Ел. инструментите. Консумативи.
borchoyor - специалист
пет окт 04, 2024 2:14 pmемовлаха написа:
Много е изписано, нямам опит със стара горивна смес, пиша за опит в твърда, дебела суха дървесина със леко по-дълга шина, различно е да се изпърдиш няколко пъти на интервали в короната на дърво,да се метнеш на тънките метровки меше! Но, да опънеш машината на мах от началото до края на резервоара в сухото и дебело ! Който реже професионално знае за какво иде реч, ако ли не го научава! Смятам да изчакам да излезе новия модел 400 на Щил и тогава да взема решение какво ще се закупи, затова и постнах клипчето! Приемам предложения от всички за избор на моторен трион колебая се 50-60сс клас професионални, иначе бюджет фул. Добив и кроене на около 50м3 годишно дървесина за огрев, не бързам със покупката! Колкото до маслата само синтетични!!! Прясна смес! Остра верига!!! Другото е хамалогия :)
Кой е новия модел 400, че аз я имам щил 400 от една година?!?
емовлаха - специалист
https://forestmachinemagazine.com/new-s ... -chainsaw/

Има и клипче

viewtopic.php?f=54&t=12048&start=3610

Това клипче, на двамата бойни другари Бако Микко и Бако Ристо когато го изгледах сефте...

vesodimov - специалист
Здравейте.
Имам нужда от съвети и предложения за акумулаторна резачка за рязане на средно дебели клони. Преди време ми подариха това:
Изображение
Днес реших да го ползвам и взе да загрява и да пуши. Някаква имитация на Макита е. Ще го хвърля.
Търся нещо с тази големина за домашна употреба. Или малко по-голямо Макита или ДеВолт. Търся някоя от тези марки, защото имам 6-7 от големите батерии на Парксайд и приставки за тяхното ползване с уреди Макита или ДеВолт.
Скоро кастрих три големи дървета. Падна много нещо. Повечето работа я свърших с един трион. До 10-12 см никакви проблеми.
Прикачен файл:
IMG_20241103_215513.jpg

И за бензиновата имаше работа, но основното го свърши триона.

Преди време са ти подарили, днес си решил да ползваш. Значи не се налага редовно, дори не често.
За домашно кастрене препоръчвам качествен трион. Ни хляб ни вода иска, за батерии, вериги и масло за тях не си и помисля.

Гога, тая работа ми е хоби, но на ниво профи.
Иванов, режа дори и на работа.
Kampani - помощник
Понеже днес е петък - ден на майстора, пък е и Никулден, та реших да повдигна темата за моторните триони .
В момента има есенна кампания при Щил и Хускварна и е подходящ период да се закупи нов трион.
Обаче докато при професионалните моторни триони избора се свежда до 3-4 модела, то при хоби машините нещата не стоят така .
В интерес на истината има доста различни предложения при бюджет до 600 лв. .
Цените на Олео-Мак и Ехо са близки до тези на Щил и Хускварна в този клас .
За Mcculloch CS42S няма добри отзиви от потребителите и разликата в цената с Хускварна 130 в момента не е голяма, Mcculloch CS50S пък е доста тежичък и неудобен за работа в сравнение с конкурентите. Цените на резервните части за Mcculloch са идентични с тези на Husqvarna, вероятно и CS42S и CS50S имат аналози, както CS410 беше еднакъв с Husqvarna 435.
Stihl ms162 е прекалено слаб, пък Husqvarna 120 MKII доста я оплюват и не я препоръчват .
Stihl MS211 и MS212 са над бюджета и цената им е близка до тази на MS231, който е по-добрия избор и в момента е 702 лв.. Щил 172 и 182 са от сравнително скоро на пазара и няма много отзиви за тях, така че още е рано да се каже дали се доближават до качеството на класическите MS170 и MS180.
Husqvarna 130 и 135 mark2 ползват 38 см3 мотор и 3/8 верига и се различават само по мощността съответно 1500W и 1600W.
Husqvarna 435 II е по-лека, малко по-мощна 2.2 кс, със стъпка на веригата .325 и с малко по-голям мотор с кубатура 40.9 см3, обаче не знам дали си заслужава разликата в цената в сравнение с 135 мк2. Пък и дърворезачи споделят, че за машини от подобен клас е по-подходящо да са с верига 3/8.

При положение, че ще се режат по няколко кубика годишно не си струва да се харчат пари за по-скъпи триони .
Електрическият трион е добра алтернатива, обаче не е приложим ако трябва да се режат или да се кастрят дървета на място без достъп до ел. захранване .

Надявам се активно пишещите в темата участници, като Трифонов, Ковеслав, Драгозов, Емо и др. да напишат мнение по въпроса . :partyman:
kr1100 - майстор
нед ное 03, 2024 9:37 pmvesodimov написа:
.....Търся нещо с тази големина за домашна употреба. Или малко по-голямо Макита или ДеВолт. Търся някоя от тези марки, защото имам 6-7 от големите батерии на Парксайд и приставки за тяхното ползване с уреди Макита или ДеВолт.
Гледай промоция на Парксайд. Преди почти 2 г купих такава. Но с 2 Ач батерия, с 4Ач става тежка.
Недостатък е опъването на веригата - пружина я опъва.
dragozow - майстор
Ако ти се дават 600, дай още малко и ела за 445 на Husqvarna или 4010 на Echo. Аз лично предпочитам втората, защото каквото съм продал от тази марка не е влизало в сервиза, качеството е на малко по-различно ниво. Подобни машини предпочитам да ги продам лично, защото грижата за тях е специфична и добрата грижа за триона обикновено се връща под формата на дълго и безпроблемно ползване. Наскоро клиент донесе Husqvarna 268, купувана преди повече от 20 години от ЦУМ, машината свети, на устата ми беше да го питам дали я продава без значение, че не ми трябва. Ако не ти се дават повече от 600 лв си при 35 см3 машинките, които не са лоши за домашно, но и не са за нищо повече. За цената на Husqvarna 120/130 взимаш Oleo-mac GSH400.
Kampani - помощник
По-добре Husqvarna 440 или 450 да вземе човек вместо 445II . Щил 231 също е опция, по-лек и с мощност колкото 445 .
В Арго Маркет ще продължите ли да сервизирате Маккълък, след като не ги продавате вече? Ако не е тайна каква е причината да се ограничи предлагането на Mcculloch при дистрибуторите и някои от веригите, които преди ги продаваха .
Вече 6 или 7 години станаха, от как си купих щилката.
Влизам в магазина, като вече зная какво искам, зная че го нямат и ще е на поръчка.
Докато чакам главния да се появи, приближава консултант- нещо да помагаме?
Метнах на аба, че ми трябва за домашно ползване- 10-20м3 годишно.
Вместо обичайната 180ка ми предложи 231, като упомена по високата мощност и обясни, че като износи цилиндър и бутало, купували се такива за 251 и реално си ставала 251. Еднакви били инак.
На щега му отговорих, че като е така работата, срещу парите за тези галимации по добре направо нещо по средата- 241. За тази влязох в магазина.

Тема "Тема за резачките и моторните триони" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: