Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
ср ное 13, 2024 12:44 pmТрифон П.Трифонов написа:

Не вдевам! Нещо по различно ли написах?
От картинките по ясно няма накъде.
Написа да се изреже и после да се монтира. Аз май обратното писах. Ако е възможно
Какво обядваш??
ср ное 13, 2024 12:51 pmn_a написа:
...
Какво обядваш??
Преяждам преди да мина на плод-зеленчук. Черен дроб по селски, вратни пържоли с картофи и гъби на фурна, сурови яйца от пъдпдък- домашни.
Утре последно и после само на воля, пиперки от градината, купени картофи, броколи, лук......
miroki - майстор
При мен радиусът е 90-95 см. И малко ми е ненадеждно с пластмасова рамка. Може да не издържи рамчицата, която наистина не се вижда добре на снимките.
Монтирал съм от другите прозорци и те са метални. На моята оранжерия също не стават, поради тяхната Кривина. Но това е мъничко и ще стане по-лесно.
Ще взема едно за проба/тест, имам приятел на собственик на другите парници ако го имати те.
kr1100 - майстор
ср ное 13, 2024 5:59 pmmiroki написа:
....Монтирал съм от другите прозорци и те са метални. На моята оранжерия също не стават, поради тяхната Кривина.
Ако пишеш за капандури за аркова оранжерия/ с дъги/ -в Класик а до комина огъват профила по мостра или шаблон картонен очертан по дъгата. 2017 ми огънаха и арките и за капандурите профилите. Сега грубо 17 лв за 6м профил.
miroki - майстор
Аз моите с чука ги пооправих да станат еднакви с другите. Уж ги изрязах от тях но при рязането се поизкривиха. Направих един прозорец. И така и остана. Материала за другите 3 стои. Капандурата по-ми харесва, въпреки, че прозореца съм го захванал близо до билото.
Но докато не видя метални няма да слагам такива.
kr1100 - майстор
чет ное 14, 2024 12:10 pmmiroki написа:
Аз моите с чука ги пооправих да станат еднакви с другите. Уж ги изрязах от тях но при рязането се поизкривиха. Направих един прозорец. И така и остана. Материала за другите 3 стои. Капандурата по-ми харесва, въпреки, че прозореца съм го захванал близо до билото.
Дъги капандури - вертикалните дъги цели , към тях приварени хоризонтални профили. В горния край на вертикалните дъги отвор ф 10мм и парче тръба ф 10 захваната с болтове или приварена към горния хоризонтал на капандурата. Парче винкел 45х45 заобелено по дъгата , отвор ф 10 .Винкелчето захванато за дъгата на оранжерията Провираш тръбата във винквлчето и закрепваш От другата страна също. За Обиране на луфта нанизващ щайби на осичките и от ляво и от дясно. Иам тефлон и правя шайби от 2-3 и 1 мм , за да няма луфт и отварачката не се мъчи и задържа 9ти сезон ще започне с такова 'лагеруване"
Днес кал не кал успях да сложа поликарбона от едната дълга страна. 5-5 крачки и стъргане на кал, че пораствам на височина от калта. Стържа по 5 см кал от обувките :-D
vlax - майстор
То градинарството върви ръка за ръка и с това.
За това публикувам поста на един колега Жоро от друг форум.Може и да помогне на някой.
Дали е така Трифун да каже.

На 12 този месец помагах на приятел да дестилира ракия на същия казан в Аксаково варненско, на който е бил и колегата pesedi. Нова, чиста, подредена сграда и много добре уредена организация. Има един казан от 150 л, два от 250 л и един от 350 л. Подгряването на казаните се извършва на природен газ. Цени: 150 л - 65 лв (тук може и да греша); 250 л - 85 лв; 350 л - 100лв. Още с влизането те посреща голяма табела, на която пише, че е забранено да се пипа по газовата и водна инсталация на казаните! До тук според мен свършват всички хубави неща за този казан. Работника в казана няма никаква представа какво и защо го върши. Не, че и аз знам как се работи на колона, но този е по-зле и от мен. Занесохме 200-210 литра материал състоящ се от джибрите от 200 кг грозде (леко пресовани), захарен сироп от 30 кг захар в съотношение захар-вода 1/3,5 и 60 кг грозде. Ферментация проведена по всички правила. Дрожди за трудна ферментация Actiflore BO213, активатор Dynastart и температура 20 гр. Работника насипа материала, добави вода, затвори казана и запали огъня. След около час, ракията текна. Спиртомера в чучура (от тези шарените домашни разграфен до 60 гр) потъна целия. Казнджията каза:"80 градуса е". Не замерих с моя спиртомер, защото бях зает да събирам първак по моя си начин в номерирани 500 мл шишенца. След 3,5 литра, моя спиртомер с термометър показа 64 гр. Долу-горе толкова отчиташе и малкия в чучура. Казанджията ни каза:"Когато стигне 40 гр, ми се обадете да обърна казана, да направи преварка на патоките и да си вземете всичката ракия". Тогава мисля, че намали силата на огъня. Какво означава "да обърна казана", само той си знае. От тук на татът градуса на ракията започна стремглаво да пада. За първите 10 л вече беше 50-52. За вторите отиде на 45. Взех да се съмнявам дали правилно съм провел ферментацията на материала. Колкото и да убеждавах приятеля ми да спре събирането поне след 20-тия литър, той не се съгласи и събра още 10 л които вече бяха на 40 гр. На колоната има два термометъра. Единия в основата, другия в горната част на дефлегматора. Когато ме видя, че ги гледам, казанджията каза:"Не ги гледай. Те нищо не показват". Още една червена лампичка за неговите познания. Този в основата не показа по-вече от 65-70 гр а този на върха на моменти показа почти 100 или поне така видях. Тогава се загледах и във водната система. Видях, че охлаждането на дефа е отворено почти максимално, от самото начало. След като приятелят ми му каза, че ракията тече 40 гр, казанджията почти спря охлаждането на дефа и каточели засили огъня. Ракията веднага тегна 60 гр. Тук се поддадох на емоциите и оставих приятеля ми и казанджията да правят каквото искат. От тук на татък за 15-17 л градуса на ракията отново падна 40 и спряха казана. Последните 6-7 литра ракия беше мътна. Помолих моя човек поне тази ракия да не пие. Както и на казана в с. Припек, така и на този не с е чуваше тракане на калпачета в колоната. Вчера отидох у тях и му казах да ми даде шишенцата които напълнихме в началото. Само в първото т. е. в първите 500 мл се усещаше гадния аромат на първака. Казах му другите да ги изсипе в общата ракия, която беше 40 л на 54 гр. С радост видях, че поне мътната не беше сипана при тази за пиене. Опитах я. Дъхът на патоки беше по-вече от осезателен. Това е. Спирам, че стана много дълго.

Мнение Публикувано на: 15 Ное 2024, 10:43
Влакс, в онзи форум има регистрация, но никога не съм писал. От там само се уча, нямам какво да добавя.
Етиловият алкохол започва да се изпарява при малко над 78 градуса. По спомен, събира се до 82. Дано не греша.
Шом на горния термометър си видял 100, то се е изпарявало яко тежко и вредно. Отрова!
Мисля, че е прецакал работата.
Преди две години спрях да си приготвям материал и да варя. Няма казан където да се извари така, както искам аз.
Не ми се и занимава да се разхождам два пъти до обикновен казан. Най доброто за мен е по технология за коняк. В алембик и два пъти.
Казанджия, който си познава колоната и е съвестен, може да ти извади почти чист спирт, може и малко аромати да остави, че да прилича на ракия.

От устата на технолог, в моите уши- Събираш от 65 до 55%. Другото за продаване. Хахаааааа!
Говорихме си за обикновен казан, с отделяне на доста първак и спиране на 40%.
miroki - майстор
Той алкохола се изпарява на написаните температури, когато е чист. А тук са смесени алкохоли различни с материал. Обичайно на 95-7 градуса върви.
Вчера си приказвахме с Жоро точно за тази тема.
А отделно. Замислете се защо първакът не е 100 градуса, а 75-80. Защото 20 те процента е вода. Т .е. смесена и тя тръгва на 90+ градуса. А не на 100. Щом с първак тръгва вода си направете извода, колко и етил върви с метанола, вероятно е 50 на 50. Първите 500 мл.
Темата е сложна, но на казан с преварка (колона) всичко под 60 градуса е риск. А под 50 чист паток. За разлика от обикновен казан където паток може да тръгне и на 40.
За това деля тубите и ги отсичам на 60 после и на 50. И ги проверявам след време. На хубавите казани на 60 градуса спира. Защото не засилват огъня и се изчерпва в голяма степен спирта.
Когато се прави преварка с обикновени казани, материалът при преварката също се отсича на 60. Другото за другата преварка. Така правеха и коняка преди да се появят гаражните майстори. Като щях да си отида безвремие се заинтересувах от тези неща. После като видях какво варят и събират на съседния казан с годините. Вече ракия от никого не пия. Нося си и на гости като отида. Може да пия купена от голяма верига, че са им по-изрядни документите, но не и домашна от непознат.
Малък казан не може да изчисти ракията така както 2-3 тона казан.
Та това под 50 го събирайте за следващо варене.
aleksnp - специалист
На аламбик, всичко под 60, отива за следващата варка.

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: