• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 36
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ср дек 04, 2024 3:22 pmjamezon написа:
...
Разхода в момента само за отопление е 22kwh на ден средно,което според мен е доста,предвид отопляемата площ.
Търся съвет дали това е нормален разход и какво може да се подобри...
Според теб е доста, понеже излиза от твоя портфейл. Да не се окаже, че някой ще ти завиди и току виж те урочасал!

Споделил си само, че топлиш етаж от къща, 50м2, подово. Тези 50 м2 част от етажа ли са или цял етаж?
Нищо да топлоизолации на стени, тавани, дограми, колко етажа е къщата, кой е отопляемия, температура в стаите......

Смятам на дървеното сметало.
22 киловата по примерен КОП 3.5 (оптимистично) са 77 киловата.
Като ги разделим на 24 часа, получава се 3.21 киловатчаса, разделено на квадратурата 64 вата на м2.
И много и малко е.
jamezon - специалист
чет дек 05, 2024 7:21 pmТрифон П.Трифонов написа:
ср дек 04, 2024 3:22 pmjamezon написа:
...
Разхода в момента само за отопление е 22kwh на ден средно,което според мен е доста,предвид отопляемата площ.
Търся съвет дали това е нормален разход и какво може да се подобри...
Според теб е доста, понеже излиза от твоя портфейл. Да не се окаже, че някой ще ти завиди и току виж те урочасал!

Споделил си само, че топлиш етаж от къща, 50м2, подово. Тези 50 м2 част от етажа ли са или цял етаж?
Нищо да топлоизолации на стени, тавани, дограми, колко етажа е къщата, кой е отопляемия, температура в стаите......

Смятам на дървеното сметало.
22 киловата по примерен КОП 3.5 (оптимистично) са 77 киловата.
Като ги разделим на 24 часа, получава се 3.21 киловатчаса, разделено на квадратурата 64 вата на м2.
И много и малко е.
Разбирате ме погрешно.За мен този разход е нормален,но ако е целия етаж и навън е -10,ако сега е 120лв,тогава ще се озъбя вече....

Част от етажа е на този етап,от двуетажна къща,която само първия етаж стопанисвам аз,горния е на друго семейство.Отдолу са мази,буфера и бойлера са там.
На първа страница съм описал подробно размерите и изолацията на стените,но пак,за момента имам само вътрешна изолация - външни стени 10 см вата,таван 10см вата,под подовото 5см фибран.Само в банята на външната стена 8см фибран. В дневната двата прозореца бяха сменени и не мога да дам данни,какво е стъклото и каква е дограмата,но според мен са си бяло/бяло и ще ги сменям скоро. В кухнята аз го сменях бяло/ка 32мм, 5 камерна. В спалнята е 5 камерна троен стъклопакет. В стаите термостатите са на 23° през деня 23,5 през нощта,защото към 3-4 през нощта ми става хладно.(Но мерих с живачен термометър близо до термостата и показва 2 градуса по малко).

Относно КОП-а смятам че е много по малко от 3.5 и за това търся решение.Но не знам как се разбира колко е всъщност.
jamezon - специалист
чет дек 05, 2024 8:18 pmLazarGanev написа:
https://purvite7.bg/neroden-petko-narodna-prikazka/
:partyman:

Прикачен файл

IMG_20241205_202655622_HDR~2.jpg При два работещи кръга.
brum - майстор
За тая площ ми се струва много. Аз си топля БГВ-то и 230м2 къща със средно 24kWh на ден за последната седмица. Но имаме доволно топлоизолация.
ivanovbg - майстор
чет дек 05, 2024 8:32 pmjamezon написа:
Не ми отговори каква е температтурата на пода. Ако е над 27⁰ ще берете ядове със здравето след време. По евростандарта дори не трябва да е по висока от 25⁰. При сина е 26⁰ и не се диша вътре хем е без изолация засега. Да не си с ламиниран паркет? При сина се заради паркета на втория етаж се наложи да добавим по радиатор на стая щот снахата е малко зиморничава и 25⁰ в стаите само с подовото не може да се постигне. На първия етаж с плочките проблеми няма.
Питах и дали имаш термоглави на колекторите да регулираш подаващата вода в подовото. При сина сме ги настроили на 32⁰ . Тоест винаги на пода се подават 32⁰ и с буфер от 200литра зареден на 45⁰ пада на 35⁰ за 4 часа. Външната температура тия дни е около -2-3⁰ нощем и най много 4⁰ през деня. Отоплението е на пелети и гори тия дни по малко от чувал и половина за 24часа.
jamezon - специалист
чет дек 05, 2024 9:23 pmbrum написа:
За тая площ ми се струва много. Аз си топля БГВ-то и 230м2 къща със средно 24kWh на ден за последната седмица. Но имаме доволно топлоизолация.
С подово и ТП ли?
jamezon - специалист
чет дек 05, 2024 9:38 pmivanovbg написа:
чет дек 05, 2024 8:32 pmjamezon написа:
Не ми отговори каква е температтурата на пода. Ако е над 27⁰ ще берете ядове със здравето след време. По евростандарта дори не трябва да е по висока от 25⁰. При сина е 26⁰ и не се диша вътре хем е без изолация засега. Да не си с ламиниран паркет? При сина се заради паркета на втория етаж се наложи да добавим по радиатор на стая щот снахата е малко зиморничава и 25⁰ в стаите само с подовото не може да се постигне. На първия етаж с плочките проблеми няма.
Питах и дали имаш термоглави на колекторите да регулираш подаващата вода в подовото. При сина сме ги настроили на 32⁰ . Тоест винаги на пода се подават 32⁰ и с буфер от 200литра зареден на 45⁰ пада на 35⁰ за 4 часа. Външната температура тия дни е около -2-3⁰ нощем и най много 4⁰ през деня. Отоплението е на пелети и гори тия дни по малко от чувал и половина за 24часа.
Отговорих на предната страница :
Има електрически задвижки от скоро.Мисля,че в първия пост ги описах как са свързани кръговете.
Къде и кога да меря подовете,на места е с ламинат на места с теракот.При ламинат е по ниска температурата.
Също и зависи дали термостатите са включени или изключени,когато не работят няколко часа,подовете са хладни.В банята е най топъл пода,понеже там е най-гъста стъпката.
brum - майстор
чет дек 05, 2024 9:40 pmjamezon написа:
чет дек 05, 2024 9:23 pmbrum написа:
С подово и ТП ли?
Да. С подово и ТП.
чет дек 05, 2024 9:38 pmivanovbg написа:
...Тоест винаги на пода се подават 32⁰ и с буфер от 200литра зареден на 45⁰ пада на 35⁰ за 4 часа...
Това като енергия знаеш ли колко е?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 36

Тема "Термопомпа и подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: