Най - вълнуващия въпрос зимно време.
daweda - помощник
Привет.Започвам изграждането на пярна инсталация на къща. Няма външна изолация, ще има вътрешна с вата. Мазе плюс два етажа по 130 квадрата всеки.
Мисля да сложа котел грейко експерт 30киловата с вентилаторни конвектори.
Първо искам да питам дали ще има проблем ако съм с този. котел и за начало отоплявам само единия етаж. Ще има ли преразход на пелети или конденз? (защото не работи на пълна мощност)
Второ мисля да сложа колектора за радиаторите в мазето и от него директно нагоре да пусна тръбите т.е. колектора да стои наобратно (а не тръбите да са надолу и да ги кривя нагоре впоследствие..)
Трето, мога ли да сложа повече от един конвектор на един кръг тръби ф20 (примерно два или три) зада не пускам отделни тръби за най-горния етаж.
50 градуса работна температура добре ли е за този котел?
Клима2000 добре ли са за спалня? Търся тихи конвектори за спалнята и евентуално по евтини по шумни за хол кухня стълбище.
Има ли някакви осбонености на този котел които да ме изненадат неприятно?
Благодаря
kalin72 - майстор
Прочети многото теми във форума, относно котли на твърдо гориво, и сам ще си отговориш.
Защо вентилаторни конвектори, а не обикновени радиатори? Тия 260 м2 къде се намират, като район на България? 30 киловата ще са много.
50 градуса температура на водата е хубаво, ако искаш да убиеш котела.
daweda - помощник
В Банско е къщата. Конвекторните радиатори защото е възможно да сложа термопомпа след време, да са и за охлаждане евебтуално. 20киловатовия котел ще се справи ли с тази квадратура без външна изолация, или 30кв котел с 20кв горелка? В мазето също мисля да сложа отопление след време, т.е. ще е по голяма квадратурата но след някоя друга година..

Тема "Съвет за пелетен котел, конвектори и колекторно табло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: