Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Здравейте майстори,

Живея в Плевен, където не се очертава в близките 10 години да се реши проблема с режима на водата, а вече трудно се издържа, та реших да търся някакво спасение. Върти ми се идеята да намеря подходящ съд (вероятно около 200-300 литра?) - висок и тесен, имайки предвид че ще е в апартаментска баня и малък хидрофор който да се свърже към тръбите за баня и кухня. Когато спре водата - да се минава на тази система. Не разбирам изобщо от ВиК и ще търся професионалисти, които да свършат каквото трябва, но трябва да имам представа какво всъщност искам.

Сигурен съм че много от нас се сбъскват с този проблем. Бих бил благодарен на всеки, който ми даде някакви идеи и насоки или ми обърне внимание върху неща за които не съм помислил.

Благодаря!
addicted - специалист
Разгледайте този сайт:
https://aquapump.net/help/shemi-i-prinzip-samonapompwa
Има всичката ви необходима информация, просто е малко разхвърляно...
Аз лично бих го направил да се черпи постоянно от съда, така водата в него няма да застоява, но помпата ще работи винаги.

Мисля че това даже е точната схема на свързване:
https://aquapump.net/help/hidrofor-rezerwoar-wodoprowod
Много благодаря за сайта. Наистина ценен ресурс да се образовам малко. Относно постоянното черпене - точно така мислех да е за да избегна застояването. Малките хидрофори са сравнително евтини - и да здава багажа за две-три години, няма да е такъв проблем.
Последна промяна от Мечо Пухов на съб дек 07, 2024 11:21 am, променено общо 1 път.
addicted - специалист
Редактирах мнението и добавих точната схема.
Ще я кача пак
https://aquapump.net/help/hidrofor-rezerwoar-wodoprowod

Само отварянето на един кран променя работата на системата, дали да черпи постоянно, или да черпи само при ниско налягане.
А тук във форума съм чел какви са средните потребления на вода за член от домакинство, от там може да си сметнете необходимото количество съд. Просто сега не го намирам...
Събирайки идеи намерих и този човек, който показва доста грамотно направена такава система.

brum - майстор
Може ли да се избегне постоянната работа на помпата ако се използва резервоар под налягане?
ivanovbg - майстор
Преди много години когато купих къщата на Брезник имахме същия проблем. Водата идвашесамо вечер за няколко часа. Какго реших: Купих един емайлиран буферен съд за парно 400литра, филтър за вода, възвратен клапан и автоматичен обезвъздушител. Схемата на свързване е много просто. от водопровода след водомера свързах филтъра след него възвратния клапан, след него буфера на третия етаж като на извода отгоре свързах автоматичния обезвъздушител. Понеже се получи денивелация от 9м не се наложи да слагам помпа. Бойлер, пералня и миялна си работеха на първия етаж.

Как работи: Като има вода буфера се пълни автоматично като изпуска въздуха през клапана. Когато нямаше вода си точех от буфера като системата си засмукваше въздух през автоматичния клапан. Като дойде пак водата системата автоматично се дозарежда. Няма нужда от кранове които да ръчкаш. При теб ще трябва да се добави и хидрофорна помпа при чешматазащото е на същия етаж..

Когато ни направиха язовира и проблема с водата се реши към буфера монтирах два турски панела на самотек и лятно време си имам топла вода без пари.

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (15.97 KиБ) Видяна 1517 пъти

Тема "Как да свържа резервоар и хидрофор към ВиК в апартамент?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: