Здравейте, искам да закупя термопомпа за къща на два етажа общо около 120кв са двата етажа с изолация на таван и външна.Има радиатори поставени по-големи навсякаде.Въпроса ми е дали да взема crystal aura 12kw или грии 16kw.Разликата е 400лв повече за грии, но ми се струва,че е много за тези квадрати.Сега къщата е с пелети и пробвано досега с вода на 40° вътре е 23-24г ама и котела не работи 24 часа
- 1
- 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
nasttii
- специалист
13 мнения в "Мнение за термопомпа crystal или грии"
Трифон П.Трифонов
- майстор
нед ное 24, 2024 9:52 amnasttii написа: Дайте мнение за 130 кв обща отопляема площ колко кв ТП да взема 10кв или 12кв?Дал си някакви данни
пон ное 18, 2024 9:10 pmnasttii написа: ...Сега къщата е с пелети и пробвано досега с вода на 40° вътре е 23-24г ама и котела не работи 24 часаГледаш КОП на машината при съответни външни температури и останалите характеристики, и преценяваш.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на нед ное 24, 2024 12:00 pm, променено общо 1 път.
Трифон П.Трифонов
- майстор
Супер! Сега гледай характеристиките на машините и преценяваш коя ще се постига необходимата ти температура от 40 градуса, или поне 35.
пп. Колко тона пелети консумира котлето за отоплителен сезон?
Обикновено любопитство.
пп. Колко тона пелети консумира котлето за отоплителен сезон?
Обикновено любопитство.
brum
- майстор
С мерене и сметки става. Засичаш за една студена седмица колко kW топлина ползваш и поле смяташ коя термопомпа ще може да докара нужната мощност. Тия пелети дето ги гориш - ми виж в някоя сравнително студена седмица как вървят.
Или правиш като мен и разчита и на двата източника. Покриваш сезона на 80-90 процента, а в най-студеното време си караш на пелети. При мен така стигнах до 7kW термопомпа по сметки, сложи 9kW и сега съм 1-2-3 дни на газ (щото е по-евтино при много ниски температури). Това за 230м2 къща дето не е пасивна.
Та сметки! Иначе е от къде духа вятъра. И по-добре такива базирани на нещо реално (като измериш колко пелети ползваш в студените период), а не на нещо теоретично (изолация, прозорци и площ).
Или правиш като мен и разчита и на двата източника. Покриваш сезона на 80-90 процента, а в най-студеното време си караш на пелети. При мен така стигнах до 7kW термопомпа по сметки, сложи 9kW и сега съм 1-2-3 дни на газ (щото е по-евтино при много ниски температури). Това за 230м2 къща дето не е пасивна.
Та сметки! Иначе е от къде духа вятъра. И по-добре такива базирани на нещо реално (като измериш колко пелети ползваш в студените период), а не на нещо теоретично (изолация, прозорци и площ).
Трифон П.Трифонов
- майстор
Нуждата, добре, ще я сметне някак, ако до тук не я е смятал.
Изолация имал.......то и балтони има пролет- есен.
Някой сметна ли инсталираната радиаторна мощност?!
Поиграх си, посмятах на база оскъдната информация, която е споделил, написах едно дълго, "леко" негативно мнение и.............го метнах в коша, хаха.
Моето мнение е, че човека изобщо не се е информирал по отношение работата на една ТП.
До вчера правеше самоделна, днес не знае колко киловата да вземе!!!
Утре ще си монтира десятката, ще пусне отоплението в само част от помещенията и ще рече- Не топли, трябваше да взема по голямата!!!
Каквато и ТП да купи, ще го топли като 5 киловатова.
Скоро потребител, когото съм съветвал тук, ми се оплака на лично.
Не било това, което очаквал.
Чел, събирал мнения, тръгнал в правилната посока, но направил леко куцо нещата.
След няколко разменени ЛС, с акцент върху корекциите и промените, които трябва да направи, просто "излезе".
Потребител! Никаква обратна информация.
Изолация имал.......то и балтони има пролет- есен.
Някой сметна ли инсталираната радиаторна мощност?!
Поиграх си, посмятах на база оскъдната информация, която е споделил, написах едно дълго, "леко" негативно мнение и.............го метнах в коша, хаха.
Моето мнение е, че човека изобщо не се е информирал по отношение работата на една ТП.
До вчера правеше самоделна, днес не знае колко киловата да вземе!!!
Утре ще си монтира десятката, ще пусне отоплението в само част от помещенията и ще рече- Не топли, трябваше да взема по голямата!!!
Каквато и ТП да купи, ще го топли като 5 киловатова.
Скоро потребител, когото съм съветвал тук, ми се оплака на лично.
Не било това, което очаквал.
Чел, събирал мнения, тръгнал в правилната посока, но направил леко куцо нещата.
След няколко разменени ЛС, с акцент върху корекциите и промените, които трябва да направи, просто "излезе".
Потребител! Никаква обратна информация.
- 1
- 2
Тема "Мнение за термопомпа crystal или грии" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература