• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 19
Всеки да напише по някоя весела случка или виц.
Николов Н. - специалист
Умното си е умно! Горящия позна-откри топлата вода. Дано се изкъпи, най после. " ...Дано рада мома излезе..." :lol:
Нали ти обясних?! Димитровден мина, а и след като се къпах на карловското пръскало януари, след цистерната край Езерово, смятам се за достатъчно къпан.
Чесането също върши работа.

Нещо ти липсва за да си добър в лъжите. Посредствен е силно казано.
Затова и са те изплюли навремето, затова и ги мразиш.
Айде да пасеш попчетата!
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на нед дек 01, 2024 9:53 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
нед дек 01, 2024 7:25 pmgogo7777 написа:
Мене(нас) ме нема у целата схема :lol:
.....не, че нямаме куриози де.....
Ссссори, нямате работа там. :-D
Я сега (щото сме в подходяща тема) да ти отпера един въпрос... Как си с реакциите и сметките? :-D

Имаме 9 000 килограма Na (Натрий) бухнат във водата на едно езеро. Наведнъж или почти наведнъж, за няколко часа.
Колко хиляди килограма натриева основа се е получила? (Кубиците водород не ме интересуват, той се пали и изгаря).
Какво би станало с това езеро... :)
:partyman:
gogo7777 - майстор
С реакциите и сметките съм зле. Ама ако приемем, че езерото е чиста вода, би трябвало да се получи 9+9-1/2Н тона основа. В езерото ще остане само Златната рибка.

Концентрация на разтвора ще е малък и за верни сметки трябва да се смята в молове.

За да спасим езерото ще трябва да се налее в него солна киселина. :)

Lutchezar - майстор
По спомени от училищна химия, натрия като го пуснеш във водата си гореше отгоре и хвърчеше из един "аквариум".
Lisko - майстор
пон дек 02, 2024 10:11 amLutchezar написа:
По спомени от училищна химия, натрия като го пуснеш във водата си гореше отгоре и хвърчеше из един "аквариум".
Големи количества експлоадират и ако е близо до брега, една част от натрия ще изхвърчи навън. Сигурно затова е писал да се слага бавно.
Ще се получат ~15 652 kg NaOH
hidrazin - майстор
пон дек 02, 2024 7:47 amgogo7777 написа:
С реакциите и сметките съм зле.
То и аз ги мразя. Иначе Лиско е сметнал правилно - над 15 000 килограма...
Иначе ситуацията е реална.

Но то езерото и без това си е било силно алкално с рН над 9.0 и 15 тона сода каустик не се отразяват много.
Не знам за златната рибка ама езерото е зарибено с пъстърва Lahontan която не я бърка рН до 10.0 :-D
Lutchezar - майстор
Имаше на едно място услуга "прецакай конкурента" - срещу 20 000$ го изпращаха на фронта. По време на война се печели по различни начини, честността и принципите вече не са това което бяха...
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 19

Тема "Ако не беше истина, щеше да е голям майтап" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: