• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Привет на всички. Имам казус и искам мнение от компетентните във форума и такива, които са патили. Тръгвам от далече: апартамент с чиста площ от 80квадрата, първи етаж, външна изолация и изградено ново подово отопление ( изриване на старата замазка и полагане на нова ). Проблема идва от малкото сервизно помещение, а и в него са и пералнята и сушилнята. Термопомпата е сплит система на дайкин 8киловата, буфера е 50 литра. Реално трябва да събера всичко на едната стена ( 1,20 метра широка и 2,70 висока ) идеята ми е в дясната част да е вътрешното тяло на тп, а над него да е буфера ( долу е колекторната кутия ), в лявата част да е бойлера. Просто нямам място за стоящ бойлер и ще трябва да е стенен и дали да е вързан към термопомпата ( дали изобщо има смисъл и дали изобщо са рентабилни бойлери за бгв с обем от 150 литра ) или да си заложа на обикновен бойлер на ток. Надявам се да съм бил ясен с въпроса :)
ТП работи икономично при ниски температури. 150л на 45 градуса биха били недостатъчни за някоя студенокръвна. Подгряват и на по високи Т, но тогава дали не е по добре електрически?! Затова мисля, че трябва да е с по голям обем бойлера.

Дори не знаех, че има 150л, също и стенен, но....
https://www.bosch-home.ie/en/mkt-product/BCH732KTGB
Може да се потърси още.

От година насам отлагам упражнението, предстои и на мен.
Избрал съм 200л стоящ, с увеличена площ на серпентините специално за ТП. Въпреки препоръката на инсталатора за 300л, въпреки че ми е ясно защо. Просто не ми е нужно повече, няма значение и скоростта на подгряване.

На мен също мястото все не ми е достатъчно, но инсталаторите са факири.
Разбирам напълно, просто нямам място за подов бойлер, а 150 литра стенен и той е малко на магия дали ще стане, изобщо дали ще върши работа и дали ще е рентабилно. Другия вариант е да си заложа на обикновен бойлер на ток и тп да е само за охлаждане и отопление без бгв. Ще изчакам ако има някой с такъв казус и как го е решил.
Има значение кой ще организира инсталацията и ще извърши монтажа.
Може мястото да се окаже достатъчно.
Една идея имам за буфера- окачен на тавана.
Бойлер 200л на Теси е с диаметър 600мм. Пералня и сушилня се монтират една над друга, бойлера седи до тях, над него термопомпата.
Привет отново, вчера ходих до вимакс и до булклима да видя те какво ще кажат. Нямам никакъв вариант за подов бойлер, помещението е 120х127, като имам сушилня върху пералня и на дългата страна ( 127 см ) долу е колекторната кутия подовото. От вимакс ми препоръчаха бойлер на елдом 150 или 120 литра за стенен монтаж, на 150 литровия площа на серпентината е 1.08m² ( не знам дали това е ок като площ или е малко ) Снощи видях че имат и с двойна серпентина, та въпроса ми е може ли и двете серпентини да се вържат към тп ( последователно или успоредно ?. От булклим ми казаха, че ако бойлера не е поне 200литра кпд-то ще е много малко и просто се обезсмисля упражнението, казаха да си сложа обикновен бойлер на ток и тп да е само за охлаждане и отопление, казаха че така термопомпата няма да се товари и лятото да сменя режимите и така живота й ще се удължи значително. Чакам отговор и от вас, защото съм раздвоен и знам че във форума има много по компетентни хора от вимакс и буклима. В линка е бойлера на елдом от 150 литра и една серпентина
https://eldominvest.com/bg/product/538.html
LazarGanev - "Велик майстор"
Няма 150л стенен бойлер със серпентина, който да е подходящ за термопомпа
В описанието на тоя 150 литров елдом пише, че става за термопомпа, но явно си пишат какво им е кеф в тия описания :(
Не видях в инструкцията да се споменава ТП, само "локално или централно топлоснабдяване, соларни системи и др". Но ако някъде го пише, пе става за ТП - не им вярвай - нр отговаря нито по площ, нито по диаметър на серпентината
Не вярвах, но наистина пише, че става за ТП.
Малко над 1м2 му е площта на серпентината.
Аз съм виждал 120л бойлер вързан към ТП с тръби ф25 ППР. Аз съм сигурен, че това няма как да работи и питах клиентите, но те казаха, че имат топла вода и си мислеха, че се топли от ТП, а реално той се топли от нагревателя :lol: . Това беше лятото и питах защо е включен нагревателя - ами защото лятото не работи отоплението, беше отговора :lol: . Не задълбах повече, оставих ги с доволството си :wink:
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за бойлер за БГВ към термопомпа в апартамент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: