Всички имаме коли, нали ?
съб ное 16, 2024 11:31 amhidrazin написа:
съб ное 16, 2024 10:59 amТрифон П.Трифонов написа:
От шести клас съм си стягал болтове и гайка на колите със ...
Ако си ги стягаш ти бирата е друга. Не така стои въпроса в гумаджийниците.
........ мискини, :partyman:
Стягах и на недонатегнати, ок 15г. в моя гараж.
След всяко посещение в гумаджийница, сверка с кръстачката. Последната я имам от 25 години. Следва ме навсякъде по пътищата.
silent - майстор
съб ное 16, 2024 10:39 amkozl написа:
съб ное 16, 2024 10:21 amsilent написа:
Че трябва сезонна гума с джанта да се балансира на 6м. преди всяко качване.
Лидълския гайковърт е супер за смяна на гуми. Дори и за два пъти годишно.
Уточнявай за кой модел, че аз поне 3 модела съм пипал на Парксайд.
Имам черен 12V с накрайник 1/2. Правих опити с него и се отказах да го ползвам за тази цел.
Мноо чукане и пада и стружки се посипаха, не изтърпях :-D
20V вия. зеления. Купих го основно щот ми трябваше батерия. Освен за гуми съм го полвал и за винтове за дърво 6х120. Развива гуми стегнати с 140нм. без проблем. Инак си прав тегави са си гумите и дори с лети джанти стават все по- големи и по-тежки. Преди на москвичите и жигулките бяхме на 13ки сега 17ки ги нямат за нищо. Инак и аз карах с премиум всесезонни ма на третата зима се качих да живея на баир и в малкото снежни дни се оказва че не ми вършат никаква работа. Инак в града на равното и изчистното си бяха ок.
kozl - майстор
съб ное 16, 2024 10:59 amТрифон П.Трифонов написа:
Козлин и камион ли караш, че освен кръстатката и удължение?

Като приобретих гайкиния, извадих и динамичния.
Тествах си настройката на ръчичките с кръстатката. От шести клас съм си стягал болтове и гайка на колите със 100-105 Nm.
До сега камион - не.
На кавото съм имал и ползвал, кръстачката ми е била достатъчна.
Динамометричния е за успокоение, кръстачката не щрака :-D
Ама големия се вози с джуп. Он не мое без тръба, а на мен веке бърже ми пада батерията на ръковръта :roll:
нед ное 17, 2024 8:26 amkozl написа:
...
Ама големия се вози с джуп. Он не мое без тръба, а на мен веке бърже ми пада батерията на ръковръта :roll:
Колко иска тоа жуп? Истински жуп ли е или минижуп?
Дай модел, че да го разузнаем!

Моя е истински. По мЕнюалъ е на 55-65, някъде го дават до 80Nm.
Оказва се да го пренатегам.
Като правих тестовете на черния, гайките се развиха с поглед, а вече беше минал ок2х км. по нашенско.

С тия модерните работи нещо се изпедепцааме фного. Ено време саде колелета фръчаа или шпилки се късаа!
gogo7777 - майстор
Дванадесетстенните вложки придават сили на потящият се пред гумите клетник.

:drinkers:
kozl - майстор
Миниджуп с лачени 18-ски джанти :-D
Стягат се на 140 Nm.
А отвивам с ????
В неква друга тема за лидълски гайковерт си признах, как до преди тва не знаех, че тези динамо щракалници не щракат обратно на часовника :roll:
Имаше едно време други динам... ключове на огин със стрелка, която отчита у двете посоки, ма немам таков.
С некъв пружинен кантар към удължителната тръба мое да се сметне нещо, ама с ква цел :?
kozl - майстор
нед ное 17, 2024 9:02 amgogo7777 написа:
Дванадесетстенните вложки придават сили на потящият се пред гумите клетник.

:drinkers:
Тези отдавна съм ги забранил за ползване по колите.
gogo7777 - майстор
нед ное 17, 2024 9:20 amkozl написа:
Тези отдавна съм ги забранил за ползване по колите.
Защо? :?
Delpi4a - специалист
Колега, си взех Парксайд, но не от Лидъл, а от Емаг. Модела е pasak 20-li a1. На него има 4 степени за регулиране на усилието, най-голямота е 400 Nm. Проверих на какво усилие трябва да се затягат гайките на джантите. Разбира се щ, за различните производители и марки е различно, но за лек автомобил варира от 120 до 150 Nm. Интересното на моя винтоверт е, че ако затегна на 400 Nm, след това на същата степен не може да го развие, става дума за алуминиеви джанти. Затова сега затягам на 300 и развивам на 400. Уловката е, че нямам динамичен ключ, за да проверя тези нютони, на въпросния винтоверт, дали са реални. На 150 Nm ми изглеждат прекалено малко затегнати. Като цяло, моят съвет е не си купувай, ако ще го ползваш само за това. Не казах, цената на моят със зарядно и батерия е 230 лв.
нед ное 17, 2024 9:18 amkozl написа:
... тези динамо щракалници не щракат обратно на часовника :roll:...
Май има и такива. Като стана голям ще си купя точно такъв и ще се потя двойно пред гумите, клет недраг.

Тема "Гайковер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: