не ми харесва, не е ок и искам да го оправи - даааа, няма проблем до тази неделя ще е готово, то са дребни корекции, а все още в една от баните трябва да завие 10 рапидки на едно парче картон. Всичко е потънало в прах, дограмите не са облепени и положението е трагедия. Вчера отново отивам и му обяснявам, че днес идва човекът за баните и да монтира поне шиб@ния картон, за да не ми пречи на другите дейности. Намеквам не чак толкова тактично, че прекалява с мотаенето, а след него други хора имат работа, пита ме на кой бил пречел?!? Тон държи, подскача като надрусан пекинез. Даже ми се разсърди :-) Отивам днес по обяд да пусна плочкаджията и познай - картона си стои незавит, ударена е една метла, ама от тия редките и пак по телефона ми е сърдит, обяснява ми как ще оправи всичко утре и че пари не искал от мен повече, ама щял да дойде да си оправи корекцийките….
Начи и да беше искал, няма да ги получи, даже ако имаше какво да му взема, щях да му го взема :-)
Ако се върнеш назад, ще видиш на колко много такива паткани съм можела да им окъся парите и не съм го направила, крещяла съм им, показвала съм, обяснявала съм, гоних един с нивела из имота, друг го учих да брои до 100, защото не можеше след 50, ама такъв изрод като този не съм имала - хем с ръцете в гъза, хем нагъл, пък и накрая ми се сърди, ай да бяга към гората….Поредния дето в Германията е бил милионер, ама от сантимент се прибрал в България и е картонаджия с его като на кора от лайно
resistbody - майстор
съб ное 09, 2024 11:44 pmchapara написа:
Как става номера с неплащане за работа, не казвам ,,свършена", защото явно не си я одобрил.
Намираш някой среднист, счупва се от хамалогия и бачкане, после не одобряваш. След това с мин.усилия си оправяш, ако има дефекти, нещата, не плащаш, ставаш световен шампион, и лягаш и спиш спокойно?
Трябва да го пробвам.
Извинявам се на автора за отклонението.
Обирах първо със сухо и после с мокро... само с парцала..
Шегувах се, не платих, защото аз съм изпълнителя на всичко споменато ;)
И на плочкаджията не платих, защото не искаше и стотинка.. не ги правих аз, но човека помни какво съм направил за тях... подарих му една много готина работна платформа, защото видях, че хареса да работи с моята...
kozl - майстор
съб ное 09, 2024 8:38 pmDessie написа:
Нахлувам отново с въпроси:

1. Как се обезпрашават стените след шкуренето на шпакловката?

2. Какъв латекс да избера за таваните? Висок клас, среден, нисък? Единственото ми изискване е да е пълен мат, грам не му вярвам на този паткан дето шпаклова и искам да сведа до минимум евентуални проблясъци от латекса по тавана. Последно боядисвах със Спирит, мат е, ама май има и по-матови? Гледах Флюгер дексо ултра мат, излиза около 5 лв/м2 за две ръце, останалите по-масови марки ( Изомат, Капарол, Дулукс, Спирит и Витекс илизат около 2,50-2,90 лв/м2 за две ръце. Единствено Тикурила и Спивер са някъде по средата -около 3,60 лв/м2 за две ръце? За Бенджамин Мур нямам бюджет :-)
2. Повечето бои ще направят оттенъци в-у различна структура, мазилка, шпакловка. Оттенъци се получават и от начина на боядисване, дори и шпакловката да е безупречна. От моя опит в строителството по-евтините бои прикриват повече недостатъци на предходния слой. Може би защото съдържат повече едрозърнести пълнители :?
От опит споделям, че е по-добре изпълнителите (бояджиите) да предложат боята, с която са постигнали добри резултати. Още по-добре е да покажат какво са изпълнявали.
И пак от опит шпакловка и боя от един изпълнител, иначе бояджиятя не се старае, защото има с кого да се оправдае.

1. Обезпрашавах по трудоемък начин. Първо с прахосмуча, после с влажен микрофибърен парцал. Доста парцали ползвам, като сгъвам на няколко ката и с една повърхност само 1 бърсане. Обръщам обратната страна на сгъвката пак едно забърсване, после пресгъвам парцала, така че да се получат чисти повърхнини на парцала за 1 забърсване. Така обезпрашавам аз и това е технология "направи сам". Ако съм профи с такава технология ще си остана гладен. Профитата минават с метлата ако нямат професионална прахосмукачка и после грунда запечатва останалия прах.
Dessie - специалист
@kozl - изпълнителят на боята ще съм аз, тоя не мога да го изтърпя и минута повече. Одеве нахълта без да свали сота, та явно маца нещо, после като отида за плочките ще видя какво “твори” . По отношение на обезпрашаването - мисля да действам по същия начин - прахосмукачка и после парцал.

Имам кофти чувството, че ще има още фина работа по шпакловката, но после като пусна снимките ще кажете как и дали трябва да се престаравам :-)
ivanovbg - майстор
Мопа е добър помощник.
kivanov - специалист
Аз за боята да кажа. Всички апартаменти, които съм правил (4-5) са били боядисани с Jupol. Доста са читави според мен. Имат 3 стени в магазина им, които са мат, полумат и лъскаво. Намират се на Симеоновско шосе. Къщата ще се боядисва май с Тикурила (ако не бъркам името) и това е по избор на момчето, което ще прави картоните и ще шпаклова стените. Много ме дразнят такива постоянно оправдаващи се изпълнители.
chapara - майстор
Такивата за каквито говорите са измекяри.
resistbody, добър опит, но хищник на царевица не кълве😉
Ще Ви кажа, не само на Вас, нещо.
Когато строите нещо, бъдете по отговорни към собсвеността си!
Близките наблюдения, а не палене на джапанките, ще Ви спести много нерви и недоразумения! По добре да парирате нещата навреме. Всеки компромис води до излишни нерви в двете страни. Един, два неплатени дни се приемат, всичко останало е нарушаване на човешки права все пак. Хумора на resistbody не беше уместен, тук четат много хора и накърнява имиджа на свестните и моя!!
47 години практика, без една забележка как Ви звучи.17год фирма, останалото с двете ръце.
Е, заминавам, сега вече дреболии. Не слагайте всички в кюпа с лека ръка, с такива приказки заритвате професията-строител, за това желаещи да се учат няма, факт.

Бъдете здрави и мислете за три крачки напред.

Повече няма да се бъркам и фейквам темата👍
Dessie - специалист
@chapara - не обиждам хората по професия, само по характер :-) напротив, безкрайно уважавам всеки, намерил адекватен начин да се изхранва, правейки съвестно, това, което работи. Дразни ме обаче напоследък доста разпространеното “ аз съм завършила “ Бизнес администрация” , ама понеже няма какво друго да правя, ще стана сервитьорка. “ Тук изрично подчертавам, че срамна професия няма - едните продават тела, другите -акъл, всеки според вероюто си :-) Та да се върнем на сервитьорката…. Това девойче, дето е излязло от Студентски град с повече часове по баровете за 4 години, отколкото над учебниците за последните 15 години изведнъж е недоволно и се чувства нещастно и неоценено, че работи сервитьорка. Тя се прави, че работи, те се правят, че и плащат. Аз отивам в заведението и тя се държи, все едно съм нахълтала у тях без покана и съм и взела любимото дилдо…. Онзи ден една такава ме попита : “Да ви раздавам ли менюта или да не се хабя?” …. Сериозно ли? С всякакви разни и разнообразни професии е така, с моя ГК/шпакловчик - също :-)

Отговорност към имуществото ни, казваш? И за какво се очаква да отговарям, при положение, че наемам човек, на който плащам да свърши определена работа и който е с квалификация и препоръки? Може би да му вися на главата и да го гледам всяка минута как глади шийтрока или да му държа нивела, докато прави конструкцията? Аз знам какъв трябва да е крайния резултат, давам задание и очаквам, че ще получа уговореното. Същото важи и за другата страна - не изпълняваш уговореното, значи би следвало да понесеш последствията :-)
  • 1
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55

Тема "Моето пътешествие “Да построим къща”" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: