• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 21
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
ср дек 11, 2024 9:59 pmGlobe написа:
Хаха Може да не повярваш, но точно сега ядохме пуканки с пармезан и виждам коментара
ВЕРВАМ ти!!! В тая тема ще изям много пуканки - и с пармезан, и с ЧЕСАН, и с ДРАСКАН... :-D
:partyman:
mika - специалист
Според мен е голяма грешка да се запазва част от старата инсталация и в същото време да се прокарва нова. Няколко пъти клиенти са искали подобни изпълнения и съм отказвал.
hidrazin - майстор
ср дек 11, 2024 10:18 pmmika написа:
Според мен е голяма грешка да се запазва част от старата инсталация и в същото време да се прокарва нова. Няколко пъти клиенти са искали подобни изпълнения и съм отказвал.
Абсолютно!
Не само е грешка а е и забранено. Ток прави основен ремонт на инсталацията.
Новата инсталация следва да бъде изпълнена трипроводно. Включително за осветлението.
Щял да "спести" ... Точно нищо няма да спести а ще има недоклатена инсталация.
Чл. 1788. (1) В помещения без повишена опасност за поражение от електрически ток се
допуска използването на окачени осветители, които са без клеми за присъединяване на защитни
проводници, при условие, че куката за окачването им е изолирана.
(2) Изискванията по ал. 1 не отменят изискванията по чл. 1753 и не са основание за
изпълнение на електрическите инсталации като двупроводни.
prasse - специалист
Както споменах, разумно е в условията на "спестяване" да се остави осветлението двупроводно...
Но няма спор - истината е, че абсолютно правилно и задължително е осветлението да се изпълни трипроводно (дори и без възможност за свързване на защитния проводник към някакъв осветителен корпус, той пак ще има защитна фунция (при евентуално нарушаване на изолацията на кабела, прегряване и стопяване на изолацията и т.н.))
mika - специалист
Не е само закон, три проводника, изолационно съпротивление на стар кабел и т.н.
Как ще се изрежат трасетата за новите кабели без да се пресичат със старите? Не е невъзможно, но ще е нещо средно между електромонтаж и археологически разкопки.
hidrazin - майстор
ср дек 11, 2024 11:06 pmprasse написа:
(дори и без възможност за свързване на защитния проводник към някакъв осветителен корпус, той пак ще има защитна фунция (при евентуално нарушаване на изолацията на кабела, прегряване и стопяване на изолацията и т.н.))
Грешка. Той ще има функция при следващ ремонт/смяна на осветителните тела с такива които имат клеми за защитен проводник.
Или какво? Утре си сменяш ламБите с други и ще къртиш за нови жици ли? :-D
Ми не, никой от шушляците няма да го направи, просто ще си свържат ламБите двупроводно.
С всички евентуални последствия...
Globe - специалист
Гледам че се е разпалила темата 😀. Ще се спести за мен от най-важното - време.. Да се направи нова инсталация за лампите на 2 етажна къща по 70кв на етаж си е поне 1-2 дни бонус работа.. Къщата е започната да се строи 2000г, та е сравнително "нова" и стените + таваните нямат забележка. 100 метра по-малко копаене си е бонус. В апартамента като направих всичко с 3 проводна реално само 1 лампа имам с корпус... Всичко останало няма къде да закачиш 3-тия проводник.. Даже и не мога да си представя външно да нарежа цялата санирана къща с дебела изолация, за да пусна инсталация за всичките 5-6 лампи, ключове и контакти.. Ремонт.. ремонт..,но все пак търсим баланс . Къщата не е за основен ремонт. Готова е да се събуеш и влезеш.
mika - специалист
чет дек 12, 2024 5:29 amGlobe написа:
Ще се спести за мен от най-важното - време.
Аз съм на обратното мнение, но е твърде дълго за обяснение защото е свързано с метода на работа.
Успех с ремонта!
Globe - специалист
чет дек 12, 2024 1:00 pmmika написа:
чет дек 12, 2024 5:29 amGlobe написа:
Ще се спести за мен от най-важното - време.
Аз съм на обратното мнение, но е твърде дълго за обяснение защото е свързано с метода на работа.
Успех с ремонта!
Мерси ! Принципно съм перфекционист ,но се опитвам да балансирам между жената, разума и задаващото се бебе. Нямам желание да се заяждам или да споря. Някой да не ме разбере погрешно.. Реално жената даже инсталацията не искаше да пипаме ,та цялата работа изсмуках малко между пръстите ,за да се случи :) И все пак дори да нарежа всичко вътре ще е безумно да нарежа и къщата отвън която е санирана с 5см стиропор ,за да сменя кабели за лампи и контакти.. (които не са малко) ,а по логиката на перфекционизма - трябва.. Ако беше стара къща и правя основен ремонт нямаше да се замисля.. Живея в апартамент с 2 стаи и таблото ми има 15-16 бушона !
Поздрави на всички ! Ценя мнението на всеки :partyman:

Прикачен файл

462583243_1091510268926333_2525587894719239457_n.jpg
mika - специалист
чет дек 12, 2024 1:23 pmGlobe написа:
И все пак дори да нарежа всичко вътре ще е безумно да нарежа и къщата отвън която е санирана с 5см стиропор ,за да сменя кабели за лампи и контакти.. (които не са малко) ,а по логиката на перфекционизма - трябва.
Изобщо не мога да разбера за какво точно говорите, но явно и Вие не сте ме разбрал.
Както и да е. Успех!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 21

Тема "Инсталация на селска къща! Заземяване, ДТЗ , вкопаване на кабели и друго.." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: