Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
pavelvasilev - специалист
Ще слагам нова ролетна врата, затова е и темата, но няма да е веднага а дотогава търся временно решение да не задирят крилата отдолу, тези врати и без това ще се изхвърлят като се монтира новата.
gnt69 - майстор
съб ное 16, 2024 5:19 pmpavelvasilev написа:
Ще слагам нова ролетна врата, затова е и темата, но няма да е веднага а дотогава търся временно решение да не задирят крилата отдолу, тези врати и без това ще се изхвърлят като се монтира новата.
А крушката не пречи ли. Ако не пречи си за секционна. Погледни Хьорман. Аз имам 2 такива от 16 години и работят без проблем. Грешка има един проблем, трябва да се сменят батериите на дистанционните през 2 години. :partyman:
hidrazin - майстор
Нищо недей прави щом ще сменяш вратата. Е, освен ако не го отлагаш за неопределено време.
Друг съвет - огледай от вътрешната страна до къде стига вратата към стените - има ли "зъб".
При мен имаше "зъб" иззидан с тухли четворки за да свият отвора до размера на вратата.
Поръчах ролетката малко по-широка и след монтажа изкъртих тези два зъба от двете страни и ги измазаха.
Така разширих малко вратата *светлия отвор). Е, не е много - по половин четворка от двете страни.
Демек на широчина отворът стана с 25-30см по-широк, което си е нещо при тези маломерни гаражи.

Прикачен файл:
1.jpg

С ролетката печелиш и малко по-голяма дължина на гаража - онези 15 см + цокълът/свода пред старата врата.
Като сложим и дебелината на старата врата печелиш едни 40-50 см по-голяма дължина на гаража. :)
Ето как е при мен. Няма как да кача кутията по-нагоре.
На втората снимка се вижда в ляво какви бяха старите врати.

Прикачен файл:
11.jpg
Прикачен файл:
12.jpg

:partyman:
P.S. За секционна врата веднага забравяш...
Днес реших да обиколя всички гаражи около блока където е моя гараж и воала, видях един дето си е направил точно така както искам и да е при мен, при абсолютно един и същ вариант както е и при моя гараж, веднага го снимах, също така видях че има и табелка коя е фирмата която го е правила, пише SAAV, сериозна фирма са, направих запитване -( монтаж на външна гаражна ролетна врата с алуминиеви, термо-ламели /Н77/R19/ с пенополиуретанов пълнеж, цвят златен дъб, да е моторизирана, отваряне с дистанционно управление и дистанционни 2 бр., да има задължителна опция при спиране на тока, да има специална кутия за аварийно отваряне на вратата посредством освобождаване на вала на мотора ) , и за оглед и оферта и ще видим тези дни дали ще има развитие:

Така е при съседния вход на същия блок гараж:

Изображение

Изображение

Вижте как са сложили два профила за въпросните 15 см за да е равно с горната част където ще е кутията:
Колеги, преди да дойдат от фирмата да вземат размери се сетих за една много полезна екстра, възможно ли е ако помоля монтажниците, при задействане на автоматиката за вратата, да се включва автоматично и осветлението в гаража, както и да ги гаси при прибиране на ролетната врата, съответно и ръчното включване-изключване на лампите от ключа да си остава, ключа за лампата е зад касата на вратата на гаража, на 1 метър разстояние от мястото за бъдещета ролетна кутия?
kozl - майстор
Много неща са възможни, но въпроса ти е невъзможно зададен за точен отговор, защото е към не когото трябва.
Питай си монтажниците.
И все пак залагам на:
Ако не са го правили, вероятният отговор е НЕ.
gnt69 - майстор
ср ное 20, 2024 6:50 ampavelvasilev написа:
Колеги, преди да дойдат от фирмата да вземат размери се сетих за една много полезна екстра, възможно ли е ако помоля монтажниците, при задействане на автоматиката за вратата, да се включва автоматично и осветлението в гаража, както и да ги гаси при прибиране на ролетната врата, съответно и ръчното включване-изключване на лампите от ключа да си остава, ключа за лампата е зад касата на вратата на гаража, на 1 метър разстояние от мястото за бъдещета ролетна кутия?
Ако си готов да дадеш 15 лева ще стане работата. Купуваш плафон със сензор и ако мърдаш в гаража ще свети, ако не мърдаш няма да свети. :partyman:

Прикачен файл

плафон.jpg
kozl - майстор
ср ное 20, 2024 7:53 amgnt69 написа:
ср ное 20, 2024 6:50 ampavelvasilev написа:
Ако си готов да дадеш 15 лева ще стане работата. Купуваш плафон със сензор и ако мърдаш в гаража ще свети, ако не мърдаш няма да свети. :partyman:
Изображение
По добре плафон с микровълнов датчик, има повече покритие. В паралел на релето на датчика се прекарват проводници за ключ. Така ключа ще шунтира датчика и ще има постоянно светене. Като загасиш от ключа лампата ще се управлява от датчика.

Примерно подсещане секционна врата на Хьорман си е в комплект с лампа, която свети по таймер след движение на вратата.

Много зависи от това как ще се ползва гаража. Ако е само за влизане и излизане датчика е доволно решение. Ако се застоиш е досадно да загасва светлината.
Получих отговор от фирмата относно възможността за автоматичното осветление и ми отговориха:

- Ще ви предоставим схема на блока за управление и квалифициран електротехник ще може да свърже осветлението с блока.

Та ще стане работата, ще потърся електротехник и готово.

П.С. Купил съм професионални лед тела от фирма 2R LED - Пловдив, това е модела:

LED ОСВ. ТЯЛО E PLUS PRO SLIM SMD, 230V, 75W, >90, 6000K, 9000Lm, 160°, 50000h, IP65, driver Philips 1500x85x78

4 броя по 1500мм, ще ги монтирам в средата на тавана по цялата дължина 6 метра, ще светне като в аптека :)
hidrazin - майстор
ср ное 20, 2024 10:49 ampavelvasilev написа:
Купил съм професионални лед тела от фирма 2R LED - Пловдив, това е модела:
Остави ги сега ламБите ами погледна ли какво ти писах по-горе за разширяване на входа?
Ако не си, после ще е късно.
Поръчаш ли по-тясна врата, после и да искаш, няма да можеш да разшириш входа.
:partyman:
P.S. Относно телата 2R - нищо професионално няма в тях.
От няколко години спрях да купувам каквото и да е от тях. А аз купувам и то доста.

Тема "Kачествена външна топлоизолирана ролетна гаражна врата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: