• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
nasttii - специалист
Здравейте, искам да закупя термопомпа за къща на два етажа общо около 120кв са двата етажа с изолация на таван и външна.Има радиатори поставени по-големи навсякаде.Въпроса ми е дали да взема crystal aura 12kw или грии 16kw.Разликата е 400лв повече за грии, но ми се струва,че е много за тези квадрати.Сега къщата е с пелети и пробвано досега с вода на 40° вътре е 23-24г ама и котела не работи 24 часа
nasttii - специалист
Смятам ,че повече от 12kw ще ми е много.Сега се чудя crystal onix или crystal aqua aura 12kw да взема.Едната е 3.8 коп другата е 4.8 ,но разликата е с 2500лв повече та заслужава ли си заради по- висок коп да дам повече?
nasttii - специалист
Дайте мнение за 130 кв обща отопляема площ колко кв ТП да взема 10кв или 12кв?
нед ное 24, 2024 9:52 amnasttii написа:
Дайте мнение за 130 кв обща отопляема площ колко кв ТП да взема 10кв или 12кв?
Дал си някакви данни
пон ное 18, 2024 9:10 pmnasttii написа:
...Сега къщата е с пелети и пробвано досега с вода на 40° вътре е 23-24г ама и котела не работи 24 часа
Гледаш КОП на машината при съответни външни температури и останалите характеристики, и преценяваш.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на нед ное 24, 2024 12:00 pm, променено общо 1 път.
nasttii - специалист
Един конвектор 2.8кв при 45° ,радиатори 2бр 2000х600, 2бр 1400х600, 4 бр 600х600 ,1бр 1000х600
Супер! Сега гледай характеристиките на машините и преценяваш коя ще се постига необходимата ти температура от 40 градуса, или поне 35.

пп. Колко тона пелети консумира котлето за отоплителен сезон?
Обикновено любопитство.
nasttii - специалист
3-4 тона според зимата.То хубаво да гледам ама ако знаех колко точно кв да взема
brum - майстор
С мерене и сметки става. Засичаш за една студена седмица колко kW топлина ползваш и поле смяташ коя термопомпа ще може да докара нужната мощност. Тия пелети дето ги гориш - ми виж в някоя сравнително студена седмица как вървят.

Или правиш като мен и разчита и на двата източника. Покриваш сезона на 80-90 процента, а в най-студеното време си караш на пелети. При мен така стигнах до 7kW термопомпа по сметки, сложи 9kW и сега съм 1-2-3 дни на газ (щото е по-евтино при много ниски температури). Това за 230м2 къща дето не е пасивна.

Та сметки! Иначе е от къде духа вятъра. И по-добре такива базирани на нещо реално (като измериш колко пелети ползваш в студените период), а не на нещо теоретично (изолация, прозорци и площ).
radius - майстор
Аз с проточен бойлер 7.7кВт си оцених предварително нуждите, от това по точно и сигурно няма.
Нуждата, добре, ще я сметне някак, ако до тук не я е смятал.
Изолация имал.......то и балтони има пролет- есен.
Някой сметна ли инсталираната радиаторна мощност?!
Поиграх си, посмятах на база оскъдната информация, която е споделил, написах едно дълго, "леко" негативно мнение и.............го метнах в коша, хаха.

Моето мнение е, че човека изобщо не се е информирал по отношение работата на една ТП.
До вчера правеше самоделна, днес не знае колко киловата да вземе!!!
Утре ще си монтира десятката, ще пусне отоплението в само част от помещенията и ще рече- Не топли, трябваше да взема по голямата!!!
Каквато и ТП да купи, ще го топли като 5 киловатова.

Скоро потребител, когото съм съветвал тук, ми се оплака на лично.
Не било това, което очаквал.
Чел, събирал мнения, тръгнал в правилната посока, но направил леко куцо нещата.
След няколко разменени ЛС, с акцент върху корекциите и промените, които трябва да направи, просто "излезе".
Потребител! Никаква обратна информация.
  • 1
  • 2

Тема "Мнение за термопомпа crystal или грии" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: