• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Николов Н. - специалист
Човека ако иска ,може да му кажа,но на ЛС! На тебе не си заслужава загубата на време ,да ти отговарям!!
hidrazin - майстор
съб ное 30, 2024 7:23 pmНиколов Н. написа:
Човека ако иска ,може да му кажа,но на ЛС!
И к'во ще му кажеш на лични? Поредните измишльотини ли?
В случая се казва - "Извинявам се! Сбъркал съм!"
:partyman:
ikonoma - напреднал
Оказа се, че следното нещо е окъсило. https://ibb.co/SwBVsdL Беше залято в корпуса, под един от мостовете. Не знам какво представлява обаче. Но даваше на късо между плюс и минус. Няма го на схемата.
hidrazin - майстор
Поне можеш ли да се ориентираш на кои изводи е било свързано?
Я погледни пак схемата - долу има един защрихован кондензатор и паралелно резистор.
Включен е точно между плюс и минус.
Твърде вероятно и те да са натикани вътре.
По снимката е трудно да се определи какво е било.
Няма размери, вижда се само един извод, не виждам останалата част от нещото ...
ikonoma - напреднал
Имаш предвид кондензатора и резистора, които са свързани успоредно на роторната намотка? Мисля, че са отвън. https://ibb.co/jGQ61VS Въпросното нещо беше свързано вътре, като плюсовата и минусовата линия бяха разклонени до него.
Но така или иначе всичко беше разбито, сменихме мостовете, обаче сега държи малко ниско напрежение. 175 V на монофазния контакт и 300 V на трифазния. Интересно на какво може да се дължи. Кондензаторите ги измерихме и са по 90 uF.
DMN - майстор
ikonoma написа:
обаче сега държи малко ниско напрежение
Ами дали всичко е наред с възбудителната намотка...
Явно има причина да дефектира блокът.
hidrazin - майстор
нед дек 01, 2024 1:11 pmikonoma написа:
Имаш предвид кондензатора и резистора, които са свързани успоредно на роторната намотка? Мисля, че са отвън. https://ibb.co/jGQ61VS Въпросното нещо беше свързано вътре, като плюсовата и минусовата линия бяха разклонени до него.
Мда, кондензатора и резистора са отвън. В момента си нямам на идея какво може да е нещото.
Може ли някоя по-читава снимка със зум и някакви размери?
Също ако има останали парчета от корпуса с някакви надписи - евентуално.
нед дек 01, 2024 1:11 pmikonoma написа:
Но така или иначе всичко беше разбито, сменихме мостовете, обаче сега държи малко ниско напрежение. 175 V на монофазния контакт и 300 V на трифазния. Интересно на какво може да се дължи. Кондензаторите ги измерихме и са по 90 uF.
Тези 300V еднакви ли са на трите фази? Демек има ли разлика на трите фази?
По принцип ниско напрежение е заради дефект в кондензаторите, ниски обороти или евентуално износени четки.
Пробвайте да вдигнете малко оборотите на мотора.
ikonoma - напреднал
Бяха ниски оборотите, с тях се регулира напрежението. Благодаря още веднъж за съдействието!
hidrazin - майстор
Благодаря за обратната връзка.
P.S. Боба ми още познава... Оня, шарения. :-D
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос относно генератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: