• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 36
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
jamezon - специалист
Здравейте!
Не знам как точно да формулирам темата,но имам доста въпроси относно инсталацията на ТП и работата ѝ.
Вече в месеца съм на отопление с ТП и още не мога да й хвана чалъмите.В момента отоплявам около 50м2 етаж от къща единствено с подово отопление.Цялата инсталация съм я правил сам,под надзора на "инсталатора" на ТП.
Направих си и буферен съд 160литра.Схемата на свързване е с 4 тръби(2 за ТП и 2 за подовото).
В тези 50м2 съм вкарал 400м тръба,стъпка 8-10 покрай стените и 12-13 навътре,общо 6 кръга по около 65м.
Използвам 3 стайни термостата на по два кръга,двата са в едната стая,другите 2 са в друга стая и имам по един в банята+тоалетна и един в коридора(тези двата са на един термостат,който е в коридора).
Проблема е че буфера не върши почти никаква работа (или поне според мен,че даже ми се струва е в минус).Термопомпата работи час и половина и почива 20-30мин.Когато термостатите са спрени,ТП загрява буфера за около 30 мин и спира.Когато обаче се включат термостатите,водата в буфера за има няма 20 Мин е паднала от 38 на 32 градуса и после се запазва още около час на тази температура,ако ТП се включва на по ниска от 32,обаче 32° ми идват малко за да ме стоплят и ги вдигнах на минимум 34°,което означава,че включат ли се термостатите,след 20 Мин се е включила и ТП и така час и половина докато загрее до 38-39 и да спре.Минават още 20 Мин и отново се включва.
Разхода в момента само за отопление е 22kwh на ден средно,което според мен е доста,предвид отопляемата площ.
Търся съвет дали това е нормален разход и какво може да се подобри.
С колкото различни хора говоря(като изключим инсталатора) все различни мнения,едни да махна буфера и да сложа хидравличен изравнител,други пък че не трябва да го махам... :? :? :?
Jacomo - специалист
А как е свързан буфера към ТП и към подовото?
Като хидравличен изравнител.
radius - майстор
На мен не ми се вижда толкова лош режим да работи час и нещо и да почива чак тогава. Пита се и с какво въртиш водата в подовото, каква е разликата подавана/връщаща се вода.
ivanovbg - майстор
А каква изолация имаш? Колко е площта на външните стени и прозорците? Каква е температурата на пода? Къде се намираш и колко е среднодневната външна температура? Все важни неща.
jamezon - специалист
ср дек 04, 2024 5:32 pmJacomo написа:
А как е свързан буфера към ТП и към подовото?
С 4 тръби, горе влиза от термопомпата,срещу него по нагоре излиза за подовото,долу се връща от подовото и срещу него заминава пак към термопомпата.
jamezon - специалист
ср дек 04, 2024 7:53 pmradius написа:
На мен не ми се вижда толкова лош режим да работи час и нещо и да почива чак тогава. Пита се и с какво въртиш водата в подовото, каква е разликата подавана/връщаща се вода.

С електронна циркулационна помпа 25/40 термолукс. Проблема по скоро е защо толкова бързо стопява буфера,не би ли следвало както казват повечето да е акумулатор и да върти водата повече от 20 Мин?

Прикачен файл

Screenshot_20230316_154956_Chrome.jpg
Screenshot_20230316_154956_Chrome.jpg (65.54 KиБ) Видяна 2164 пъти
radius - майстор
Не каза колко е делта Т на подовото, според мен тая помпа е малка. Буфера ще е акумулатор истински, ако го топлиш до 80С, но с такова малко загряване, колко да акумулира, имам формулата, но не ми се смята на тоя етап.
jamezon - специалист
ср дек 04, 2024 8:53 pmivanovbg написа:
А каква изолация имаш? Колко е площта на външните стени и прозорците? Каква е температурата на пода? Къде се намираш и колко е среднодневната външна температура? Все важни неща.
За сега имам само вътрешна изолация на външните стени-10см вата,върху тях е с ламинат по стените,не е гипсокартон.На таваните също имам 10см вата,на пода имам 5см фибран под подовото. Като площ не съм ги смятал,но ще ги опиша:
Кухня с дневна - 6м външна с 2 прозореца 150/150см, още една външна 4м с прозорец 150/150 и врата към тераса 70/230.Височините навсякъде са 240см.
Коридора няма външни стени освен едната към стълбището,там има 3см фибран на стената,но тя е малка - 150/240см.
Банята има 8см фибран на външната стена(220/240 с 2 прозореца 70/70),към стълбището е 5см фибран.
Спалнята е пак с по 10см вата на две външни стени и ламинат отгоре,едната е 4м,другата 3.70м с прозорец 150/220см,и пак са на 240см височина.Там също има стена към стълбището,само тя няма изолация.
Имам още 2 стаи да правя,но не съм ги почвал.

Температурата на пода не съм я мерил.
Търговище,Външните температури в момента са около 0та до към 7-8 градуса.
jamezon - специалист
чет дек 05, 2024 11:26 amradius написа:
Не каза колко е делта Т на подовото, според мен тая помпа е малка. Буфера ще е акумулатор истински, ако го топлиш до 80С, но с такова малко загряване, колко да акумулира, имам формулата, но не ми се смята на тоя етап.
Да забравих.Но е много относително,понеже зависи колко градуса е водата в буфера,дали ТП работи или не..
Когато ТП работи подаваща на колектора е 38° връщаща 32°. Когато не работи,а буфера е загрят пак започва от 38° на 32° и пада до 32/32.Връщашата почти винаги е 32°,освен ако ТП не е обърнала на БГВ и буфера изстине съвсем,тогава стават 30/28 някъде.

ПП:
Понеже от няколко дни изчетох поне 2 теми с по 30+ страници в този форум (едната беше именно вашата)и чак сега разбрах,че е по-добре ТП да работи повече,отколкото да цикли. Снощи й промених хистерезиса,да видим сега за 24 часа как ще е. Беше настроена на 37 градуса и +2 изключване,-3 включване.Сега я направих на 38° и +2 изключване -7 включване,за да може да работи по дълго време.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 36

Тема "Термопомпа и подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: