• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
От мобилни телефони до цифрови камери
Ivankakukovska - помощник
ср дек 04, 2024 9:48 pmbatkoce написа:
ср дек 04, 2024 8:51 pmIvankakukovska написа:

Как да разбера точната големина на кондензатора.И като съм в магазина трябва ли да кажа че искам да е работен...
Да, в магазина трябва да търсите кондензатор, който е обявен от производителя като работен.

На много места има писано как се избира такъв кондензатор. Например:

http://www.sorrylol.com/%D1%82%D1%80%D0 ... %B6%D0%B0/

Или:
https://offroad-bulgaria.com/forum/%D0% ... 0%B8%D1%8F
Опитах да сметна но греда.Колегата кавза да е 100мк.ф.От един саит пише на 1 киловат 70мк.ф.
От руското видео го смятам 50мк.ф.Нацяло се обърках.Някои ако може да сметне и каже със сигурност ше съм благодарен.
MamaMy - майстор
ср дек 04, 2024 9:52 pmНиколов Н. написа:
8-10mf на 1КW. Трябва ти около 100mF. Аз развъртам ЕД 2,2Kw на празен ход с 185mF, напрежението трябва да е 450В / стандартно/
Какъв кондензатор те гони при трифазно напрежение? :? Ако искаш да те разберат, недей да говориш като Пената.
Последна промяна от MamaMy на ср дек 04, 2024 11:38 pm, променено общо 1 път.
Николов Н. - специалист
Грешно съм написал - 80-100mF на 1Kw.
Маме,къде виждаш 3-фазно напрежение? Двигателя е 3-фазен, но ще се пуска и работи на 220В монофазно. :lol:
gogo7777 - майстор
Този, който имаш свържи като пусков, а купи 50-60мф за работен. Пусковия трябва да се прекъсне след развъртането до номинални обороти. Най-лесно става с ключ Рига
пишман_майстор - майстор
Ами то има значение за какво ще се ползва мотора.
Примерно 1квт.
За компресор , трябва е по-голям. Там работи за кратко , но иска развъртане. т.е. около 100мкф
Циркуляр примерно ако е с ремък изисква малко по-голям ( 80-100мкф) , ако е директдрайф ( диска директно на вала) ( 50-75) , може малко по-малък . Ако е за вентилатор- още по-малък :) ( 25-50)
Основното е, че колкото е по-голям, по-леко тръгва, но се товари една идея във високите и за продължително време ще грее.
Колкото по-малък, по-мазно тръгва , но понякога ако товара е голям ( или тръгва под товар) , няма и да тръгне ( или много бавно и трудно- проблем с раб.намотка) . С по-малък по-слабо грее и във високите об. не се спъва много .
Общо взето е малко на експеримент пробва се със даден и ако не тръгва задоволително, значи има необходимост от по-голям.
Ivankakukovska - помощник
ср дек 04, 2024 11:39 pmgogo7777 написа:
Този, който имаш свържи като пусков, а купи 50-60мф за работен. Пусковия трябва да се прекъсне след развъртането до номинални обороти. Най-лесно става с ключ Рига
А неможе ли без стартов.Попринцип мотора тръгва и без никакъв кондензатор и хич не се мъчи.Да сложа само работен 50-60мф на 450v
чет дек 05, 2024 1:17 pmIvankakukovska написа:
ср дек 04, 2024 11:39 pmgogo7777 написа:
А неможе ли без стартов.Попринцип мотора тръгва и без никакъв кондензатор и хич не се мъчи.Да сложа само работен 50-60мф на 450v
Вече си писал, но кой да чете?! Виждам, също и ти не си любител на четенето.
Бях качил тук, но после ти го пуснах на ЛС. Същите въпроси, с решението си, са коментирани преди доста време тук.

Мисля, че дори 25-30 ще са достатъчни, но ти послушай г-н професора! Ако топли повече, винаги може да го смениш, а може и да се окаже подходящ.

Гоче, как се справям със задачата, дали ще успея само с пустата тематика, да те......нацелувам по братски?! Или да взема пример от теб, за по сигурно, А?!
batkoce - специалист

...По принцип мотора тръгва и без никакъв кондензатор и хич не се мъчи...
Това е странно!?. Такъв мотор не може да тръгне сам при монофазно включване.
Ако му се помогне и се развърти ръчно, тогава ще тръгне в посоката, в която сме го завъртели. Такъв ли е случаят?
gogo7777 - майстор
чет дек 05, 2024 1:28 pmТрифон П.Трифонов написа:
.....
Гоче, как се справям със задачата, дали ще успея само с пустата тематика, да те......нацелувам по братски?! Или да взема пример от теб, за по сигурно, А?!
Сега си ОК. Можеш да ме нацелуваш навсякъде :lol:
:partyman:
gogo7777 - майстор
чет дек 05, 2024 1:51 pmbatkoce написа:

...По принцип мотора тръгва и без никакъв кондензатор и хич не се мъчи...
Това е странно!?. Такъв мотор не може да тръгне сам при монофазно включване.
Имал съм такъв случай. Ама как и защо нямам си на идея. Да кажат спецовете.

:drinkers:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Питане за ел мотор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: