• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 23
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Lux Æterna - специалист
В схемата на @brum R1 е съпротивлението на свързващите проводници от панелите до инвертора ( и между отделните панели ). Просто човека е педантичен и не забравя, че и това е фактор. Всъщност и при Вас има R1 :) !

Поздрави
geocom - специалист
Значи при мен го няма това съпротивление защото този "МРРТ контролер" ще е включен максимално близо до панелите - съпротивлението на кабелите ще се добави към товара и няма да оказва почти никакво влияние. Абе трудно е да се нарече "МРРТ контролер" защото това е повече импедансен преобразувател който променя съпротивлението на товара в зависимост от производството на панелите като поддържа постоянно напрежение.

То и напрежението на МРР точката се мени в зависимост от температурата на панелите и може с един температурен датчик да се отчете ама за сега няма да го правя - винаги може да го добавя към схемата. Както казах няма да е идеално но ще е близо защото сега работят на много ниско напрежение (съответно и мощност) и почти не загряват.
brum - майстор
И двамата сте близо. Тоя резистор е там за симулацията в PSpice-а. По-лесно ми е да сложа резистор отколкото да задам вътршеното съпротивление на източника.
Lux Æterna - специалист
Прикачен файл:
IMG_20241212_160741.jpg
IMG_20241212_160741.jpg (115.9 KиБ) Видяна 531 пъти
По напред в темата стана въпрос за смущенията, които ще създава такъв вид контролер. Ако е близо до панелите и далеч от товара(бойлера) това принципно е по-лошата идея. Това при двупроводно захранване. Има вариант с четирипроводен кабел, на който жилата се свързват два по два срещуположно и не е нужно екраниране. Помислете по въпроса. Давам и цветна картинка :) .
geocom - специалист
Разбрах, а ще ти е трудно ли да направиш симулация на моята схема или поне да стане по хубава че така на ръка начертана. Ако ти се занимава де :yawinkle:

трябва да изчисля и резисторите и входния кондензатор че от него зависи в какви честотни граници ще работи - да са приемливи за транзистора.

Реших също да променя захранването на интегралата с DC-DC конвертор че гейта е хубаво с по-голям ток да се захранва. Пък и ще ми излезе по-евтино от мощно съпротивление ценер и транзистор.
geocom - специалист
чет дек 12, 2024 4:41 pmLux Æterna написа:
По напред в темата стана въпрос за смущенията, които ще създава такъв вид контролер. Ако е близо до панелите и далеч от товара(бойлера) това принципно е по-лошата идея.
Нямам си на идея какви ще са смущенията и те зависят от честотата на превлючване - ще гледам да не е много висока а тя зависи от капацитета на кондензатора - колкото е по-голям толкова е по ниска. По ниска е и също когато панелите произвеждат малко. Не съм смятал но приемлива честота ще е между 1 до 40 килохерца. Та там смущенията няма да ме интересуват. Пък и правоъгълен сигнал с относително ниска честота няма кой знае какви смущения. Пък близо до панелите ще поддържа напрежението по точно - иначе ще влияе пада на напрежение по кабелите а при мен е най обикновено СВТ 2Х1.5мм

То предполагам от първия път всичко няма да тръгне идеално - ще са експерименти.
brum - майстор
Ако въпрса за симулацитя е към мен - не. Нямам възможност да се занимая с това :) .
geocom - специалист
Да сме живи и здрави тогава - то и аз в момента правя ремонт в къщата и нямам време да се занимавам макар че тъкмо сега ми трябва а не на лято макар че и тогава ще помага.
hidrazin - майстор
чет дек 12, 2024 2:18 pmgeocom написа:
...преобразувател който променя съпротивлението на товара в зависимост от производството на панелите...
Съпротивлението на това е активно и е константа. Не можеш да го променяш.
Целта ти трябва да е поредица импулси към товара с максимално малка разлика min/max на платото.
Не като например на първата графика с разлика 10 волта а като втората с разлика около волт.
Колкото по-малка разлика, толкова по-голяма ефективност.

Прикачен файл:
Импулси 1.png
Прикачен файл:
Импулси 2.png

Разбира се това което се опитваш да направиш няма нищо общо с МРРТ а си е най-обикновен ШИМ.
И не, няма да стане с 10 елемента на кръст.
С тая схемка или ще гръмнеш IGBT-то, или ще грее като печка.
Поне използвай нещо от сорта на IR2101 за управление на IGBT-то.
Успех! Бягам за пуканки и ще следа с интерес. :popcorn:
:partyman:
geocom - специалист
чет дек 12, 2024 8:51 pmhidrazin написа:
чет дек 12, 2024 2:18 pmgeocom написа:
...преобразувател който променя съпротивлението на товара в зависимост от производството на панелите...
Съпротивлението на това е активно и е константа. Не можеш да го променяш.
Целта ти трябва да е поредица импулси към товара с максимално малка разлика min/max на платото.

Както искаш го наречи колега, но важното е да действа - импулсите към товара изобщо не ме интересуват какви ще са а напрежението върху кондензатора (разбирай и панелите) ще е почти постоянно с разлика 1 до 2 волта и няма да приличат нито на първата нито на втората ти снимка - те никога няма да отиват до нула. IGBT-то че ще грее е ясно защото има 2 волта пад на напрежение в отпушено състояние и при 8 ампера ток от панелите прави 16 вата като сложим загуби от превключване стават 20 вата което с един малък радиатор ще се справи (това е максимума). Драйвер не му трябва защото това не MOSFET пък и честотата няма да е много висока - достатъчно е да осигуря около 100 милиампера ток на гейта за по бързо отпушване и запушване. При IGBT няма как да се получи това състояние ненапълно отпушен че да гръмне - виж разликите между двете.

Не е и обикновен ШИМ контролер защото ширината на импулсите при разреждане на кондензатора (включен транзистор) ще е почти постоянна но ширината при зареждане на кондензатора ще варира в широки граници в зависимост от производството на панелите. Та от там и честотата няма да е постоянна и ще варира в широки граници. Може даже да остане постоянно включен ако панелите успяват да поддържат напрежението или постоянно изключен ако не достигнат зададеното напрежение.

Та ако погледнеш заместващата схема откъм панелите и го замениш с товар се получава че независимо от производството на панелите напрежението остава постоянно а тока се мени - по закона на Ом за да стане това трябва да се мени и съпротивлението - та за това казвам че може да се разглежда и като импедансен преобразувател. Той съпротивлението на нагревателя няма как да го промени но като промени ефективния ток през него реално променя еквивалентното съпротивление.

И както казах това не е точно МРРТ тракер защото там се променя и напрежението (в малки граници) и се гледа максималната мощност но е много близо до него - предполагам ще осигурява поне 80% от от мощността която може да осигури добър тракер. МРРТ тракерите са нагласени да поддържат напрежение в широки граници но това е защото можеш да сложиш и 3 и 10 панела последователно но когато работят за дадена система напрежението се мени в доста малки граници. Та при мен е само за едно напрежение и трябва да се променят съпротивленията на входа на компаратора за да стане за друга система. И си прав че няма как да стане МРРТ тракер с "два елемента на кръст" и никога не съм претендирал че е такъв тракер но ще изпълнява 90% от задачите му да осигурява най-добра мощност при различните условия при смешна цена. Второ МРРТ тракера автоматично прави всичко пък аз трябва ръчно да задам напрежението при което мощността е най-голяма с тримера.

Лошото е че в момента правя друг ремонт пък и празници идват и нямам време да се занимавам - най-много ме бави платката. Пък и не трябва да давам 300-600 лева за готов - частите са под 10лв пък и ги имам. В крайна сметка всяко нещо трябва да се изплаща - панелите ми излязоха по 11 лв бройката (аз си ги докарах с колата), почти съм ги хвърлил на покрива на гаража върху два железни квадратни профила по 12 лв, кабела ми е останал от преди. Та това ще се изплати но ако хвърля пари за нови панели, нов МРРТ контролер, извикам фирма да ми направи професионален монтаж ще стане много хубаво но няма никога да се изплати и за какво да го правя това упражнение като мога просто да си ползвам бойлера от мрежата.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 23

Тема "Нужен ли е МППТ контролер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: