Най - вълнуващия въпрос зимно време.
daweda - помощник
Привет.Започвам изграждането на пярна инсталация на къща. Няма външна изолация, ще има вътрешна с вата. Мазе плюс два етажа по 130 квадрата всеки.
Мисля да сложа котел грейко експерт 30киловата с вентилаторни конвектори.
Първо искам да питам дали ще има проблем ако съм с този. котел и за начало отоплявам само единия етаж. Ще има ли преразход на пелети или конденз? (защото не работи на пълна мощност)
Второ мисля да сложа колектора за радиаторите в мазето и от него директно нагоре да пусна тръбите т.е. колектора да стои наобратно (а не тръбите да са надолу и да ги кривя нагоре впоследствие..)
Трето, мога ли да сложа повече от един конвектор на един кръг тръби ф20 (примерно два или три) зада не пускам отделни тръби за най-горния етаж.
50 градуса работна температура добре ли е за този котел?
Клима2000 добре ли са за спалня? Търся тихи конвектори за спалнята и евентуално по евтини по шумни за хол кухня стълбище.
Има ли някакви осбонености на този котел които да ме изненадат неприятно?
Благодаря
chapara - майстор
Е така като пуснете по безброй теми и :rolleyes: :toimonster: :rock:
daweda - помощник
нед дек 08, 2024 9:24 pmchapara написа:
телефона нещо зацепи. мислиш ли че съзнателно съм ги пуснал?
chapara - майстор
нед дек 08, 2024 9:36 pmdaweda написа:
А що не ги изтри овреме като телефона отцепи?
Аз констатирам, мисли Ти😉
daweda - помощник
пон дек 09, 2024 12:26 amchapara написа:
нед дек 08, 2024 9:36 pmdaweda написа:
А що не ги изтри овреме като телефона отцепи?
Аз констатирам, мисли Ти😉
Не намирам опция за триене, кажи къде да я намеря?
Не му обръщай внимание, имаше нужда да сгълчи някого. Не е от телефона.

Сигурен ли си, че някога ще се напълни къщата, което ще наложи отоплението на трите етажа? Кога?
С когато /ако/ се случи, ще има ли топлоизолация навсякъде?
Експерт 20, температура не по малко от 60 градуса, всеки конвектор със собствено трасе.
Това е моят съвет.

пп. Банцко, пуснал си три теми, осъзнал си, не можеш да триеш, а за къф чеп отговаряш и в другите?
Калин е видял само онази, нормално да пише там. Пусни му линк с едната, къде е отпочнала дискусия и така ем всичко е на едно място, ем модератора няма да върши още едно допълнително действие.

На Чапи не му обръщай внимание! Това го бях набрал още снощи, но излезе работа и така остана.
Никакво 30 с 20 горелка! По скоро, ако наистина някой ден се обитава всичко, може да смениш само главата с 30. Знам, изглежда, и е противно на логиката, но котлите на Грейко не са онова което всеки би си помислил като прочете етикета.

Вече 5-6 години един се наказва точно, ама точно с твоята конфигурация.
Три етажа по 120-130м2 и 30 котел Експерт.
С бабата живеят в една голяма стая долу, където има им е и кухнята. Топлят нея и банята!!!
Горе бабата си държи китките, които се топлят от тръбите- стара гравитачна инсталация, с разширителен съд на тавана. Смениха само чугунения котел с Грейкото.
Идеята му беше, че като си дойдат децата..........ама децата няма да си дойдат!!!
Поздрави от разложански зет!
daweda - помощник
пон дек 09, 2024 10:18 amТрифон П.Трифонов написа:
Не му обръщай внимание, имаше нужда да сгълчи някого. Не е от телефона.

Сигурен ли си, че някога ще се напълни къщата, което ще наложи отоплението на трите етажа? Кога?
С когато /ако/ се случи, ще има ли топлоизолация навсякъде?
Експерт 20, температура не по малко от 60 градуса, всеки конвектор със собствено трасе.
Това е моят съвет.

пп. Банцко, пуснал си три теми, осъзнал си, не можеш да триеш, а за къф чеп отговаряш и в другите?
Калин е видял само онази, нормално да пише там. Пусни му линк с едната, къде е отпочнала дискусия и така ем всичко е на едно място, ем модератора няма да върши още едно допълнително действие.

На Чапи не му обръщай внимание! Това го бях набрал още снощи, но излезе работа и така остана.
Никакво 30 с 20 горелка! По скоро, ако наистина някой ден се обитава всичко, може да смениш само главата с 30. Знам, изглежда, и е противно на логиката, но котлите на Грейко не са онова което всеки би си помислил като прочете етикета.

Вече 5-6 години един се наказва точно, ама точно с твоята конфигурация.
Три етажа по 120-130м2 и 30 котел Експерт.
С бабата живеят в една голяма стая долу, където има им е и кухнята. Топлят нея и банята!!!
Горе бабата си държи китките, които се топлят от тръбите- стара гравитачна инсталация, с разширителен съд на тавана. Смениха само чугунения котел с Грейкото.
Идеята му беше, че като си дойдат децата..........ама децата няма да си дойдат!!!
Поздрави от разложански зет!
И аз съм зет в Разлог в момента но ще се местим в Банско. Една от стаите на ппоследния етаж ще се ползва постоянно, и още една за гостна. В мазето обмислям да оправя едно помещение за магазин или нещо такова. Да разбирам че експерт 20 с горелка 20 ще ми свърши работа за сега, и ако се наложи след време корелка 30 на същия котел ще смогне за всичко?
И относно колекторното табло, не е проблем да е наобратно, тоест крановете да са къю земята а тръбите нагоре към тавана?
Също мернах някъде че експерт котлите се заваряват ръчно и някои протичали.. вярно ли е? Кой е по-лесен за почистване, експерт или екзотик.
пон дек 09, 2024 11:25 amdaweda написа:
...Да разбирам че експерт 20 с горелка 20 ще ми свърши работа за сега, и ако се наложи след време корелка 30 на същия котел ще смогне за всичко?
И относно колекторното табло, не е проблем да е наобратно, тоест крановете да са къю земята а тръбите нагоре към тавана?
Сега ще ти е много, за напред достатъчно, според мен (нали и топлоизолация ще слагаш?!!). Ако наистина не стигне при пълна къща, то ще е за няколко дни през сезона и ако наистина държиш топлото да е само от котела, сменяш главата на горелката с 30. Едва ли ще стигнеш до там, но да си спокоен.
За колекторите не разбирам съвсем въпроса. Единствено ще се повторя- за всеки конвектор отделно трасе от колектора.
Предполагам котела ще е в мазе/сутерен или пристройка?! Аз бих сложил колектори на всеки етаж, като ги захраня с главни щрангове.
Отоплението само с конвектори ли ще е? Не знам що останах с впечатление, че ще има и радиатори.
ESPACE - майстор
пон дек 09, 2024 11:33 amТрифон П.Трифонов написа:
Сега ще ти е много, за напред достатъчно, според мен (нали и топлоизолация ще слагаш?!!). Ако наистина не стигне при пълна къща..
Я му сметни колко кг. пелети ще му гори тази горелка за 24 часа ако работи на пълна мощност нон-стоп и ще му се изпари желанието за по голяма.
Аз не съм много в час ама мисля че ще мине 100кг. :)
пон дек 09, 2024 11:41 amESPACE написа:
пон дек 09, 2024 11:33 amТрифон П.Трифонов написа:
Сега ще ти е много, за напред достатъчно, според мен (нали и топлоизолация ще слагаш?!!). Ако наистина не стигне при пълна къща..
Я му сметни колко кг. пелети ще му гори тази горелка за 24 часа ако работи на пълна мощност нон-стоп и ще му се изпари желанието за по голяма.
Аз не съм много в час ама мисля че ще мине 100кг. :)
Еспасе, омръзна ми да смятам на всеки, за да му покажа и да помисли, а и човека просто пита, не спори. Само да се появи дразнител, почвам да шляпам с калкулатора, хаха!

Всеки може да сметне колко е 4кг х 24ч часа, ама никой не стига до простата математика!
После като метнат 4-5 чувалчета през комина, ма що така, като едва са подминали половината капацитет!

Тема "Съвет за пелетен котел, конвектори и колекторно табло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: